• 17 Ιουλίου, 2012

Ο Αλμυρός τίμησε τους παλαίμαχους μουσικούς του

Ο Αλμυρός τίμησε τους παλαίμαχους μουσικούς του

Μια ιδιαίτερη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 27 Ιουνίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού. Ήταν μια μουσική βραδιά αφιερωμένη στους παλαίμαχους και απόμαχους μουσικούς όλης της Επαρχίας, βασισμένη σε μια ιδέα του Γιάννη Θωμαΐδη, Προέδρου του Μουσικού Συλλόγου «Μαντολινάτα Αλμυρού», ο οποίος και ανέλαβε την ευθύνη της διοργάνωσης, σε συνεργασία με το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δήμου.

Συγγενείς και φίλοι, τόσο των τιμώμενων προσώπων όσο και της ίδιας της μουσικής, γέμισαν από νωρίς την αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου, θέλοντας να αποδώσουν με την παρουσία τους έναν ελάχιστο φόρο τιμής στους ανθρώπους που γέμισαν τη ζωή τους, συνοδεύοντας την κάθε τους ευκαιρία για διασκέδαση, καθώς και τις ώρες τις ξενοιασιάς τους, με μουσική και τραγούδια.

Τόσο ο Πρόεδρος της «Μαντολινάτας Αλμυρού», όσο και ο Αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Παπαδογιάννης, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στην αρχή της εκδήλωσης, τόνισαν την προσφορά όλων των παλαίμαχων μουσικών, που, αυτοδίδακτοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, κατάφεραν σε δίσεκτους καιρούς και εξαιρετικά δύσκολες εποχές να κρατήσουν ακμαίο το ηθικό των ανθρώπων της γενιάς τους, αλλά και αρκετών από τις επόμενες.

Ανάμεσα στα τιμώμενα πρόσωπα της βραδιάς ανακαλύψαμε συγγενείς, γνωστούς και φίλους δικούς μας, των γονιών μας, ακόμα και των παππούδων μας, το όνομα των οποίων όχι μόνο κατάφερε να φτάσει και στα δικά μας αυτιά, αλλά είναι γνωστό και στους αρκετά νεότερους.

Μεγάλη συγκίνηση προξένησε η ιδέα ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους, έζησαν σε μια εποχή που ένα μεγάλο ανθρώπινο κομμάτι αναζητούσε προορισμό και νέα ταυτότητα. Προερχόμενοι από διαφορετικούς κόσμους και τόπους καταγωγής, συναντήθηκαν εδώ, στον τόπο που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε κι εμείς, κάνοντας κοινό σημείο αναφοράς τους την αγάπη τους για τη μουσική, όπως ο κ. Γεώργιος Καράμπαμπας, ο οποίος γεννήθηκε στη Μασσαλία της Γαλλίας, με πατέρα που καταγόταν από την Ανατολική Ρωμυλία και μητέρα Μικρασιάτισσα.

Αρκετοί από αυτούς κατάφεραν να βγουν έξω από τα όρια της επαρχίας Αλμυρού, αλλά και να κάνουν καριέρα έξω από τα σύνορα της Ελλάδας, συνθέτοντας και ηχογραφώντας τις δικές τους μουσικές δημιουργίες, όπως ο κ. Γεώργιος Μπουρίτας που έζησε πολλά χρόνια στο εξωτερικό. Να πληροφορήσουμε όσους θυμούνται την πολύ επιτυχημένη ξένη σειρά «Το Πλοίο της Αγάπης» που έγινε πασίγνωστη και στη χώρα μας, ότι ήταν εκείνος που ενσάρκωσε τον μπουζουξή της ορχήστρας του πλοίου.

Η μουσική που γέμισε και εξακολουθεί να γεμίζει τις ζωές αυτών των ανθρώπων, τους έδωσε την ευκαιρία να ταξιδέψουν, να γνωρίσουν πολλούς ενδιαφέροντες ανθρώπους και να παίξουν δίπλα σε διάσημους καλλιτέχνες όπως ο Γιάννης Παπαϊωάννου, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Στέλιος Καζαντζίδης, η Μαρινέλα κ.ά. Έδωσε επίσης τη χαρά σε αρκετούς από αυτούς να μεταδώσουν το ταλέντο και το μεράκι τους στα παιδιά τους, όπως ο κ. Νίκος Αλεξίου που έπαιξε μπουζούκι στην εκδήλωση, συνοδευόμενος στην κιθάρα από το γιο του Άγγελο, αλλά και την ελπίδα, ότι θα καταφέρουν να μεταδώσουν κάτι απ’ όλα αυτά στα εγγόνια και τα δισέγγονά τους.

