• 23 Απριλίου, 2013

Οδοιπορικό στο Νεοχωράκι – Παρουσίαση του Εξωραϊστικού Συλλόγου (video – φωτο)

Οδοιπορικό στο Νεοχωράκι – Παρουσίαση του Εξωραϊστικού Συλλόγου (video – φωτο)

Πληροφορηθήκαμε ότι στο κοντινό Νεοχωράκι, κάποιοι με τρέλα και πάθος για την ζωή στο χωριό, δραστηριοποιούνται, γελάνε και γλεντάνε και δεν ακούνε κανένα και τίποτε, δεν ξέρουν τι πάει να πει κρίση και τι στεναχώρια.

Φίλη, μου κοινοποίησε λοιπόν, ότι υπάρχει ένας σύλλογος στο Νεοχωράκι και, όταν το έψαξα λιγάκι, έμεινα εμβρόντητη από τη σιωπηρή προσφορά του, των τελευταίων τριών χρόνων. Με αφορμή εργασίες που έκαναν στον προαύλιο χώρο της εκκλησιάς της Ζωοδόχου Πηγής, την περασμένη Κυριακή 14 Απριλίου, επισκεφθήκαμε το χωριό.

Καλούμε όλους, να επισκεφθούν τον ιστότοπο του συλλόγου, ο οποίος είναι πολύ καλά ενημερωμένος, στην ηλεκτρονική διεύθυνση neoxwraki.blogspot.gr. Εκεί μπορείτε να δείτε όλες τις εκδηλώσεις του συλλόγου, φωτογραφίες και video.

 

Λίγα λόγια για την ιστορία του χωριού

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του συλλόγου για την ιστορία του χωριού, μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας το 1881 και πάλι οι Σαρακατσάνοι έμειναν χωρίς γη, η οποία είχε περάσει στα χέρια λίγων τσιφλικάδων που την πήραν «κοψοχρονιά» από τους Τούρκους. Λίγο δίπλα από τα χειμαδιά των Σαρακατσάνων υπήρχε το χωριό Γιντζέκι Ιντζέκ ήταν η Τούρκικη ονομασία, αν και λέγεται πως πριν χιλιάδες χρόνια υπήρχε στην περιοχή η αρχαία Ιτων γνωστή για τον Ναό της Αθηνάς της Ιτωνίας, ενώ αργότερα υπήρξε το χριστιανικό χωριό  Ιτώνα .

Το χωριό ήταν χωρισμένο στην μέση σε δυο μακρόστενες λωρίδες που περιείχαν και οι δυο και βουνό και κάμπο. Την νότια πλευρά τη ‘λέγαν Γιντζέκι και την βόρεια Γιντζεκάκι.

Το 1906 πωλούνταν το Γιντζεκάκι, έτσι οι Σαρακατσανοι αποφάσισαν να αγοράσουν δική τους γη. Τελικά αγόρασαν το Γιντζεκάκι, γιατί έτσι θα είχαν τόπο και για τα χειμαδιά άλλα και για το καλοκαίρι. Αργότερα το 1910 αγόρασαν και το Γιντζέκι.

Η ονομασία του χωριού άλλαξε το 1929 σε Νεοχωράκι που είναι και η σημερινή του ονομασία, ενώ προσαρτήθηκαν και κάποιες βλάχικες οικογένειες στο μεσοδιάστημα.

 

