• 11 Ιουνίου, 2012

Διαβούλευση με τοπικούς φορείς για το υποβρύχιο Μουσείο

Τις προοπτικές ανάδειξης του ενάλιου αρχαιολογικού πλούτου της θαλάσσιας περιοχής του Νότιου και Δυτικού Παγασητικού θα διερευνήσει τις επόμενες εβδομάδες η ερευνητική εταιρεία «Atlantis».

Αυτό ήταν το γενικό συμπέρασμα της πρώτης φάσης διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού, το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, παρουσία του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της παραπάνω εταιρείας Αγγέλου Μαγκλή, όπως και φορέων και Συλλόγων, όχι μόνο της περιοχής, αλλά και του Νομού Μαγνησίας.

Η περίπτωση του Νότιου και Δυτικού Παγασητικού προστέθηκε μετά από πρόταση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και θα ενταχθεί στις προμελέτες που ήδη έχουν αρχίσει από τις 17 Μαΐου στις θαλάσσιες περιοχές Αλοννήσου και Σκοπέλου. Οι μελέτες αναμένεται να προκηρυχθούν μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο και θα αφορούν και τις τρεις περιοχές (Αλόννησο, Σκόπελο και Δυτικό Παγασητικό).

Στη θαλάσσια περιοχή του Δυτικού και Νότιου Παγασητικού έχουν ήδη εντοπιστεί 13 ναυάγια, ενώ στις Νηές υπάρχει ο υποθαλάσσιος αρχαίος οικισμός (χρονολογείται από το 1.700 π.Χ.) και έχει ανακαλυφθεί πρόσφατα.

Οι περιοχές με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η νήσος Κίκυνθος και τα ακρωτήρια «Τηλέγραφος» και «Γλάρος».

Στοιχεία των μελετών θα είναι η διερεύνηση του Νομικού πλαισίου, η διερεύνηση φορέα διαχείρισης, η σκοπιμότητα – βιωσιμότητα και τα καταλληλότερα σημεία καταδύσεων. Βασικός στόχος των μελετών θα είναι ό,τι γίνει να μην επιφέρει μεγάλες αλλαγές στις περιοχές, που υπάρχει αλιευτική δραστηριότητα, καταλαμβάνοντας τις μικρότερες δυνατές θαλάσσιες εκτάσεις, όπως σημείωσε ο κ. Μαγκλής.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων και Ιδιοκτητών σκαφών αναψυχής Ευξεινούπολης «Ο Άη Γιάννης» Κώστας Κρανάς τόνισε, ότι «θα πρέπει να δούμε στο χάρτη τις περιοχές που έχουν εντοπιστεί τα αρχαία ναυάγια», για να απαντήσει ο Πρόεδρος της εταιρείας «Atlantis» ότι τις ημέρες αυτές ο χάρτης συμπληρώνεται και σύντομα θα είναι έτοιμος και θα μπορείτε να τον δείτε».

Στόχος της προμελέτης είναι η διερεύνηση προοπτικών κατασκευής καταδυτικού πάρκου και υποβρύχιου μουσείου στο Νότιο και Δυτικό Παγασητικό.

Το παρών στην πρώτη φάση της διαβούλευσης έδωσαν ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων και σκαφών αναψυχής Ευξεινούπολης, ο Σύλλογος ερασιτεχνών αλιέων, ο Σύλλογος Αυτοδυτών Βόλου, ο Σύλλογος Αυτοδυτών Θεσσαλίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Αμαλιάπολης «Η Μιτζέλα», η Κίνηση Πολιτών Σούρπης, η Κίνηση Νέων Αμαλιάπολης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Οι Νήες», ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αμαλιάπολης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Σούρπης, καθώς και οι υποψήφιοι βουλευτές Αργύρης Μποτός και Εύη Αδαμάκη.

Μπάμπης Παπαρρίζος 


Σχετικά Άρθρα

Κυριακή της Σαμαρείτιδος – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Κυριακή της Σαμαρείτιδος – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Ο Κύριος, ο Δημιουργός και εξουσιαστής των πάντων, έρχεται σήμερα να ζητήσει λίγο νερό. Όχι όμως…
Βίντεο και φωτογραφίες από την εκδήλωση για την Άλωση της Πόλης από τους Μικρασιάτες Αλμυρού

Βίντεο και φωτογραφίες από την εκδήλωση για την Άλωση της Πόλης από τους Μικρασιάτες Αλμυρού

Την εξαιρετική εκδήλωση «Άλωση της Κωνσταντινούπολης, 571 χρόνια μετά, τι να θυμηθώ, τι να ξεχάσω» παρουσίασαν…
Μηχανισμός πρόσβασης στη θάλασσα για ΑμΕΑ σε τέσσερις παραλίες του Δήμου Αλμυρού

Μηχανισμός πρόσβασης στη θάλασσα για ΑμΕΑ σε τέσσερις παραλίες του Δήμου Αλμυρού

Τη συμμετοχή του Δήμου Αλμυρού στο Πρόγραμμα του Υπουργείου Τουρισμού «Βελτίωση και τροποποίηση της προσβασιμότητας στις…