• 23 Ιανουαρίου, 2016

Με πολλά παράπονα και αιτήματα η σύσκεψη της Περιφέρειας για την Υγεία

Με πολλά παράπονα και αιτήματα η σύσκεψη της Περιφέρειας για την Υγεία

Την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, διοργάνωσε ανοικτή σύσκεψη για τα προβλήματα στον τομέα της Υγείας που εκκρεμούν απ’ άκρη σ’ άκρη στη Θεσσαλία.

Πάρα πολλοί οι φορείς και οι ομιλητές, κατέληξαν στην πρόταση του Περιφερειάρχη, η οποία περιγράφεται στο παρακάτω σχετικό Δελτίο Τύπου. Ακολουθεί υπόμνημα του Ευθύμη Ζιγγιρίδη, συμβούλου επιχειρήσεων, υποψήφιου Περιφερειακού Συμβούλου, και μέλους Διοικητικών Συμβουλίων Επιτροπών της Περιφέρειας και του Γηροκομείου Βόλου, ο οποίος παρευρέθηκε στη σύσκεψη.

Δεν έπεσε στην αντίληψή μας άλλη συμμετοχή – εκπροσώπηση του Αλμυρού στην εν λόγω διαβούλευση.

 

Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας

Την πρόθεσή του για τη δημιουργία Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου Υγείας ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στην ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου με θέμα την υγειονομική περίθαλψη στη Θεσσαλία. Η αιρετή Περιφέρεια, όπως εξήγησε, σε συνεργασία με όλους τους φορείς υγείας της Θεσσαλίας, θέτει τις βάσεις για την λειτουργία αυτού του καινοτόμου και τολμηρού σχεδίου το οποίο έχει σαν στόχο την χάραξη ενός οδικού χάρτη για την επίλυση των ζητημάτων υγείας στην περιφέρειά μας, με εποπτικό ρόλο, λειτουργώντας υποβοηθητικά για τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Στην Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου Υγείας θα τοποθετηθούν εκπρόσωποι και όλων των φορέων που άπτονται του τομέα της υγείας.

Όπως εξήγησε ο περιφερειάρχης, απαιτείται σύνθεση δυνάμεων, σωστός σχεδιασμός και συνεχής ενημέρωση σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα και στα νησιά, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος, πραγματικός και ανθρώπινος χάρτης υγείας, ο οποίος θα δρα με γνώμονα το κοινό καλό.

Στην τοποθέτησή του χαρακτήρισε την πρωτοβάθμια περίθαλψη ως «τον μεγάλο ασθενή», επισημαίνοντας τις ελλείψεις, τόσο στις κτιριακές υποδομές όσο και σε ιατρικό και παρα-ιατρικό προσωπικό. Αναφερόμενος δε στη δευτεροβάθμια περίθαλψη εξέφρασε την απορία του για τον σχεδιασμό της πολιτείας καθώς ενώ η Θεσσαλία κατέχει το 8% του πληθυσμού της χώρας, σε αυτόν αντιστοιχεί μόλις το 4% των νοσοκομείων αυτής (5 νοσοκομεία στα 130) και ποσοστό μικρότερο του 6% των κλινών, του προσωπικού και της χρηματοδότησης στο σύνολο της χώρας.

Ο περιφερειάρχης έκανε λόγο για τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας μετά τη διασύνδεσή τους, τονίζοντας ότι ένα πρώτο βήμα για τη σωτηρία τους θα ήταν η αυτονόμησή τους, ενώ αναφέρθηκε στη δυνατότητα αξιοποίησης του Στρατιωτικού νοσοκομείου της Λάρισας, η οποία για χρόνια συζητείται αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκε.

