- 14 Μαΐου, 2013
Ανταλλαγή σπόρων και πολλά δρώμενα στη γιορτή «Πελίτι», στο δάσος Κουρί
Το προσεχές Σάββατο, 18 Μαΐου 2013, γύρω στις 5:00 το απόγευμα, στο δάσος Κουρί στον Αλμυρό, θα πραγματοποιηθεί για τρίτη συνεχή χρονιά η γιορτή ανταλλαγής «ντόπιων», παραδοσιακών σπόρων, καθώς και απόψεων και σκέψεων για την καλλιέργειά τους.
Η γιορτή διοργανώνεται από την τοπική ομάδα του Αλμυρού «Πελίτι», ο συντονιστής της οποίας, Αντώνης Παπαλεξανδρής, μας βοήθησε να σχηματίσουμε μια γενική εικόνα για την ομάδα, τους βασικούς σκοπούς και τις δραστηριότητές της.
«Η τοπική ομάδα είναι μια παρέα φίλων με τα ίδια ενδιαφέροντα. «Πελίτι» είναι η ποντιακή ονομασία ενός είδους βελανιδιάς, που είναι γνωστή περισσότερο ως «δέντρο», και πιο συγκεκριμένα «ο δέντρος», και επιλέχθηκε συμβολικά, για να τονίσει τη δύναμη που έχει ένας και μοναδικός σπόρος, ο οποίος μπορεί να δώσει ένα ολόκληρο δέντρο με ρίζες και κλαδιά.
Ο «σπόρος», μεταφορικά, έχει ριχτεί εδώ και πολλά χρόνια, από το 1995, από τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη, έναν ρομαντικό άνθρωπο, ο οποίος είχε ένα όνειρο να συλλέξει και να διαφυλάξει σπόρους από τις παλιές ποικιλίες φυτών, που δεν έχουν υποστεί χημική υβριδική επεξεργασία, και, βέβαια δεν είναι μεταλλαγμένοι. Στην πορεία βρήκε και άλλους με τις ίδιες ανησυχίες, σε απομονωμένες κυρίως περιοχές, με παραδοσιακές μικρές καλλιέργειες, όπου οι καλλιεργητές συντηρούσαν και κρατούσαν τους σπόρους.
Ήταν μια απλή ιδέα που πήγαζε από τη νοσταλγία για τις γεύσεις όπως ήταν παλιά, και που, όπως αποδείχτηκε σύντομα, αποτελούσε το όνειρο πολλών ανθρώπων, το οποίο συνδυάζεται μ’ εκείνο της αυτάρκειας, που γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο επίκαιρη, καθώς όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν πόσο σημαντικό είναι να διαθέτει ο καθένας μας τουλάχιστον τα αναγκαία για τη διατροφή του.
Η ιδέα αυτή έλαβε γενικότερο χαρακτήρα, όταν η αναζήτηση των απλών πραγμάτων συνάντησε το φράγμα των μεγάλων εταιρειών, με τις άπειρες υβριδικές επιλογές, που κάνουν μονόδρομο όλη τη διατροφή. Ο υβριδισμός είναι μια πολύ παλιά ιστορία που ξεκίνησε από την προσπάθεια των ανθρώπων να διασταυρώσουν σπόρους και να φτιάξουν καινούργιες ποικιλίες. Η διαδικασία αυτή γίνεται τώρα με γονιδιακή επέμβαση στα φυτά, σκοπός της οποίας είναι να στειρωθούν και να μην δώσουν καινούργια. Τα υβρίδια δεν δίνουν σπόρο που θα μπορούσε να φυτευτεί, είναι όμως πιο παραγωγικά και πολύ πιο ανθεκτικά. Με τον τρόπο αυτό οι μεγάλες εταιρείες ελέγχουν τι τρώμε, γεγονός που παραπέμπει στον λεγόμενο «Κώδικα Alimentarius», η ουσία του οποίου είναι «ο έλεγχος ενός ολόκληρου λαού μέσα από τη διατροφή του». Και, καθώς το φαγητό είναι απαραίτητο, μέσω αυτού μπορούν να ελέγξουν ακόμα και τον ανθρώπινο νου.
Οι μεγάλες εταιρείες διαθέτουν την οικονομική δύναμη και ως εκ τούτου μπορούν να νομοθετούν πιέζοντας κυβερνήσεις, γεγονός που δεν συνειδητοποιούμε εύκολα, ενώ οι γεωπόνοι έχουν διαμορφώσει την κατάλληλη επιχειρηματολογία, που όμως ανατρέπεται όταν τρώμε πράγματα που δεν έχουν γεύση και μυρωδιά.
Το «Πελίτι» είναι μια εναλλακτική κοινότητα, η οποία πέρα από τη συλλογή, τη διατήρηση και τη διάδοση των ντόπιων ποικιλιών, αλλά και την καταγραφή των αυτόχθονων αγροτικών ζώων, έχει ως βασικό σκοπό την ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος, ενώ μέσα στους κόλπους της υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που θέλουν να δουλέψουν εθελοντικά και να προσφέρουν ότι μπορούν, με το σύνθημα «από χέρι σε χέρι και από καρδιά σε καρδιά».
Σε καμία από τις δραστηριότητες του «Πελίτι» δεν μεσολαβούν χρήματα. Η προσφορά σπόρων είναι εθελοντική, ενώ τα έξοδα της έκδοσης των εντύπων που είναι απαραίτητα για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων καλύπτονται από ιδιωτικές, ανώνυμες χορηγίες.
Η μεγάλη γιορτή του «Πελίτι» διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Παρανέστι Δράμας, το πρώτο Σάββατο μετά το Πάσχα, και συμμετέχουν άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο, καθώς η ιδέα αυτή έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις, ενώ, παρά την παλαιότητά της, λόγω της σημερινής παγκόσμιας οικονομικής κατάστασης αποκτά όλο και μεγαλύτερη επικαιρότητα και αναγκαιότητα.
Στην περιοχή μας η γιορτή διοργανώνεται φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά, στο μικρό αμφιθέατρο – σκακιέρα και στον γύρω χώρο, μέσα στο δάσος Κουρί, όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές, κατά τις οποίες πήγε αρκετά καλά και υπήρχε αρκετό ενδιαφέρον.
Μέσα από την υλοποίηση αυτής της ιδέας ευαισθητοποιούνται και τα παιδιά των Δημοτικών Σχολείων της περιοχής μας, φυτεύοντας σπόρους πους τους περιποιούνται και μπορούν, αν θέλουν, αργότερα να πάρουν τα φυτά στο σπίτι τους, συμμετέχοντας έτσι σε όλη τη διαδικασία της ανάπτυξής τους, αλλά και μέσα από άλλες δραστηριότητες, όπως ο διαγωνισμός αφίσας, ο οποίος θα λάβει χώρα κατά τη διάρκεια της γιορτής, παράλληλα και με πολλά άλλα δρώμενα, όπως ανταλλαγή σπόρων, παζάρι ανταλλαγής κάθε λογής αντικειμένων, ζωγραφική, ομιλίες και ανταλλαγές απόψεων και προτάσεων, μουσική, παράσταση καραγκιόζη κ.ά.».
Δέσποινα Κοτζιαπαναγιώτου