• 1 Αυγούστου, 2012

Οι καλοκαιρινές δραστηριότητες του Συλλόγου Βλάχων Αλμυρού

Οι καλοκαιρινές δραστηριότητες του Συλλόγου Βλάχων Αλμυρού

Με πλήρη επιτυχία στέφθηκε ο καλοκαιρινός χορός του Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων Επαρχίας Αλμυρού, ο οποίος πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Ιουλίου στη Σούρπη, όπως μας ενημερώνει σχετικό δελτίο Τύπου που λάβαμε και δημοσιεύουμε.

Όπως αναφέρει αναλυτικά: «Σε μία πολύ όμορφη ατμόσφαιρα η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό του προέδρου του Συλλόγου Δημήτρη Τσούτσα ο οποίος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και έκανε μία σύντομη αναφορά στις δράσεις του Συλλόγου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Σούρπη υπάρχει ισχυρό πληθυσμιακά βλάχικο στοιχείο που υπολογίζεται περίπου στο 1/3 του χωριού. Ακολούθησαν δύο χορευτικά τμήματα τα οποία ξεσήκωσαν τους καλεσμένους και το γλέντι ξεκίνησε με την Ηπειρώτικη ορχήστρα του Μπάμπη Έξαρχου. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Αργύρης Κοπάνας.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου ευχαριστεί όλους όσους τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους, τον Κωνσταντίνο Γιαννακέ για την άψογη οργάνωση, τον Κωνσταντίνο Κολώνη για την άρτια ηχητική κάλυψη και όλα τα καταστήματα της περιοχής που προσέφεραν δώρα στην εκδήλωση. Επόμενη εκδήλωση που θα συμμετάσχει ο Σύλλογος είναι στις 18 Αυγούστου στους Κωφούς σε αφιέρωμα του Πολιτιστικού-Εξωραϊστικού Συλλόγου «Στέφανος Κομμητάς» στον τοπικό λόγιο.

 

Το 28ο Πανελλήνιο Αντάμωμα

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 28ο Αντάμωμα των Βλάχων, που διεξήχθη στο Δήμο Καλαμπάκας από τις 28 Ιουνίου έως και την 1η Ιουλίου 2012. Το 28ο Αντάμωμα ήταν αφιερωμένο στον καταγόμενο από την Καστανιά Καλαμπάκας «πολύπλευρο νου», το λόγιο, κληρικό και ιατροφιλόσοφο  του Νεοελληνικού Διαφωτισμού Διονύσιο Πύρρο τον Θετταλό.

Το Αντάμωμα ξεκίνησε την Πέμπτη 28η Ιουνίου με την επιστημονική Συνάντηση Εργασίας με θέμα «Οι Βλάχοι των Σταγών».

Την Παρασκευή 29 Ιουνίου το βράδυ στην κεντρική πλατεία της Καλαμπάκας εκτυλίχθηκαν αναπαραστάσεις δρωμένων από την εθιμική ζωή των Βλάχων διαφορετικών περιοχών της Ελλάδας. Την εκδήλωση παρακολούθησαν χιλιάδες επισκέπτες και έκλεισε με το μοίρασμα του «φτάσματος», του επτάζυμου γαμήλιου ψωμιού στους παρευρισκομένους. Το Σάββατο 30 Ιουνίου, το πρωί, στα πλαίσια του 28ου Ανταμώματος, πραγματοποιήθηκε, στο ξενοδοχείο «ΔΙΒΑΝΗ», η 1η Ανοιχτή Συνδιάσκεψη της Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτιονίας ένα χρόνο μετά την ίδρυσή της. Στο τριτοβάθμιο αυτό όργανο συμμετέχουν η ΠΟΠΣΒ και οι οργανώσεις των Ελλήνων Βλάχων από τις γειτονικές χώρες, καθώς και τη Διασπορά και ιδρυτικό μέλος είναι ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βλάχων Επαρχίας Αλμυρού Δημήτρης Τσούτσας.

Οι εκδηλώσεις του 28ου Ανταμώματος των Βλάχων κορυφώθηκαν την Κυριακή 1η Ιουλίου στην τοποθεσία «Στίνος» στην Καστανιά Καλαμπάκας, όπου τελέστηκε ο «Μεγάλος Χορός» «Κόρλου Μάρι». Στο «Μεγάλο Χορό» έλαβαν μέρος περίπου 1.500 χορευτές από τους Συλλόγους-μέλη της Ομοσπονδίας και τον παρακολούθησαν πολλές χιλιάδες επισκεπτών. Στις Κυριακάτικες εκδηλώσεις έλαβε μέρος και το χορευτικό του Συλλόγου το οποίο είχε μεταβεί με λεωφορείο συνοδευόμενο από πολλούς φίλους της παράδοσης.

Το Δ.Σ.»


Σχετικά Άρθρα

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

Δεν έλειψαν και φέτος οι παραβιάσεις σε σπίτια στον Αλμυρό τις ημέρες του παζαριού. Σε μία…
32 φιάλες συγκεντρώθηκαν στην αιμοδοσία της Σούρπης!

32 φιάλες συγκεντρώθηκαν στην αιμοδοσία της Σούρπης!

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η 4 εθελοντική αιμοδοσία που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 5 Σεπτεμβρίου…
Οι ημερομηνίες των αγωνιστικών στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Οι ημερομηνίες των αγωνιστικών στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Η Α’ Τοπική αρχίζει στις 21-22 Σεπτεμβρίου, η Β’ στις 28-29 Σεπτεμβρίου και η Γ’ στις…