• 1 Αυγούστου, 2012

Παράνομοι υλοτόμοι «πελεκάνε» όλη την Όθρυ για …καυσόξυλα

Συνεχώς αυξανόμενη βαίνει η παράνομη υλοτόμηση στα ορεινά της Όθρυος από κατοίκους του Αλμυρού και των γύρω χωριών, σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν γίνει στην εφημερίδα μας, από ανθρώπους που έχουν υποπέσει στην αντίληψή τους αγροτικά αυτοκίνητα, φορτωμένα με περισσότερα από ένα τόνο καυσόξυλα, να κατεβαίνουν από το βουνό με τελικό προορισμό τον Αλμυρό. Κάποιοι που γνωρίζουν καλά τη δασική περιοχή που υλοτομείται, θεωρούν ότι είναι η πλέον κατάλληλη γι’ αυτή τη δουλειά, αφού η δρυς κόβεται εύκολα και μεταφέρεται χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

Στόχος των παράνομων υλοτόμων, οι οποίοι -ειρήσθω εν παρόδω- δεν διαθέτουν άδεια από το Δασαρχείο Αλμυρού, κόβουν ξύλα τα οποία στη συνέχεια προσπαθούν να τα πουλήσουν σε σπίτια της περιοχής, αντί του ποσού των 140 ευρώ τον τόνο. Μάλιστα, βρίσκουν μεγάλη ανταπόκριση από ανθρώπους που προσπαθούν να εξασφαλίσουν ξύλα για να ζεσταθούν ενόψει χειμώνα, όπου η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα εξισωθεί με αυτή του πετρελαίου κίνησης, ενώ και οι παράνομοι υλοτόμοι εξασφαλίζουν ένα ικανοποιητικό μεροκάματο.

Όπως τονίζουν άνθρωποι, που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις σχετικά με την υπόθεση, «οι παράνομοι υλοτόμοι έχουν αρχίσει τη δραστηριότητά τους από τις αρχές της Άνοιξης», ενώ έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι το Δασαρχείο Αλμυρού δεν έχει καταφέρει να εντοπίσει κάποιον εξ αυτών και να επιβληθούν τα πρόστιμα και να υποστεί τις διώξεις που ορίζει ο Νόμος.

Σε περίπτωση που πιαστεί στο δόκανο του συνεργείου του Δασαρχείου ο παράνομος υλοτόμος, ο Νόμος προβλέπει την κατάσχεση των προϊόντων υλοτόμησης, των μέσων μεταφοράς και κοπής αυτών, ενώ θα υποβληθεί μήνυση. Αν πιαστεί την ώρα που κόβει ξύλα, τότε προβλέπεται και άμεση προσαγωγή του με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Σύμφωνα με την κ. Παναγιώτα Κράβαρη, υπάλληλο του Δασαρχείου, «εδώ και μερικές ημέρες έχουν αρχίσει περιπολίες κλιμακίων της Υπηρεσίας μας, σε καθημερινή βάση και όλες τις ώρες, όπως προβλέπεται και από σχετική εγκύκλιο».

Μάλιστα, οι παράνομοι υλοτόμοι είναι τόσο καλά οργανωμένοι, όπου δεν είναι λίγες οι φορές όπου έχουν και συνεργούς οι οποίοι παίζουν το ρόλο του τσιλιαδόρου, ενώ κάποιες φορές τηλεφωνούν στο Δασαρχείο και παραπλανούν τα κλιμάκια ελέγχου, ώστε να είναι εύκολη και χωρίς κινδύνους η μεταφορά των φορτίων μέσα στον Αλμυρό.

Μπάμπης Παπαρρίζος


Σχετικά Άρθρα

Νίκη δίχως αντίκρυσμα για τον Πρωτεσίλαο

Νίκη δίχως αντίκρυσμα για τον Πρωτεσίλαο

  Δίχως αντίκρυσμα ήταν η νίκη για τον Πρωτεσίλαο στο Στεφανοβίκειο καθώς η ομάδα του Πτελεού…
Με ήττα αποχαιρέτησε τη Β’ Τοπική ο Αχιλλέας

Με ήττα αποχαιρέτησε τη Β’ Τοπική ο Αχιλλέας

Ο Αχιλλέας αποχαιρέτησε τη Β’ Τοπική με βαριά εντός έδρας ήττα καθώς έχασε 2-8 από τη…
Κυριακή των Μυροφόρων – Κήρυγμα του Αρχιμ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΑΝΝΙΟΥ

Κυριακή των Μυροφόρων – Κήρυγμα του Αρχιμ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΑΝΝΙΟΥ

Τρίτη Κυριακή από του Πάσχα σήμερα και η Εκκλησία μας συνεχίζει να μας κρατά ζωντανά στη…