Ο Σύλλογος και οι δράσεις του
Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Νεοχωρακίου Αλμυρού, συστάθηκε το 2010, από νέους του χωριού, ως επί το πλείστον οικογενειάρχες, που θέλουν να μεταδώσουν στα παιδιά τους, την αξία της ζωής στο χωριό και να τους εμπνεύσουν την αγάπη τους για την παράδοση, αλλά και το πείσμα τους για την συνέχεια του χωριού.
Οι κύριες δράσεις του συλλόγου μέχρι τώρα είναι: Πηγές Γκουβντάκι και Πάνω Φούρνος, Τοποθέτηση ξύλινου κάναλου και διαμόρφωση του χώρου στην πηγή Κοτρωνά επισκευή, Γκουτζιτζιά εκδρομή, διαμόρφωση χώρου, Καρασμαήλ, Καραγιώρλ Λάκα, Καρυά, διαμόρφωση χώρου, καθάρισμα της κοπάνας στο Καρασμαήλ, βόλτα στη θέση Καραγιώρλ Λάκα και στη Καρυά, ετοιμασίες για τον εορτασμό της Αγίας Τριάδας στην Πηγή Γκουτζιτζιά, κατασκευή και τοποθέτηση ξύλινων πινακίδων στην Όθρυ, Εορτασμός Αγίας Τριάδας – Πηγή Γκουτζιτζιά, Κάστρο εξερεύνηση και χάραξη μονοπατιού, Φουρνόβρυση – Καρυές εκδρομή, διαμόρφωση χώρου, Γραφεία συλλόγου, επισκευή του εγκαταλελειμμένου κτιρίου του πρώην Νηπιαγωγείου, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως γραφείο του συλλόγου, Ιτώνια 2012, πολιτιστικές εκδηλώσεις κατά τις οποίες, μετά από πολλά χρόνια, οι Νεοχωρακιώτες αντάμωσαν και γλέντησαν στην πλατεία του χωριού τους.
Ας σταθούμε λίγο στις εκδηλώσεις που έγιναν στα Ιτώνια 2012: Πραγματοποιήθηκε αγώνας ποδοσφαίρου πάνω – κάτω μαχαλάς. Παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές του Αχιλλέα και του ΑΟΝ έσμιξαν με τους πιτσιρικάδες σ’ έναν αγώνα απ’ τα παλιά. Διεξήχθη ο πρώτος ποδηλατικός γύρος Νεοχωρακίου και ακολούθησε το Νυχάκι, ένα παιχνίδι με τα μπόλια των αναψυκτικών που παίζονταν μόνο τη δεκαετία 1970-80. Στήθηκε Σαρακατσάνικο γλέντι με μουσική και πλούσιο φαγητό. Επίσης, οι παλιότεροι, αναβίωσαν στην πλατεία του χωριού και άλλα παιχνίδια όπως Τσιλίκα και Αμπάρτζα,  Μπιρμπίτσια και ακολούθησαν τα Γούτσια για τους άντρες, οι οποίοι στο τέλος εκτός προγράμματος έπαιξαν Πεζοδρόμιο (παιχνίδι με μπάλα που παίζόταν συχνά στο χώρο της πλατείας την δεκαετία του 90). Οι γυναίκες, ξεκίνησαν με το προγραμματισμένο Κουτσό αλλά στην πορεία και εκτός προγράμματος παίξανε και Μήλα, σχοινάκι κ.α.
Τα μέλη του Συλλόγου, μας μίλησαν και για τις μελλοντικές δράσεις που προγραμματίζουν. Μέσα στο καλοκαίρι του 2013, Δεντροφύτευση κατά μήκος του δρόμου στην είσοδο του χωριού, ανάδειξη των δύο κάστρων, έρευνα για τον Ναό της θεάς Αθηνάς, γύρω από τα ευρήματα στη θέση «Μάρμαρα», καθαρισμός μονοπατιού που αρχίζει από το χωριό και τελειώνει στην Ανάβρα, Ιτώνια 2013, συντήρηση των πηγών που έως τώρα επισκέπτεται και φροντίζει ο Σύλλογος, πεζοπορίες σε μονοπάτια του χωριού.
Τέλος, συζητιέται, να δημιουργήσουν ένα ενημερωτικό έντυπο – περιοδικό, 6μηνιαίο, ώστε να ενημερώνονται για τα νέα του χωριού και τις δραστηριότητες του Συλλόγου οι φίλοι του Συλλόγου και οι συγχωριανοί.
 
Το Νεοχωράκι βρίσκεται σε καλά χέρια και η ιδιωτική πρωτοβουλία που είναι τόσο αναγκαία σήμερα και όλα φαίνονται ακριβά, καλά κρατεί.
 
Τσιντσίνη Βιβή

 

Υ.Γ. Δυστυχώς μόλις μια μέρα μετά τη δημοσίευση για την πιθανότητα ότι ο Ιερός Ναός της Ίτωνος Αθηνάς, βρίσκεται στο Νεοχωράκι στη θέση “Μάρμαρα”, αρχαιοκάπηλοι πρόλαβαν και έκαναν τις… “έρευνές” τους στην περιοχή. (Διαβάστε το σχετικό άρθρο στο: http://e-almyros.gr/2013/04/22/10115/#.UXZa_kqrGmk)

 


   
itwnia2012-1.JPG
PALIO NHPIAGWGEIO.JPG
P1013873.JPG
KASTRO.JPG
P1013874.JPG
agiatriada2012a2.jpg
PHGH KOTRWNAKI.JPG
P1013871.JPG
P1013864.JPG
P1013859.JPG
P1013872.JPG
P1013865.JPG
P1013867.JPG
P1013862.JPG
P1013858.JPG
P1013863.JPG
gouvntaki kai panw fournos 14-7-2011.JPG
pin9c.JPG
P1013866.JPG
FOYRNOBRYSH KARYES.JPG
itwnia2012-1.JPG
PALIO NHPIAGWGEIO.JPG
P1013873.JPG
KASTRO.JPG
P1013874.JPG
agiatriada2012a2.jpg
PHGH KOTRWNAKI.JPG
P1013871.JPG
P1013864.JPG
P1013859.JPG
P1013872.JPG
P1013865.JPG
Average rating  1 2 3 4 5fYou must login to vote


Σχετικά Άρθρα

Με ήττα αποχαιρέτησε τη Β’ Τοπική ο Αχιλλέας

Με ήττα αποχαιρέτησε τη Β’ Τοπική ο Αχιλλέας

Ο Αχιλλέας αποχαιρέτησε τη Β’ Τοπική με βαριά εντός έδρας ήττα καθώς έχασε 2-8 από τη…
Κυριακή των Μυροφόρων – Κήρυγμα του Αρχιμ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΑΝΝΙΟΥ

Κυριακή των Μυροφόρων – Κήρυγμα του Αρχιμ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΑΝΝΙΟΥ

Τρίτη Κυριακή από του Πάσχα σήμερα και η Εκκλησία μας συνεχίζει να μας κρατά ζωντανά στη…
Δ. Εσερίδης: Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Λύουμαι κι αροθυμώ, ν’ ανασπάλω κι επορώ

Δ. Εσερίδης: Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Λύουμαι κι αροθυμώ, ν’ ανασπάλω κι επορώ

Η 19η Μαΐου είναι η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ενός από τα…