• 15 Ιανουαρίου, 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 9-1-2016

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 9-1-2016

 

Πέρασαν γλέντια και γιορτές

και μπήκαμε στα βάσανα.

Απ’ τις «φωτιές» που έρχονται

ας βγάλουμε τα …κάστανα.

 

Ολοένα και πιο δύσκολα, αλλά πάντοτε σύμφωνα με την παράδοση, οι Έλληνες γιόρτασαν και φέτος τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και, κυρίως ως προς τα γιορτινά τραπέζια -στα περισσότερο νοικοκυριά- όλα έγιναν όπως έπρεπε και με το παραπάνω. Ειδικότερα, το φαγοπότι και τα γλυκά έκρυψαν περιστασιακά τις οικιακές …ζυγαριές, αφού δεν έμεινε στα αζήτητα του μπουφέ ούτε ένας κουραμπιές ούτε ένα μελομακάρονο.

 

Αυτά τα γιορτινά ημερολογιακά «διαλείμματα» πάντοτε περιείχαν το στοιχείο της υπερβολής. Θα έλεγα μάλιστα, πως όσο πιο γκρίζα εξελίσσεται η καθημερινότητά μας, άλλο τόσο υπερβολικές καταγράφονται και οι …αποδράσεις μας. Ο χειμαζόμενος Έλληνας γιόρτασε, αλλά ξέρει πολύ καλά τι τον περιμένει, μετά τις γιορτές του Δωδεκαημέρου. Ήδη από προχθές, άρχισε πάλι να δουλεύει το «μαγγανοπήγαδο» των επαχθών μέτρων και στο απαιτητικό «μπλέντερ» των δανειστών μπαίνουν οι συντάξεις, το ασφαλιστικό, η φορολογία των αγροτών και -δυστυχώς- έπεται και συνέχεια. Παράλληλα, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι φαμελίτες που άφησαν υπόλοιπα των οφειλών τους (ΕΝΦΙΑ, άλλοι φόροι, τέλη κυκλοφορίας, ΔΕΗ, ύδρευση, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες κ.ο.κ.), προκειμένου να μείνει και κανένα ευρώπουλο για το γιορτινό τραπέζι. Αυτά τα νέα χρέη όμως, από χθες, τα βρίσκουν πάλι απειλητικά μπροστά τους.

 

Μόνο τυχαίο δεν είναι, ότι σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις του ευρωβαρόμετρου ο Ελληνικός λαός καταγράφεται ως πιο απογοητευμένος της Ευρώπης. Δεν πιστεύω να υπάρχει ούτε ένας ρομαντικός (ή απλώς σκέτος …κομματόσκυλος) που να πιστεύει ότι το 2016 θα είναι πιο φιλικό από τη χρονιά που μόλις έφυγε. Το αντίθετο μάλιστα… Υπάρχουν πολύ σοβαροί λόγοι και αιτίες που παραπέμπουν σε νέα επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και των αντίστοιχων μεγεθών, που θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο την επιβίωσή μας. Ήδη υπάρχουν διεθνείς οικονομικοί αναλυτές που -υπερβολικά ή όχι- δηλώνουν πως θα χρειαστεί μια ολόκληρη γενιά (35 χρόνια!!!) για να επιστρέψουν οι Έλληνες στο βιοτικό επίπεδο του 2006 ή 7. Και φυσικά (ίσως το λιγότερο κακό) κάποιοι σαν κι εμένα π.χ. δεν θα ζουν το …2045 για να ξαναδούν την Ελλάδα αναστημένη. Το χειρότερο είναι ότι μια ολόκληρη γενιά -η ενδιάμεση- θα μεγαλώσει χωρίς όνειρα και προκοπή, βουλιαγμένη στην ανεργία ή στην ξενιτιά. Ας αποφύγουμε επίσης να αναφερθούμε και σ’ όλους εκείνους που δεν θα τα καταφέρουν και θα χαθούν ως τότε, είτε με αυτοχειρίες είτε από την κακή ποιότητα της ζωής τους, λόγω σίτισης, περίθαλψης κτλ.

 

Αν επαληθευτούν όλα τα παραπάνω Οργουελικά σενάρια φανταστείτε πόσο μεγάλο είναι το μεθοδευμένο έγκλημα που συντελείται σε βάρος αυτής της μικρής χώρας και του λαού της. Φανταστείτε, πόσο αδίστακτοι είναι οι οικονομικοί δολοφόνοι, αλλά και τα μίσθαρνα όργανά τους στο εσωτερικό, που ανέλαβαν να εφαρμόσουν, να υλοποιήσουν αυτό το σκοτεινό σχέδιο.

 

Ατελέσφορος είναι μάλλον ο πρόσφατος καθαγιασμός των υδάτων για τους πολιτικούς μας ηγέτες, που -αν και άθρησκοι οι περισσότεροι- στήθηκαν στις πλωτές εξέδρες των επισήμων στα Θεοφάνεια, για τις ανάγκες της τηλεόρασης και μόνο… Ο καθαγιασμός θα έπιανε τόπο μόνο αν τους …πετούσαμε στη θάλασσα ή σε κανένα πηγάδι (χωρίς σωσίβιο, εννοείται). Ούτε από το «Πνεύμα εν είδει περιστεράς» καταλαβαίνουν αυτοί… Για πολλούς θα έμπαιναν βρώμικες ιδέες να φάνε και το …περιστέρι.

