• 16 Απριλίου, 2013

Ανοιξιάτικο οδοιπορικό στον Ανθότοπο (video – φωτο)

Ανοιξιάτικο οδοιπορικό στον Ανθότοπο (video – φωτο)

Με «ξεναγούς» τον Νίκο Μπιρμπίλη και τον Λεωνίδα Κωτούλα, επισκεφθήκαμε τον γραφικό οικισμό του Ανθοτόπου.

Με την ανοιξιάτικη φορεσιά του και το ευχάριστο αεράκι του, πραγματικά με έκανε να ξεχάσω πόσο κοντά ήμουν στην πόλη.

Στο τοπικό διαμέρισμα Ανθοτόπου σήμερα ζουν περίπου 100 μόνιμοι κάτοικοι, οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι, ενώ αρκετοί δουλεύουν και στη Χαλυβουργία Αλμυρού. Στην είσοδο του χωριού τους επισκέπτες υποδέχεται ο φιλόξενος καφενές του χωριού –ο ελληνικός του τέλειος- ενώ στο βάθος η εκκλησιά του Αη-Γιώργη, δεσπόζει ανάμεσα στο χωριό και στον κάμπο. Τα κουτσομπολιά, λένε, ότι ο καφενές τα βράδια του Σαββάτου γεμίζει από κόσμο, συγχωριανούς και κοντοχωριανούς, και τα πειράγματα δίνουν και παίρνουν.

ο καφενές στον Ανθότοπο Αλμυρού 11/4/2013

 

Ανθότοπος Αλμυρού – η εκκλησιά του Αη Γιώργη

 

Λίγο παρακάτω, η παλιά κοινότητα (χρησιμοποιήθηκε και ως σχολείο) και η ακόμα παλιότερη, θυμίζουν άλλες εποχές και περιμένουν την αξιοποίησή τους.

Αφορμή της επίσκεψής μας στάθηκε ο Σύλλογος και οι δράσεις του, καθώς και η πρόσφατη επίσκεψη εκεί του Δημάρχου Βαγγέλη Χατζηκυριάκου.

Ο Σύλλογος «Άη Λιάς» συστάθηκε το 2007 και έκτοτε -με προσωπική εργασία των μελών του- βοηθάει σε καθημερινά προβλήματα του χωριού. Παραδοσιακά, οι νεότεροι φροντίζουν τους ηλικιωμένους, συντηρούν τις εκκλησιές, βοηθάνε και διοργανώνουν δρώμενα στα πανηγύρια των εκκλησιών τους, καθώς και για τα παιδιά, με καραγκιόζη τα Σαββατοκύριακα. Στα άμεσα σχέδια του Συλλόγου είναι η δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου.

Στην πρόσφατη επίσκεψη του Δημάρχου ζήτησαν τη φροντίδα στους δημόσιους χώρους, για τα αγριόχορτα, τη σήμανση, τουλάχιστον σε δύο σημεία – καρμανιόλες και τη διάθεση οχήματος και εργαλείων για τη διάνοιξη των δρόμων, πριν ενταθούν οι αγροτικές εργασίες, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Όλα δρομολογήθηκαν εκτός των σημάτων όπου αναμένουμε το απαραίτητο κονδύλι.

Ανθότοπος Αλμυρού – περιοχή Αγιονέρι

Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ανθοτόπου Νίκος Μπιρμπίλης, μας ζήτησε με αυτή την ευκαιρία της δημοσίευσης, να επισημάνουμε τα δυο επικίνδυνα σημεία της επαρχιακής οδού που βρίσκονται περίπου στη μέση της διαδρομής Νεράιδας – Ανθοτόπου. Το ένα είναι εκεί όπου παλιότερα «κοπάνιζαν τα ρούχα» και το άλλο ονομάζεται «Αγιονέρι». Στο τελευταίο έχουν εκτροχιαστεί και πέσει στον γκρεμό πάνω από 20 οχήματα, χωρίς να χαθεί ζωή, χωρίς σοβαρό τραυματισμό, ως εκ θαύματος. Οι γεροντότεροι, λένε, ότι σχετίζεται η περιοχή με κάποιον Άγιο, χωρίς να μπορούν να θυμηθούν ακριβώς την ιστορία.

Ανθότοπος Αλμυρού – στο σημείο παλιότερα κοπάνιζαν τα ρούχα

Οι κάτοικοι του Ανθότοπου, έχουν την ηρεμία και ευτυχία που τους προσφέρει η ζωή σε ένα χωριό, την οποία δεν θα άλλαζαν με τίποτε, απ’ όσα μας είπαν.

Προτείνουμε την επίσκεψη στον Ανθότοπο σε οικογενειάρχες, ως ημερήσια εκδρομή, για παιχνίδι με τα παιδιά τους, καθαρό αέρα και μερακλίδικο καφεδάκι.

Εγώ, το ραντεβού μου το έκλεισα!

Τσιντσίνη Βιβή


Σχετικά Άρθρα

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΝΩΕ 2024” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού…
Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, ζητά με επιστολή …
Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Μετά από πολύχρονη απουσία από τις εκθεσιακές δραστηριότητες το Επιμελητήριο Μαγνησίας επανέρχεται με τη διοργάνωση της…