Σε ότι αφορά την αιρετή Περιφέρεια ο κ. Αγοραστός τόνισε τα εξής: «Εμείς ως Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζουμε την υγεία κυρίως μέσω της χρηματοδότησης κτηριακών έργων αλλά και εξοπλισμού στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Μέσα από τη διαχρονική συνεργασία με τους διατελέσαντες διοικητές της 5ης ΥΠΕ και των νοσοκομείων της Θεσσαλίας καταφέραμε να εντάξουμε στο ΕΣΠΑ 2007 – 2013 όλες τις προτάσεις που έγιναν από τα νοσοκομεία, δηλαδή συνολικά 50 έργα προϋπολογισμού 48 εκατομμυρίων ευρώ. Το νέο ΕΣΠΑ διαθέτει μόνο 7 εκατομμύρια ευρώ για τον τομέα αυτό και αυτά κυρίως για την πρωτοβάθμια υγεία».

 

Όπως ανέφερε μιλώντας για τη σύσταση του νέου φορέα: «Βούλησή μας είναι να δημιουργήσουμε σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα μια Λαϊκή Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου της οποίας ο ρόλος θα είναι εποπτικός, καταγραφής δεοδομένων και αναγκών, συμβουλευτικός, προστατευτικός και παρεμβατικός υπέρ των πολιτών, οργανωτικός και υποβοηθητικός για τη δημιουργία ενός σύγχρονου χάρτη υγείας – άξονα των υγειονομικών παρεμβάσεων».

Μέλη της επιτροπής θα είναι εκπρόσωποι της Περιφέρειας και των Δήμων, του ιατρικού, οδοντιατρικού, φαρμακευτικού συλλόγου, των ενώσεων των νοσοκομείων, των συλλόγων ασθενών, του εργατικού κέντρου, της ΑΔΕΔΥ, των επιμελητηρίων και των αγροτικών συλλόγων, κ.α.

Η πρόταση του κ. Αγοραστού βρήκε πολύ θετική ανταπόκριση, από τους παρευρισκόμενους, οι οποίο δήλωσαν ότι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους στο εγχείρημα αυτό, αναφέροντας ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκεται διαχρονικά στο πλευρό τους με γνώμονα τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στη Θεσσαλία.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ, Νέστορας Αντωνίου και ο υποδιοικητής, ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ιωάννης Στεφανίδης, ο διοικητής των ιατρικών υπηρεσιών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, Ιωάννης Φεζουλίδης, ο διοικητής των ιατρικών υπηρεσιών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Απόστολος Κομνός, ο γενικός γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Μιχάλης Μέρας, το μέλος του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ, Γιώργος Φωτόπουλος, διευθυντές των ιατρικών υπηρεσιών των νοσοκομείων της Θεσσαλίας, εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων, των συλλόγων των γιατρών και των εργαζομένων στα νοσηλευτικά ιδρύματα, οι διευθυντές του ΠΕΔΥ, οι δήμαρχοι Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος, Τεμπών Κώστας Κολάτος και Καλαμπάκας Χρήστος Σινάνης , ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Γιώργος Τσιαπλέςο εκπρόσωπος του δημάρχου Λάρισας, και άλλοι.

 

Το υπόμνημα του Ευθύμη Ζιγγιρίδη

Η κυβερνητική πολιτική σε θέματα οργάνωσης των δομών της Υγείας δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα. Ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό, σε γραφική ύλη, σε ασθενοφόρα και σε προσωπικό, σε πρώτο βαθμό καθώς επίσης και σε δεύτερο βαθμό. Μετά από συζητήσεις με υπαλλήλους του Κέντρου Υγείας Αλμυρού διαπιστώθηκε ακόμη μια φορά η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας.