 

Στο άσχετο (και για πολλούς …αμφιλεγόμενο) νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης, η Κυβέρνηση πέρασε μια τροπολογία που κάνει πιο αυστηρές τις ποινές, για όσους παρακωλύουν τις συγκοινωνίες. Ισχύουν πλέον 12 μήνες φυλάκιση για τους παραβάτες και αν η παρακώλυση είναι «μακράς διάρκειας» η ποινή θα φτάνει έως 3 χρόνια φυλάκιση. Τόσο πολύ φοβάστε, κύριε Τσίπρα, τα αγροτικά μπλόκα, που νομοθετήσατε, για να τους τρομάξετε, πριν καν κινητοποιηθούν οι αγρότες και αποκλείσουν τους δρόμους; Και πιστεύετε ειλικρινά, ότι σαν έρθει η ώρα, οι αγρότες θα …κωλώσουν;

 

Και μια και το ‘φερε η σχολιο – κουβέντα, τώρα που έφυγαν οι γιορτές και οι πρωτοχρονιάτικες βροχές και τα χιόνια ηρέμησαν τις ανησυχίες των αγροτών για την άνυδρη γη και τις καλλιέργειές τους, αναμένονται εξελίξεις στις αγροτικές διεκδικήσεις, γιατί ο Αρμαγεδδώνας που έρχεται πάνω στα αγροτικά εισοδήματα -όπως και να τον ζυγίσουμε- είναι Αρμαγεδδώνας.

 

Τι προτείνει η Κυβέρνηση -χοντρικά- ν’ αλλάξει στο Ασφαλιστικό που εισάγει ο Κατρούγκαλος, αν συμφωνήσουν και οι επικυρίαρχοι της Τρόικας, βεβαίως – βεβαίως; Ενοποιούνται όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία στο ΙΚΑ (και ο ΟΓΑ). Όλα τα αποθεματικά, οι περιουσίες των ταμείων δηλαδή σε χρήμα, ακίνητα κτλ. περνούν στα χέρια του Κράτους, για να αποκτηθεί άμεσα το ρευστό που χρειάζεται η Κυβέρνηση. Η πρόταση δεν μιλάει για περαιτέρω μείωση της βασικής σύνταξης που ισχύει, αλλά δεν δεσμεύεται και για το αύριο πάνω σ’ αυτό. Όλοι οι νέοι συνταξιούχοι του μέλλοντος θα παίρνουν πολύ μικρότερη σύνταξη από αυτή που ως τώρα υπολόγιζαν, βάσει των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους. Δηλαδή: Θ’ αρπάξουν τις περιουσίες των Ταμείων, που για το καθένα αποκτήθηκαν από τις εισφορές εργαζομένων και θα βάλουν τους αυριανούς συνταξιούχους να πληρώνουν εσαεί τη ζημιά του ασφαλιστικού μας συστήματος.

 

Εύλογα αναρωτιέται κανείς: Αν και οι νέες ιδέες της Κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό αποδειχτούν λανθασμένες για τη βιωσιμότητά του, είναι δυνατό (σε λίγα ή πολλά χρόνια) η σύνταξη να φτάσει στο …μηδέν. Αμέ, γιατί όχι; Κι όμως, είναι πολύ τραγικό για να …γελάσουμε.

 

Όλοι αυτοί οι νέοι χρήστες πυρός μέσα στα σπίτια, που κατάργησαν τα καλοριφέρ και φυσικό αέριο, ποιώντας την ανάγκη – φιλοτιμία για φτηνότερο καύσιμο, άμαθοι από τις διαδικασίες των πατεράδων και των παππούδων μας που έκαναν χρήση του ξύλου για τη θέρμανση, έχουν εγκαταστήσει «δυναμίτες» πυρκαγιάς μέσα στα σπίτια τους, αν η συντήρηση σε τζάκια και ξυλόσομπες γίνεται πλημμελώς ή καθόλου. Είναι καθημερινές οι ειδήσεις σπιτιών που αρπάζουν φωτιά το χειμώνα και μεγάλος ο κίνδυνος για τις ζωές των ενοίκων, που κάποιοι απανθρακώνονται ή -οι πιο τυχεροί- γλιτώνουν με λίγα ή πολλά εγκαύματα. Ανύπαρκτη η ενημέρωση, για τη συντήρηση και τον καθαρισμό καπνοδόχων και σωλήνων (μπουριά), χωρίς προδιαγραφές και οδηγίες χρήσης πολλά από τα θερμαντικά σώματα, που βγήκαν σωρηδόν στην κατανάλωση, νέα κατάλοιπα σε άλλες πηγές, όπως ο πυρήνας και τα διάφορα πέλετ. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και είναι επίκαιρο εκείνο το γνωστό «καλά, δεν ήξερες – δεν ρώταγες;»

 

Από μεθαύριο Δευτέρα αρχίζουν οι χειμερινές εκπτώσεις των καταστημάτων. Οι έμποροι είναι έτοιμοι, οι προσφορές τους ελκυστικές σε ποιότητα και τιμές και η …ελπίδα πεθαίνει τελευταία, γιατί οι καταναλωτές -λίγο ως πολύ- κυκλοφορούν πια με άδεια πορτοφόλια.

