• 26 Ιανουαρίου, 2016

Τον Απρίλιο νέα σεμινάρια Καρδιοαναπνευστικής Ανάνηψης – έκδοση 24-1-2016

Τον Απρίλιο νέα σεμινάρια Καρδιοαναπνευστικής Ανάνηψης – έκδοση 24-1-2016

Αναμένουμε την καταληκτική ημερομηνία για νέα σεμινάρια Καρδιοαναπνευστικής Ανάνηψης στον Αλμυρό.

Η τοποθέτηση αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών, μετά την κινητοποίηση συμπολιτών μας και υπό την Αιγίδα του ιατρού Χαράλαμπου Ν. Παρίση, Καρδιολόγου – Δντή Καρδιολογικού Τμήματος 404 ΓΣΝ Λάρισας, είναι κίνητρο και για τους υπόλοιπους να καταρτιστούν, έτσι ώστε να είναι σε θέση να επέμβουν και να σώσουν ζωές!

Δημοσιεύουμε τρία μικρά κείμενα που βοηθούν στην κατανόηση της αναγκαιότητας της εκπαίδευσης όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών.

 

 

Βασίλης Γκιζλής MD, Msc

Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός μετεκπαιδευθείς στην Επείγουσα Προνοσοκομειακή Ιατρική

Εκπαιδευτής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης

 

Κάθε χρόνο 350.000 άνθρωποι στην Ευρώπη θα υποστούν καρδιακή ανακοπή εκτός Νοσοκομείου και μόλις το 3% αυτών θα επιστρέψουν σπίτι τους απόλυτα υγιείς. Περιοχές στις οποίες ζουν και δραστηριοποιούνται καθημερινά περισσότεροι από 1000 ενήλικες άνω των 35 ετών θα πρέπει να αναμένουν τουλάχιστον ένα περιστατικό αιφνίδιου καρδιακού θανάτου ανά πέντε έτη. Ο συνδυασμός άμεσης καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης με τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή (AED) μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα επιβίωσης κατά 75% ή και περισσότερο. Με δεδομένη και την απόλυτη ασφάλεια στη χρήση και λειτουργία των συσκευών αυτών οι σχετικοί επιστημονικοί οργανισμοί ανά τον κόσμο ομόφωνα συστήνουν την τοποθέτηση αυτόματων απινιδωτών σε χώρους που είναι πιθανό να συμβεί καρδιακή ανακοπή και την εκπαίδευση όλο και περισσότερων απλών πολιτών στη χρήση τους.

 

Μεταξία Μπαρέκα

Οργανώτρια και Διευθύντρια Σεμιναρίων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης

Τα σεμινάρια Βασικής Υποστήριξης της Ζωής και χρήσης των Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών δημιουργήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης με στόχο να ενημερώσουν τους πολίτες της Ευρώπης για θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης της καρδιακής ανακοπής, να τους κινητοποιήσουν και τελικά να σωθούν ανθρώπινες ζωές όταν αυτό είναι εφικτό.

Η χρήση των Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών αυξάνει τα ποσοστά επιβίωσης μετά από ανακοπή καθώς και τις πιθανότητες να επιστρέψει το θύμα πίσω στην καθημερινότητα του. Ο σχεδιασμός τους είχε ως βασικό στόχο το να μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια από όλους τους πολίτες και όχι μόνο από υγειονομικό προσωπικό. Έτσι σήμερα είναι υποχρεωτική η διάθεση τους σε χώρους όπου συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι, όπως αεροδρόμια, στάδια, εμπορικά κέντρα, πλατείες κ.α. Μάλιστα πλέον είναι υποχρεωτικό όλες οι αεροπορικές πτήσεις να έχουν Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή, ακόμη και οι πτήσεις χαμηλού κόστους. Σε όλους τους προαναφερόμενους χώρους δεν υπάρχει υποχρεωτική παρουσία υγειονομικού προσωπικού και η χρήση των Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών απευθύνεται στους απλούς πολίτες.