Η βραδιά ήταν αφιερωμένη στους μουσικούς: Νικόλαο Αλεξίου (μπουζούκι), Κωνσταντίνο Γεωργαρά (κιθάρα), Δημήτριο Γεωργίου (κιθάρα), Ιωάννη Μόκα  (κιθάρα, φωνή), Ιωάννη Μαχαίρα (μπουζούκι), Εμμανουήλ Κατσαούνη (ακορντεόν), Νικόλαο Κατσαούνη (σαξόφωνο), Ιωάννη Μιχόπουλο (αρμόνιο), Ιωάννη Μπουκουβάλα (κιθάρα), Χρήστο Παπαλεξανδρή (ακορντεόν), Ιωάννη Παπαλεξανδρή (κορνέτα), Απόστολο Σκαρλάτο (μπουζούκι, φωνή, κιθάρα), Ευθύμιο Τσουπλάκη (τύμπανα), Ιωάννη Κόλια  και Θωμά Ρούτσο (φωνή), από τον Αλμυρό, Νικόλαο Εσερίδη, Γεώργιο Καράμπαμπα, Κωνσταντίνο Καλαϊτζόγλου, Μιχαήλ Μπατσκίνη, Γεώργιο Μπουρίτα, Ευάγγελο Χριστοδούλου (μπουζούκι) και Γεώργιο Μητράκο (φωνή), από την Ευξεινούπολη, Σωτήρη Αντωνίου (μπουζούκι), Σούλη Αντωνίου και Απόστολο Σαλάτα (κιθάρα), από τον Πτελεό και Χρήστο Ζιώγα (φωνή), από την Αμαλιάπολη.

Στον προθάλαμο της αίθουσας του Πολιτιστικού Κέντρου, παράλληλα με την εκδήλωση, λειτουργούσε έκθεση φωτογραφίας με πρωταγωνιστές τους παλιούς μουσικούς και τις ορχήστρες τους, ενώ η είσοδος ήταν ελεύθερη.

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε η «Μαντολινάτα Αλμυρού», η οποία ερμήνευσε όμορφα νοσταλγικά αλλά και διαχρονικά κομμάτια προερχόμενα από τη νεανική εποχή των παλαίμαχων μουσικών, κάποιοι από τους οποίους έλαβαν θέση αμέσως μετά στη σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου, για να μας αποδείξουν πόσο εύκολα μπορούσαν -και μπορούν ακόμα- να πυροδοτήσουν το κέφι, τόσο με τη δεξιοτεχνία τους όσο και με τις μουσικές επιλογές τους.

Λίγο πριν από το τέλος της εκδήλωσης έγινε η απονομή τιμητικών βραβείων σε όλους τους μουσικούς, παρευρισκόμενους και μη, ζώντες και αειμνήστους, από τους Αντιδημάρχους κ. Κωνσταντίνο Παπαδογιάννη και Αθανάσιο Σαρρή, ενώ η βραδιά συνεχίστηκε με μουσική και τραγούδια, που έπαιξαν τα τιμώμενα πρόσωπα, συνοδευόμενα από τα μέλη της «Μαντολινάτας», από φίλους και συνεργάτες, αλλά και από όλους τους θεατές που τους χειροκρότησαν με την ψυχή τους.

Δέσποινα Κοτζιαπαναγιώτου


Σχετικά Άρθρα

Κυριακή της Σαμαρείτιδος – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Κυριακή της Σαμαρείτιδος – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Ο Κύριος, ο Δημιουργός και εξουσιαστής των πάντων, έρχεται σήμερα να ζητήσει λίγο νερό. Όχι όμως…
Βίντεο και φωτογραφίες από την εκδήλωση για την Άλωση της Πόλης από τους Μικρασιάτες Αλμυρού

Βίντεο και φωτογραφίες από την εκδήλωση για την Άλωση της Πόλης από τους Μικρασιάτες Αλμυρού

Την εξαιρετική εκδήλωση «Άλωση της Κωνσταντινούπολης, 571 χρόνια μετά, τι να θυμηθώ, τι να ξεχάσω» παρουσίασαν…
Μηχανισμός πρόσβασης στη θάλασσα για ΑμΕΑ σε τέσσερις παραλίες του Δήμου Αλμυρού

Μηχανισμός πρόσβασης στη θάλασσα για ΑμΕΑ σε τέσσερις παραλίες του Δήμου Αλμυρού

Τη συμμετοχή του Δήμου Αλμυρού στο Πρόγραμμα του Υπουργείου Τουρισμού «Βελτίωση και τροποποίηση της προσβασιμότητας στις…