Τα δύο ασθενοφόρα τα οποία είναι προσφορά μίας ιδιωτικής επιχείρησης του Δήμου Αλμυρού δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα, αφού υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Υπάρχουν πέντε οδηγοί ασθενοφόρου, αριθμός που είναι ικανός να στελεχώσει τη λειτουργία ενός ασθενοφόρου. Ο μέσος αριθμός κλήσεων κάθε μήνα μονό για διακομιδές στο Νοσοκομείο του Βόλου ανέρχεται στις 55. Εάν υπολογιστούν οι διακομιδές από τα γύρω χωριά του Αλμυρού προς το Κέντρο Υγείας, ο αριθμός κλήσεων θα φθάσει τις 65 μηνιαίως. Είναι θέμα χρόνου να θρηνήσουμε απώλεια ζωής, λόγω καθυστέρησης άφιξης ασθενοφόρου.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας μέσω ΕΣΠΑ, επιτελώντας το εξαιρετικό έργο της στα θέματα κοινωνικής πολιτικής και σε θέματα Υγείας παρέδωσε μηχανήματα σε τμήματα του Κέντρου Υγείας Αλμυρού. Μηχανήματα τα οποία ήταν απαραίτητα για τη βελτίωση της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας. Το πρόβλημα δημιουργείται από τη στιγμή που παρουσιάζεται έλλειψη είτε προσωπικού είτε υλικού για την λειτουργία των μηχανημάτων. Για παράδειγμα το ακτινολογικό μηχάνημα -όπως και άλλα μηχανήματα- δεν έχουν φιλμ. Δεν υπάρχει μηχάνημα αναλύσεων στο μικροβιολογικό, αφού η εταιρεία απέσυρε το μηχάνημα λόγω λήξης σύμβασης. Επίσης δεν υπάρχει μικροβιολόγος, παιδίατρος και το ακτινολογικό εξυπηρετείται από ιατρό του ΙΚΑ. Δεν υπάρχει γραφική ύλη προκειμένου να λειτουργήσει το διοικητικό προσωπικό αποτελεσματικά και με ταχύτητα.

Η ΥΠΕ δεν είναι στελεχωμένη και οργανωμένη αρκετά προκειμένου να μπορέσει να ανταπεξέλθει στα καθήκοντα της, αφού από τη στιγμή που τα Κέντρα Υγείας πέρασαν στην δικαιοδοσία τους έχουν παρουσιαστεί άπειρα προβλήματα στη λειτουργία τους.

Οι εκπρόσωποι της YΠΕ υποστήριξαν στη συνάντηση που οργάνωσε η Περιφέρεια, με σθεναρό τρόπο, ότι είναι μια μεταβατική περίοδος και δεν έχει προλάβει να οργανωθεί η Υπηρεσία κατάλληλα για να ανταπεξέλθει στο έργο της. Δεν άκουσα ούτε τρόπους ούτε χρονοδιαγράμματα από τους εκπροσώπους της ΥΠΕ για την βελτίωση της κατάστασης. Τα ερωτήματα των πολιτών παραμένουν τα ίδια και παραμένουν αναπάντητα.

 

Πότε θα ομαλοποιηθεί η τροφοδοσία των Κέντρων Υγείας από την ΥΠΕ με ιατροφαρμακευτικό υλικό και γραφική ύλη;

Πότε θα επιτευχθεί ένας ικανοποιητικός συντονισμός προκειμένου να υπάρχει η βέλτιστη λειτουργία στην κυκλοφορία των ασθενοφόρων; Μήπως τελικά θα πρέπει επιχειρησιακά τα ασθενοφόρα να ανήκουν σε έναν κεντρικό φορέα όπως είναι το ΕΚΑΒ για να επιτευχθεί βελτίωση του συντονισμού;

Πόσες ζωές πρέπει να κινδυνέψουν περιμένοντας να οργανωθούν οι καινούριες υπηρεσίες της κυβέρνησης και να ολοκληρωθεί η υποτιθέμενη αναδιοργάνωση του τομέα της Υγείας;

Ως πολίτης της περιφέρειας Θεσσαλίας και δημότης του Δήμου Αλμυρού θα ήθελα η περιφέρεια να συνεχίσει την πρωτοβουλία της, προκειμένου να δημιουργήσει την επιτροπή ελέγχου την οποία ανακοίνωσε και να αναλάβει ένα συντονιστικό ρόλο μεταξύ των αρμόδιων φορέων, προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση έστω και σε τοπικό επίπεδο περιφέρειας.

 


Σχετικά Άρθρα

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΝΩΕ 2024” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού…
Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, ζητά με επιστολή …
Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Μετά από πολύχρονη απουσία από τις εκθεσιακές δραστηριότητες το Επιμελητήριο Μαγνησίας επανέρχεται με τη διοργάνωση της…