• 5 Μαρτίου, 2013

Στο Δίο και τη Θεσσαλονίκη το Γυμνάσιο Ευξεινούπολης – Πολιτιστικές και περιβαλλοντικές δράσεις

Στο Δίο και τη Θεσσαλονίκη το Γυμνάσιο Ευξεινούπολης – Πολιτιστικές και περιβαλλοντικές δράσεις

Οι μαθητές και μαθήτριες  του Γυμνασίου Ευξεινούπολης στα πλαίσια των σχολικών δραστηριοτήτων επισκέφτηκαν την Παρασκευή 22/2/2013 το Αρχαιολογικό Μουσείο του Δίου και το Τελλόγλειο  Ίδρυμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία για τους μαθητές. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Δίου, που χτίστηκε το 1983, στεγάζονται τα κινητά ευρήματα των ανασκαφών του αρχαιολογικού χώρου, τα οποία είχαν την ευκαιρία οι μαθητές μας να θαυμάσουν απολαμβάνοντας παράλληλα την ξενάγηση  από τη φιλόλογο καθηγήτρια του σχολείου μας  Τσιροπούλου Φωτεινή. Τα ευρήματα που προέρχονται κυρίως από το Δίον αλλά και από τον Όλυμπο και άλλες περιοχές της Πιερίας, όπως η Πύδνα και η  Ρητίνη, εκτίθενται σε ενότητες αντίστοιχες με το χώρο ανεύρεσής τους (δημόσια κτήρια, αστικό κέντρο, ιερά, νεκροταφεία, κ. ά) στους τρεις ορόφους του Μουσείου.  Στον όροφο φιλοξενούνται  ενδεικτικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην αρχαία Πύδνα και άλλες θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην Πιερία. Στο υπόγειο λειτουργεί εκπαιδευτική έκθεση με θέμα  «Η καθημερινή ζωή στο αρχαίο Δίον». Η έκθεση περιλαμβάνει αγάλματα, αναθηματικά και επιτύμβια μνημεία, αρχιτεκτονικά μέλη, νομίσματα και διάφορα άλλα αντικείμενα, τα οποία αποκαλύφθηκαν στα ιερά, στις μεγάλες θέρμες και στη νεκρόπολη του Δίου, καθώς και ευρήματα που σχετίζονται με την καθημερινή ζωή στην αρχαία πόλη του Δίου.

Επόμενος σταθμός η Θεσσαλονίκη, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία στο Τελλόγλειο Ίδρυμα του ΑΠΘ να έλθουν σε επαφή με την έκθεση «Η Θεσσαλονίκη των Τέλλογλου: Ζωγραφική, Χαρακτική, Γλυπτική». Πρόκειται για  περισσότερα  από 130 έργα, από τη συλλογή κυρίως της Αλίκης και του Νέστορα Τέλλογλου που πιάνουν το νήμα 100 χρόνων ιστορίας της Θεσσαλονίκης.  Η έκθεση δεν αποτελεί μόνο εικαστική «τεκμηρίωση» της ιστορίας της πόλης, ακολουθεί και τα βήματα διαμόρφωσης της συλλογής του ίδιου του ζεύγους Τέλλογλου, από τις φιλικές συναναστροφές με καλλιτέχνες μέχρι και τη δωρεά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Μέσα από αυτή τη διπλή αφήγηση ξεδιπλώνεται η πορεία των εικαστικών τεχνών στη Θεσσαλονίκη που είναι στενά συνδεδεμένη με τα ιστορικά γεγονότα, τα οποία τη σημάδεψαν από το 1912 και μετά. Οι μαθητές θαύμασαν  έργα καλλιτεχνών με θέματα που αφορούσαν τις αλλαγές στην οικιστική δομή της πόλης, θέματα που αναδεικνύουν τη γραφικότητά της, τα χριστιανικά μνημεία της. Έργα καθαρά  αφηρημένης  ζωγραφικής με μια ολοένα και μεγαλύτερη γεωμετρικότητα και λιτότητα. Εξερεύνησαν  την ψυχογραφική διάσταση του πορτρέτου, που όπως υποστηρίζουν οι επιμελητές της έκθεσης  υπήρξε μία από τις βασικές θεματικές ενασχολήσεις των ζωγράφων.

Η περιήγηση  στην έκθεση  ήταν μια ιδιαίτερη εμπειρία για τους μαθητές μας. Στο σημείο αυτό οφείλουμε να ευχαριστήσουμε το  Δ.Σ. της Α.Ε. ΔΗΜΗΤΡΑΣ Ευξεινούπολης για την οικονομική προσφορά στο σχολείο μας,  με την οποία πληρώθηκαν τα εισιτήρια των  μαθητών  στο Τελλόγλειο Ίδρυμα.