Σήμερα, οι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο έχουν διεισδύσει και εγκατασταθεί μέσα στο δυτικό τρόπο ζωής. Αυτό έχει ως συνέπεια οι καρδιακές ανακοπές να αυξάνονται. Ταυτόχρονα όμως ανεβαίνει και το βιοτικό επίπεδο, οι ενεργοί πολίτες του σήμερα είναι σωστά ενημερωμένοι και συμμετέχουν στην προάσπιση της δικής τους υγείας, αλλά και των οικείων τους. Επομένως είναι απαίτηση όλων μας να υπάρχουν Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές σε όλα τα προβλεπόμενα σημεία, για να συνεχίσουν να χτυπούν οι καρδιές όλων μας.

 

 

Παπασούλης Ευθύμιος

Χειρουργός – Ορθοπεδικός

Ιατρός ποδοσφαιρικής ομάδας Ηρακλή Θεσσαλονίκης

 

Το ποδόσφαιρο – κι όλα τα αθλήματα – φέρνουν το σώμα του αθλούμενου και την ψυχολογία του θεατή στο όρια. Οι αθλητές έχουν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες αιφνιδίου θανάτου από τους αντίστοιχους μη αθλούμενους νέους ανάλογης ηλικίας. Παρατηρείται 1 καρδιακή προσβολή ανά 500.000 περίπου θεατές ύστερα από μελέτη που έγινε στα γήπεδα τριών χωρών

Η μάχη με την καρδιά, κερδίζεται ή χάνεται μέσα στα πρώτα 3-5 λεπτά. Η χρήση απινιδωτή στα πρώτα 1-2 λεπτά από την κατάρρευση του θύματος αυξάνει την επιβίωση στο 60-70%

Ο «αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής» είναι ένα μηχάνημα που χορηγεί ρεύμα και κάνει στην ουσία «ηλεκτροσόκ» στην καρδιά

Η χρήση του είναι τόσο εύκολη όσο η χρήση μιας απλής ηλεκτρικής συσκευής. Απλοί ανθρώποι, όταν εκπαιδευτούν, είναι σε θέση να χειρίζονται με ασφάλεια τους εξωτερικούς αυτόματους απινιδωτές σε δημόσιους χώρους. Η εκπαίδευση για μία επιτυχή ανάνηψη είναι απλή, εύκολη και δεν χρειάζεται υποχρεωτικά ιατρικές γνώσεις. Η εκπαίδευση παρέχεται από επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς

Στην Αγγλία μεταξύ των ετών 1999 και 2005 στα γήπεδα σώθηκαν 132 άνθρωποι, χάρη στους αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές

Οι «αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές» σώζουν ζωές. Όταν υπάρχουν…

 

 

 

 

 


Σχετικά Άρθρα

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας στην Α’ Τοπική

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας στην Α’ Τοπική

Από τις 14 Απριλίου όταν ολοκληρώθηκε η μεγάλη κατηγορία της περασμένης σεζόν, μέχρι το Σάββατο 21…
Χρ. Μπουκώρος: «Αναγκαίο βήμα η σύμβαση για το έργο αγωγού της λιμνοδεξαμενής Ξηριά Αλμυρού»

Χρ. Μπουκώρος: «Αναγκαίο βήμα η σύμβαση για το έργο αγωγού της λιμνοδεξαμενής Ξηριά Αλμυρού»

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, κάλεσε σήμερα Τετάρτη (18/9) τον βουλευτή Μαγνησίας Χρήστο Μπουκώρο…
Χρ. Τριαντόπουλος: Ξεκινά η κατασκευή του αγωγού της λιμνοδεξαμενής Ξεριά ύψους 3,6 εκατ. ευρώ στον Αλμυρό

Χρ. Τριαντόπουλος: Ξεκινά η κατασκευή του αγωγού της λιμνοδεξαμενής Ξεριά ύψους 3,6 εκατ. ευρώ στον Αλμυρό

Την Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2024, υπεγράφη στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, υπό τον Υπουργό Υποδομών και…