- 12 Ιουλίου, 2016
Δοκιμασμένη συνταγή από την γιαγιά Κατερίνα 81 ετών: Μπομπότα γλυκιά με σταφίδες (καλαμποκόψομο γλυκό με σταφίδες) – έκδοση 9-7-2016
Συναντήσαμε την κυρία Κατερίνα, μία γιαγιά 81 ετών, η οποία πρόθυμα θέλησε να μοιραστεί μαζί μας μία από τις συνταγές που της είχε μάθει η μητέρα της, τη γλυκιά μπομπότα με σταφίδες ή αλλιώς γλυκό καλαμποκόψωμο.
Υλικά
500 γραμμάρια καλαμποκάλευρο
800 ml νερό
100 ml χυμό πορτοκάλι
250 γραμμάρια ζάχαρη
150 γραμμάρια σταφίδα
150 ml ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
¼ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
¼ κουταλάκι του γλυκού μαστίχα κοπανισμένη (προαιρετικά)
1 κάψουλα βανίλιας
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το νερό και τον χυμό πορτοκαλιού, να έρθουν σε χλιαρή θερμοκρασία.
Το μεταφέρουμε σε μία μεγάλη λεκάνη. Προσθέτουμε σταδιακά το καλαμποκάλευρο, ανακατεύοντας συνεχώς.
Πρέπει να το ενσωματώσουμε στο νερό αργά για να μην κάνει σβώλους.
Όταν το μείγμα γίνει ομοιογενές προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και το ελαιόλαδο το αφήνουμε τελευταίο.
Ο χυλός που θα πάρουμε πρέπει να είναι ρευστός και όχι πολύ πηκτός.
Ρίχνουμε το μείγμα σε λαδωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 – 30 λεπτά, στους 180° C.
Ευχαριστούμε την Κυρία Κατερίνα Βρυνιώτη