 

Κρατικά ταμεία του Κουβέιτ και η Τουρκική Dogus άρπαξαν τον «Αστέρα Βουλιαγμένης», με μόλις 400 εκ. ευρώ. Εκτεινόμενο σε 300 στρέμματα ηλιόλουστων κήπων, σε μια πευκόφυτη ιδιωτική χερσόνησο, το συγκρότημα περιλαμβάνει δύο ξενοδοχεία, εστιατόρια, συνεδριακό κέντρο, πολυτελέστατες καμπάνες, πισίνες κ.ά. Στην ακριβότερη περιοχή της Αττικής 300 στρέμματα ξεπουλήθηκαν -μαζί με όλες τις εγκαταστάσεις- για 400 εκ. Στην περιοχή ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. ξεκινάει από 1 εκ. ευρώ. Η αντικειμενική αξία που προσδιορίζει η εφορία φτάνει έως και τα 10.000 € ανά τ.μ. Με άλλα λόγια πουλήθηκε στο 1/3 της αντικειμενικής του αξίας. Να θυμίσουμε επίσης, ότι όσο ο κ. Τσίπρας ήταν παλιότερα στην αντιπολίτευση αποτιμούσε το Αστέρα Βουλιαγμένης στο 1 δισ. ευρώ. Οι προηγούμενοι άρχισαν τη διαπραγμάτευση στα 700 εκατ. ευρώ και τελικά οι τωρινοί τον πούλησαν προχθές με 400 εκατ. ευρώ. Τα σχόλια δικά σας…

 

Περίπου μισό τόνο κρέας αγριογούρουνου μοίρασαν συγκεκριμένες παρέες ντόπιων κυνηγών, σε ευαγή ιδρύματα του Βόλου, αλλά και για συσσίτια της τοπικής Εκκλησίας. Επαινετή η κίνηση, σε εποχές που -για τους αναξιοπαθούντες- «πάσα προσφορά δεκτή».

 

Ως προς την κυνηγετική σοδειά και ειδικότερα το κυνήγι του αγριόχοιρου, μαθαίνω ότι φέτος πήγαν πολύ καλά τα πράγματα, καθώς οι πληθυσμοί του συγκεκριμένου ζώου αυξάνονται και πληθαίνουν διαρκώς, σε σημείο μάλιστα να κατεβαίνουν στα πεδινά και να ρημάζουν καλλιέργειες. Αλλά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και οι λαγοκυνηγοί δεν έμειναν παραπονεμένοι.

 

Στη Μαγνησία το 2015 υπογράφηκαν 24 σύμφωνα συμβίωσης, μας πληροφορεί σε σχόλιό της η «Θεσσαλία». Στο Βόλο υπογράφηκαν 13, στη Νέα Ιωνία 5 και από ένα σε Πτελεό, Ν. Αγχίαλο, Αγριά, Αρτέμιδα, Σκιάθο και Σκόπελο. Όπως φαίνεται, το Φτελιό, έστω και με μια μόνο περίπτωση, έκανε έναρξη για ολόκληρη τη Νοτιοδυτική Μαγνησία στη νέα… «μόδα».

 

Κάνε αυτό που είναι σωστό, όχι αυτό που είναι εύκολο.

 

«Μόνο αυτό που έχουμε μέσα μας μπορούμε να δούμε έξω από μας. Αν δεν συναντάμε θεούς, είναι γιατί δεν έχουμε μέσα μας κανέναν.» (Έμερσον).

 

Μια κοινωνία γίνεται καλύτερη όταν οι γέροι φυτεύουν δένδρα, στων οποίων τη σκιά ξέρουν πως δεν θα καθίσουν ποτέ.

 

«Λίγοι έχουν στη φύση τους να τιμούν -χωρίς ζηλοφθονία- έναν ευτυχισμένο φίλο τους.» (Αισχύλος).

 

«Δεν μπορείς να δημιουργήσεις εμπειρία. Πρέπει να την υποστείς.» (Αλμπέρ Καμί).

 

«Ο χειμώνας είναι στο κεφάλι μου, αλλά η αιώνια άνοιξη στην καρδιά μου.» (Βίκτωρ Ουγκώ).

 

 


Σχετικά Άρθρα

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΝΩΕ 2024” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού…
Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, ζητά με επιστολή …
Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Μετά από πολύχρονη απουσία από τις εκθεσιακές δραστηριότητες το Επιμελητήριο Μαγνησίας επανέρχεται με τη διοργάνωση της…