• 14 Μαΐου, 2013

Διεθνές σεμινάριο Shidokan Karate

Διεθνές σεμινάριο Shidokan Karate

Την Τρίτη 30 Απριλίου και την Τετάρτη 1 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε στο Κλειστό Γυμναστήριο της Ν. Ιωνίας του Βόλου, το διεθνές σεμινάριο Shidokan karate, υπό την επίβλεψη του αρχηγού και ιδρυτή της παγκόσμιας οργάνωσης του Shidokan karate. Η ιαπωνική αποστολή αποτελούνταν από εφτά υψηλόβαθμους δασκάλους -εκτός του αρχηγού- και ξένοι αντιπρόσωποι διαφόρων ξένων κρατών. Το σεμινάριο διεξήχθη πρωί-απόγευμα και συγκεκριμένα το πρωί από 11πμ-2μμ και το απόγευμα από 6-9μμ.

Την Τετάρτη πραγματοποιηθήκαν και εξετάσεις μαύρων ζωνών όπου φημίζονται για τη σκληρότητά τους και τη μεγάλη ψυχική και σωματική αντοχή, που πρέπει να έχουν οι αθλητές να ανταποκριθούν στη διεξαγωγή των τεστ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι από την πόλη του Αλμυρού συμμετείχαν σε αυτές τις εξετάσεις δύο αθλητές και πιο συγκεκριμένα οι Απόστολος Σιδέρης και Σπυρίδων Μπουκόρος, μετά από πολύχρονη εκπαίδευση υπό την καθοδήγηση του προπονητή Αλμυρού Κωνσταντίνου Τελκή 3 Dan. Επίσης, από τον Σύλλογο του Αλμυρού, στο σεμινάριο έλαβαν μέρος οι αθλητές  Συμεών Παναγιώτου, Κωνσταντίνος Βέτσικας, Ραφαήλ Σιδηράς, Βασίλης Μηλιάδης, Άγγελος και Αντωνία Σωτηριάδη, Δημήτρης, Μαρία και Χριστίνα Κολοκύθα. Ο αρχηγός και ιδρυτής του Shidokan karate Kancho Yoshiji Soeno 10 Dan στην Ιαπωνία, αποτελεί μια εξέχουσα προσωπικότητα και του αποδίδονται μεγάλες τιμές, καθώς τον αποκαλούν «ο Τίγρης», αφού σε μικρότερη ηλικία θεωρούνταν ο πιο σκληρός και ατρόμητος αθλητής αγώνων καράτε πλήρους επαφής. Μάλιστα, πολλές φορές εκτός από τα πρωταθλήματα που κέρδιζε στην Ιαπωνία, συμμετείχε και αγωνιζόταν στην Ταϊλάνδη σε αγώνες MUAY THAI. Το Shidokan, όπως το ξέρουμε σήμερα, ιδρύθηκε το 1981 ως ο Παγκόσμιος Σύνδεσμος World Karate Association The Shidokan.

Σεβόμενος τα Ιαπωνικά πνεύματα Bushido, ο Soeno προπονήθηκε σε πολλούς τύπους πολεμικών τεχνών και συγχώνεψε όλα τα καλά στοιχεία των εμπειριών του από τα διαφορετικά στυλ πάλης, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο και προοδευτικό στυλ πολεμικής τέχνης, το ονομαζόμενο Τρίαθλον, όπου οι αθλητές αγωνίζονται ένα γύρο καράτε με κανόνες πλήρους επαφής, ένα γύρο kick Boxing και τέλος ένα γύρο Grappling. Εξελίσσοντας συνεχώς τις ιδέες και τη διδασκαλία του, ο Kancho Yoshiji Soeno ταξιδεύοντας αδιάκοπα, επισκέπτεται τους διευθύνοντες των Dojo σε κάθε γωνιά του κόσμου, κρατώντας έτσι το στυλ εξελισσόμενο και ζωντανό. Το Shidokan είναι ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο ιαπωνικό στυλ karate με έναν ζωντανό Δάσκαλο. Η ονομασία SHIDOKAN σημαίνει: SHI=σαμουράι, DO=δρόμος, KAN=κοινωνία, δηλαδή «ο δρόμος που οδηγεί στην κοινωνία των σαμουράι». Είναι το πιο εξελιγμένο σύστημα knock down, διότι επιτρέπει τις αρπαγές, τις ανατροπές και τις ακινητοποιήσεις. Μπορεί να μετέχει σε τρεις διαφορετικές τεχνοτροπίες αγώνων, δηλαδή knock Down – kick Boxing – Grappling. Όπως και τα υπόλοιπα γνήσια ιαπωνικά συστήματα έχει εξεταστέα ύλη για τις διάφορες βαθμίδες (kyu – Dan) και τις ανάλογες προϋποθέσεις για την απόκτησή τους.

Στην Ελλάδα αρχηγός επίσημα αναγνωρισμένος του ιαπωνικού Shidokan και τεχνικός υπεύθυνος είναι ο Shihan Τιμολέων Κατσούρας 7 Dan και η έδρα του ελληνικού shidokan είναι στο Βόλο.

Το Ελληνικό Shidokan, στο οποίο ανήκει και ο Σύλλογος του Αλμυρού, διοργανώνει πρωταθλήματα από το 1987 σε όλες τις κατηγορίες (παίδων – εφήβων – ανδρών – γυναικών) καθώς και τουρνουά (Soeno), όπου καλούνται όλα τα συστήματα να αντιμετωπίσουν το shidokan με όρους knock down.

Οι προπονητές Αλμυρού, Κωνσταντίνος Τελκής, Βασίλης Αντωνίου, Διονύσης Βλαχονάτσιος και Απόστολος Σιδέρης,  έχουν  συναντηθεί και άλλες  φορές με τον αρχηγό του συστήματος σε διάφορα σεμινάρια και αγώνες που διοργανώνονται τακτικά, αποκομίζοντας αρκετή εμπειρία, ώστε να διδάξουν στους αθλητές την αρμονική ανάπτυξη των ΣΩΜΑΤΙΚΩΝ και ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ παραγόντων του ανθρώπου. Αυτό βέβαια επιτυγχάνεται με συνεχή ατομική προσπάθεια, υπομονή, επιμονή καθώς και αυτοπειθαρχία.


Σχετικά Άρθρα

Νίκη δίχως αντίκρυσμα για τον Πρωτεσίλαο

Νίκη δίχως αντίκρυσμα για τον Πρωτεσίλαο

  Δίχως αντίκρυσμα ήταν η νίκη για τον Πρωτεσίλαο στο Στεφανοβίκειο καθώς η ομάδα του Πτελεού…
Με ήττα αποχαιρέτησε τη Β’ Τοπική ο Αχιλλέας

Με ήττα αποχαιρέτησε τη Β’ Τοπική ο Αχιλλέας

Ο Αχιλλέας αποχαιρέτησε τη Β’ Τοπική με βαριά εντός έδρας ήττα καθώς έχασε 2-8 από τη…
Κυριακή των Μυροφόρων – Κήρυγμα του Αρχιμ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΑΝΝΙΟΥ

Κυριακή των Μυροφόρων – Κήρυγμα του Αρχιμ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΑΝΝΙΟΥ

Τρίτη Κυριακή από του Πάσχα σήμερα και η Εκκλησία μας συνεχίζει να μας κρατά ζωντανά στη…