• 5 Δεκεμβρίου, 2015

Δημοτικό Συμβούλιο με Τεχνικό Πρόγραμμα και καθορισμό τελών καθαριότητας και φωτισμού – Παράταση προγράμματος κοινωφελούς εργασίας – έκδοση 5-12-2015

Δημοτικό Συμβούλιο με Τεχνικό Πρόγραμμα και καθορισμό τελών καθαριότητας και φωτισμού – Παράταση προγράμματος κοινωφελούς εργασίας – έκδοση 5-12-2015

Με το θέμα των ενστάσεων για το Β1 στάδιο της Πολεοδομικής μελέτης Κωφών, άρχισε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την περασμένη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου.

Ο Σύλλογος Κωφών «Στέφανος Κομμητάς» παρουσίασε την ένστασή του ζητώντας την επέκταση του σχεδίου. Οι επικεφαλής της Αντιπολίτευσης Κώστας Κρανάς και Νίκος Τσανής, ζήτησαν να γίνει δεκτή η αίτηση, καθώς ο μεν κ. Κρανάς τοποθετήθηκε ότι λύνονται τα τεχνικά προβλήματα που συζητήθηκαν και ότι πρέπει να βοηθήσουμε τα χωριά μας, ο δε κ. Τσανής ότι οι κλίσεις που αναφέρονται μπορεί να σημαίνουν και θέα, άρα και άνοδο της αξίας των οικοπέδων.

Τελικά, κατά πλειοψηφία δεν έγινε δεκτή η ένσταση, καθώς οι Υπηρεσίες δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν τα χρήματα του «Θησέα», με καθυστέρηση και τυχόν απένταξη.

 

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Στην ίδια συνεδρίαση παρουσιάστηκε το νέο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Αλμυρού για το 2016, το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και είναι το εξής:

Συντήρηση διαβάσεων χειμάρρων Καλλικρατικού Δήμου Αλμυρού 10.000 ευρώ.

Διανοίξεις οδών 25.000

Εσωτερική οδοποιία Καλλικρατικού Δήμου Αλμυρού 120.000

Συντηρήσεις – Βελτιώσεις αθλητικών εγκαταστάσεων Καλλικρατικού Δήμου Αλμυρού 15.000

Επισκευή – συντήρηση σχολικών κτιρίων Καλλικρατικού Δήμου Αλμυρού 84.648

Εκπόνηση μελετών για την κατασκευή στεγασμένου χώρου λαϊκής αγοράς 8.000

Μελέτες Τοπογραφίας για τις ανάγκες εκτέλεσης έργων Δ. Αλμυρού 17.000

Μελέτες Συγκοινωνιακών έργων για τις ανάγκες εκτέλεσης έργων Δ. Αλμυρού 8.000

Αρχιτεκτονικές μελέτες για τις ανάγκες εκτέλεσης έργων Δ. Αλμυρού 9.000

Στατικές μελέτες για τις ανάγκες εκτέλεσης έργων Δ. Αλμυρού 5.500

Η/Μ μελέτες για τις ανάγκες εκτέλεσης έργων Δ. Αλμυρού 5.000

Σύνταξη τευχών δημοπράτησης για τις ανάγκες εκτέλεσης έργων 5.000

Αγορά οικοπέδου για τη δημιουργία ενιαίου νεκροταφείου 35.932

Εκπόνηση μελετών αναγκαίων για τη χωροθέτηση του ενιαίου νεκροταφείου 5.000

Βελτίωση-Υποστήριξη βοσκοτόπων Καλλικρατικού Δήμου Αλμυρού 12.000

Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων σε παραθαλάσσιους οικισμούς 35.000

Συντηρήσεις-βελτιώσεις κοιμητηρίων Καλλικρατικού Δήμου Αλμυρού 10.000

Αντικατάσταση τμημάτων αγωγού στον οικισμό Νεοχωρακίου 6.000

Επισκευή και αντικατάσταση αρδευτικού συστήματος Εθνικού Σταδίου Αλμυρού 5.000

Αποχέτευση ομβρίων Τ.Κ. Πλατάνου 5.000

Συντήρηση δημοτικών κτιρίων Δ.Ε. Αλμυρού 15.000

Κατασκευή στεγασμένου χώρου λαϊκής αγοράς 100.000

Σύνδεση δημοτικών κτιρίων με το δίκτυο του φυσικού αερίου 10.000

Επισκευή-συντήρηση χώρων παιδικών χαρών Δ.Ε. Αλμυρού και κατασκευή νέων 60.000

Διάνοιξη δασικού δρόμου Γ΄κατηγορίας Παλιόσταλος – Σπλώνα Τ.Κ. Κωφών 8.000

Ηλεκτροφωτισμός συντριβανιού Δ.Κ. Ευξεινούπολης 5.000

Κατασκευή ιδιωτικών συνδέσεων για το έργο “Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων Σούρπης” 20.000

Ασφαλτόστρωση δρόμου προς οικισμό “Κονταρόλακα” 10.000

Συντήρηση δημοτικών κτιρίων Δ.Ε. Σούρπης 3.506

Επισκευή-συντήρηση χώρων παιδικών χαρών Δ.Ε.Σούρπης 10.000

Αγορά οικοπέδου στο Αχίλειο για την κατασκευή των Ε.Ε.Λ. Αχιλλείου 20.700

Κατασκευή τοιχείων αντιστήριξης Δ.Ε. Πτελεού & Σούρπης 12.000

Αποτυπώσεις κοινοχρήστων χώρων οικισμών ΔΕ Πτελεού 10.000

Συντήρηση δημοτικών κτιρίων Δ.Ε. Πτελεού 10.000

Επισκευή-συντήρηση χώρων παιδικών χαρών Δ.Ε. Πτελεού 10.000

Συντήρηση δημοτικών κτιρίων Τ.Κ. Ανάβρας 5.000

Κατασκευή παιδικών χαρών Τ.Κ. Ανάβρας 8.000

Προμήθεια κάδων απορριμμάτων Δήμου Αλμυρού 2016 25.000

Προμήθεια υλικών σήμανσης (κατακόρυφης & οριζόντιας) και ενημερωτικών πινακίδων 10.000

Συνεχιζόμενα έργα του Καλλικρατικού Δήμου Αλμυρού ύψους 147.822

 

Ο Σπ. Ράππος ψήφισε το τεχνικό πρόγραμμα σχολιάζοντας: «Φτωχό το τεχνικό πρόγραμμα. Δεν θα ‘πρεπε ούτε να το συζητάμε… Ναι στη φτώχεια.»

Ο Κώστας Κρανάς διαφώνησε με τα στέγαστρα της λαϊκής αγοράς, ζήτησε διευκρινίσεις για έργα και χαρακτήρισε το πρόγραμμα καλύτερο από το περσινό.

Ο Σάββας Τσόγκας δεν ψήφισε το πρόγραμμα ενώ τοποθετήθηκε: Δεν γίνεται τίποτε με τα λίγα που δίνει η κυβέρνηση και τα λίγα που διεκδικεί η Δημοτική Αρχή…

Τις θέσεις της Ενωτικής Δημοτικής Κίνησης επέλεξαν οι σύμβουλοι να τις κοινοποιήσουν με το Δελτίο Τύπου που δημοσιεύουμε στο τέλος του άρθρου.

 

Παράταση προγράμματος κοινωφελούς εργασίας

Το αίτημα των υπαλλήλων που εργάζονται στον Δήμο μέσα από το πρόγραμμα κοινοφωλούς εργασίας για την παράταση του προγράμματος, ψηφίστηκε ομόφωνα από τους Δημοτικούς Συμβούλους. Δημοσιεύουμε το αίτημά τους:

«Όπως όλοι γνωρίζετε από τις αρχές του Ιουλίου του 2015 έως και σήμερα ο Δήμος μας έχει στελεχωθεί με εργαζομένους του προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα του ΌΑΕΔ μέσω της πρόσκλησης 2/2015.

Οι εργαζόμενοι, έχουμε ενσωματωθεί πλήρως σε όλες τις Υπηρεσίες του Δήμου καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες των τμημάτων τοποθέτησης μας. Από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας κληθήκαμε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να καλύψουμε τα τεράστια κενά που αυτή τη στιγμή λόγω της απαγόρευσης των προσλήψεων υπάρχουν στο Δημόσιο τομέα και εργαζόμαστε καθημερινά με ζήλο και σθένος σε δύσκολες και νευραλγικές θέσεις του Δήμου. Αυτή τη στιγμή στο Δήμο μας εργαζόμαστε περίπου 50 οικογένειες με μισθό 495€ στην καλύτερη των περιπτώσεων οπού δυστυχώς πριν το τέλος του 2015 θα βρεθούμε και πάλι μπροστά στο τέρας της ανεργίας, μην μπορώντας καν να διεκδικήσουμε την τακτική επιδότηση του ταμείου ανεργίας του ΌΑΕΔ.

Με την επιστολή μας αυτή θέτουμε λοιπόν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στο Δημοτικό Συμβούλιο τα παρακάτω θέματα προς συζήτηση:

  • Την λήψη απόφασης του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου για διεκδίκηση

από το Δήμο Αλμυρού παράτασης του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας με κάθε δυνατό τρόπο, καθώς η εργασία μας είναι απαραίτητη τόσο σε εμάς τους εργαζομένους, όσο και στα ίδια τα Τμήματα και τις Υπηρεσίες στις οποίες εργαζόμαστε και με την αποχώρηση μας αποστελεχώνονται.

  •  Αναγνώριση προϋπηρεσίας, οικογενειακής κατάστασης και άμεση καταβολή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζομένους που το δικαιούνται.
  •    Παροχή Μ.Α.Π. που οφείλει ο Δήμος να παρέχει στους εργαζόμενους που το δικαιούνται βάσει και σχετικής οδηγίας που έχει σταλεί από τον ΌΑΕΔ.
  •  Έμπρακτη υποστήριξη και συμπαράσταση στον αγώνα μας για παραμονή στην εργασία μας.

Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να θέσει υπό συζήτηση και να αποφασίσει άμεσα θετικά στα προαναφερθέντα ζητήματα, καθώς η ανεργία αντιμετωπίζεται με τη δημιουργία νέων θέσεων σταθερής απασχόλησης και όχι με προγράμματα ανακύκλωσης εργαζομένων.

Συμπληρωματικά, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως στον αγώνα μας για παραμονή μας στην εργασία βρίσκονται και οι προϊστάμενοι στις υπηρεσίες που εργαζόμαστε οι οποίοι δύνανται να εισηγηθούν προς εσάς όποτε αυτό κριθεί απαραίτητο, καθώς και οι ίδιοι αντιλαμβάνονται την επιτακτική ανάγκη για παραμονή στην επάνδρωση των τμημάτων τους, τα οποία με την αποχώρησή μας θα δυσκολευτούν να λειτουργήσουν, με άμεσο αντίκτυπο στην εξυπηρέτηση του πολίτη και στη λειτουργία του Δήμου.

Δεν ζητάμε τίποτε που δεν μπορείτε να μας προσφέρετε!

Σας εμπιστευόμαστε! Μην μας απογοητεύσετε!

Μία δική σας λάθος απόφαση έχει αντίκτυπο στην κοινωνία και τα παιδιά μας!

Η Επιτροπή Εργαζομένων Πεντάμηνης Σύμβασης Κοινωφελούς Εργασίας.»

 

Καθορισμός τελών

Δημοσιεύουμε τον πίνακα με τον ψηφισθέντα καθορισμό τελών καθαριότητας και φωτισμού για το έτος 2016.

 

Ενωτική Δημοτική Κίνηση Δελτίο τύπου

Στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 30/11/2015, η «Ενωτική Δημοτική Κίνηση» με την μορφή παρεμβάσεων-ερωτήσεων ανέδειξε τα εξής ζητήματα:

α) Με ερωτήσεις εκτός ημερήσιας διάταξης

  1. Από 20/10 είχαμε ζητήσει, μετά από τα έντονα παράπονα δημοτών, να γίνει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τους ιδιαίτερα υψηλούς λογαριασμούς ύδρευσης-αποχέτευσης στις δημοτικές και τοπικές κοινότητες περιοχής Σούρπης και Πτελεού με πρόταση να ακυρωθούν οι άδικες – αυθαίρετες χρεώσεις για το διάστημα μέχρι 31/12/2014 και οι καταναλωτές να πληρώσουν μόνο τις πάγιες χρεώσεις που αντιστοιχούν στο συγκεκριμένο διάστημα.

O πρόεδρος και η Δημοτική αρχή αρνήθηκε να συζητηθεί το θέμα. Η απάντηση που λάβαμε ήταν « δεν υπάρχει θέμα για καμιά συζήτηση» γιατί υποτίθεται «οι πρόεδροι των κοινοτήτων και προφανώς οι σύμβουλοι  της πλειοψηφίας που κατάγονται από αυτές συμφωνούν με το δίκαιο των χρεώσεων.»

2.Για τις αναδρομικές χρεώσεις, τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις σε παρατάσεις εργοταξιακού ηλεκτρικού ρεύματος παλαιότερων ετών, κατά πόσο εφαρμόζεται σωστά ή καταστρατηγείται σε βάρος των δημοτών η απόφαση του  Δημοτικού Συμβουλίου την οποία είχε πάρει η δημοτική πλειοψηφία.

Η Δημοτική Αρχή δήλωσε αναρμόδια να απαντήσει και μας παρέπεμψε στις υπηρεσίες του Δήμου. Μήπως αγνοεί  ότι αυτή έχει την ευθύνη να εποπτεύει και να ελέγχει την σωστή εφαρμογή των αποφάσεων του Δ.Σ.; Δυστυχώς επαληθευτήκαμε όταν είχαμε καταγγείλει ότι η δημοτική αρχή είχε στόχο να διαιωνίζει το πρόβλημα επιβαρύνοντας άδικα τους δημότες και όχι να το λύσει.

 

β. Για τα θέματα ημερήσιας Διάταξης

  1. Δημοτικά τέλη για το 2016. Προφανώς μετά την κριτική που κάναμε για το θέμα, τις ολοκληρωμένες προτάσεις που είχαμε καταθέσει από πέρυσι και την δικαίωση των προσφυγών μας στην αποκεντρωμένη διοίκηση, η Δημοτική αρχή αναγκάστηκε να υιοθετήσει την λογική των δικών μας προτάσεων για τις χρεώσεις δημοτικών τελών, οι οποίες αίρουν τις αδικίες μεταξύ ομοειδών κοινοτήτων, μειώνουν τα δημοτικά τέλη στις περισσότερες περιπτώσεις, όπως και στις βιοτεχνίες και βιομηχανίες εκτός σχεδίου πόλεως.  Αγκυλωμένη όμως στην φοροεισπρακτική λογική ιδιαίτερα σε βάρος των πιο αδύναμων οικονομικά, αρνήθηκε να δεχτεί την μείωση που προτείναμε για τα καταστήματα του Αλμυρού ( εκτός τραπεζών και πολυκαταστημάτων) την στιγμή μάλιστα που πλήττονται όχι μόνο από την οικονομική κρίση αλλά και την εκτέλεση των έργων. Επίσης αρνήθηκε να δεχτεί μείωση δημοτικών τελών κατά 50% σε αποθηκευτικούς χώρους, υπόγεια και πυλωτές την στιγμή που ζούμε σε αγροτική –κτηνοτροφική περιοχή.
  2. Τεχνικό Πρόγραμμα του 2016. Με χρηματοδότηση κάτω των υπαρκτών αναγκών λόγω εφαρμογής της σκληρής μνημονιακής πολιτικής από την μία και την ανυπαρξία έστω και του ελάχιστου προσανατολισμού από την πλευρά της δημοτικής αρχής για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες αξιοποίησης της Όθρυος, του παραλιακού μετώπου και τη στήριξη της τοπικής οικονομίας από την άλλη, χαρακτηρίσαμε την πρόταση της δημοτικής αρχής φτωχή , ανεπαρκή και λάθος  προσανατολισμένη. Προφανώς, προτάσεις για μια αναπτυξιακή πορεία της περιοχής μας πέφτουν στο κενό και προσκρούουν στην έλλειψη διάθεσης για διαβούλευση από την πλευρά της Δημοτικής αρχής.
  3. Πολεοδομικό σχέδιο Κωφών Η Δημοτική αρχή με ισχνή πλειοψηφία απέρριψε ένσταση του Συλλόγου των κατοίκων που αφορούσε μικρή αναπτυξιακή επέκταση του σχεδίου όταν ο πρόεδρος της κοινότητας, όλοι οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, ακόμη και σύμβουλοι της πλειοψηφίας την στήριξαν. Ένα ακόμη δείγμα της έλλειψης διάθεσης για συναίνεση στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής μας από τη δημοτική αρχή.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: Νίκος Τσανής, Δημήτρης Τσούτσας

 

 

 

 


Σχετικά Άρθρα

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΝΩΕ 2024” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού…
Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, ζητά με επιστολή …