Συνοδοί καθηγητές στην εκδρομή ήταν οι: Σταυραντώνη Μαρία, Καραγιαννοπούλου Μαρία, Τσιροπούλου Φωτεινή, Παπαγεωργίου Κων/νος και Κωστοπούλου Μαρία.

Πολιτιστικές και περιβαλλοντικές δράσεις

του Γυμνασίου Ευξεινούπολης

 

Πολιτιστικές και περιβαλλοντικές δράσεις διοργάνωσε και υλοποίησε το Γυμνάσιο Ευξεινούπολης. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου που λάβαμε από το Σχολείο:

«Στα πλαίσια των πολιτιστικών δράσεων, οι μαθητές του Γυμνασίου Ευξεινούπολης παρακολούθησαν την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευξεινούπολης την εγκεκριμένη από το Υπουργείο Παιδείας  θεατρική  παράσταση  «Ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας». Πρόκειται για ένα αριστούργημα του ΄Οσκαρ Ουάιλντ, το οποίο παρουσίασαν καταπληκτικά οι ηθοποιοί από το «Θέατρο Δυτικής Αττικής», σε διασκευή και σκηνοθεσία του φιλολόγου – θεατρολόγου, Θάνου Ζήκα. Η υπόθεση του έργου αφορά τον ευτυχισμένο Πρίγκιπα,  που αντιμετωπίζει τις αδυναμίες, τα λάθη και τις αδικίες που συμβαίνουν στην καθημερινότητα. Διαπιστώνει την παρακμή και υπερβολή της κοινωνίας μας και παρεμβαίνει, δίνοντας μαζί και το παράδειγμα… Συμβάλλει, βοηθά και δίνει λύσεις για τη δημιουργία μιας καλύτερης, ποιοτικότερης και ανθρώπινης κοινωνίας. Προτείνει αγάπη, αληθινή φιλία και αλληλεγγύη. Σκοπός της θεατρικής παράστασης ήταν αφενός να ψυχαγωγήσει τους μαθητές, αλλά αφετέρου και να καλλιεργήσει το πνεύμα των μαθητών. Να περάσει  μηνύματα ανθρωπιάς, φιλίας, αλληλεγγύης, σεβασμού  και δημιουργίας. Το θέατρο είναι θεμέλιο στην πνευματική και ψυχική δομή για το χαρακτήρα του σημερινού  μαθητή και αυριανού πολίτη. Είναι η κληρονομιά του πολιτισμού μας και οφείλουμε να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.

Στα πλαίσια των περιβαλλοντικών δράσεων, οι μαθητές μας ανακυκλώνουν χαρτί, πλαστικό και μπαταρίες, προσπαθούν να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας, νερού, πετρελαίου, την κατανάλωση φωτοτυπικού χαρτιού, ώστε να μειώσουμε το οικολογικό αποτύπωμα του σχολείου μας. Προσπαθώντας, επίσης, να διαμορφώσουν την αυλή του σχολείου μας, φύτεψαν  λουλούδια τα οποία μας πρόσφερε το Γεωπονικό Τμήμα του ΕΠΑΛ και το ΣΕΚ Αλμυρού, τους οποίους και ευχαριστούμε για την ευγενική προσφορά τους».

Η Διευθύντρια

Σταυραντώνη Μαρία

 


Σχετικά Άρθρα

Εκδήλωση για τον ρόλο των προϊόντων ποιότητας υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Εκδήλωση για τον ρόλο των προϊόντων ποιότητας υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Η Terra Thessalia σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αγροτικού Χώρου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Δίκτυο…
Χρ. Τριαντόπουλος στον Αλμυρό: Τέσσερις οραματικοί στόχοι – Η παρουσίαση της μελέτης για την ανάπτυξη του Αλμυρού

Χρ. Τριαντόπουλος στον Αλμυρό: Τέσσερις οραματικοί στόχοι – Η παρουσίαση της μελέτης για την ανάπτυξη του…

Τέσσερις οραματικοί στόχοι – Σιδηροδρομική σύνδεση, αξιοποίηση αεροδρομίου, ολοκληρωμένο αρδευτικό δίκτυο και σύνδεση με Ε65 Την…
Έργο υποστήριξης για την πρόσβαση στην Πηγή Καρυάς

Έργο υποστήριξης για την πρόσβαση στην Πηγή Καρυάς

Με ορίζοντα υλοποίησης τριών μηνών προχώρησε η Δημοτική Αρχή σε απευθείας ανάθεση του έργου «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΡΟΜΩΝ…