• 17 Οκτωβρίου, 2015

ΝΠΔΔ του Δήμου: Πλεόνασμα λόγω τυπικών παραπτωμάτων; Στο Πειθαρχικό Συμβούλιο η Έκθεση του ορκωτού λογιστή

ΝΠΔΔ του Δήμου: Πλεόνασμα λόγω τυπικών παραπτωμάτων; Στο Πειθαρχικό Συμβούλιο η Έκθεση του ορκωτού λογιστή

Στην τελευταία συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου της Τρίτης το καταργηθέν Νομικό Πρόσωπο του Δήμου, ήταν το θέμα που απασχόλησε περισσότερο τους Συμβούλους. Το θέμα αφορούσε τη συζήτηση και λήψη απόφασης επί της Έκθεσης Διαχειριστικού Ελέγχου Χρήσεων 2011-2014 του ΝΠΔΔ.

Εισηγητής ο Δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης, ανέγνωσε σημεία της έκθεσης που σημειώνουν μη έκδοση χρηματικών ενταλμάτων, μη αποδόσεις ποσών στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, διαφορά ταμειακού και λογιστικού υπολοίπου.

Στη συνέχεια ζητήθηκαν από τους Συμβούλους διευκρινίσεις, οι οποίες δεν κάλυψαν κανένα μέρος συμπολίτευσης ή αντιπολίτευσης, αφού όπως διευκρίνισε ο συντάσσων την έκθεση, πρόκειται για καταγραφή και όχι για συμπέρασμα ορθής χρήσης ή κατάχρησης.

Επιπλέον είπε διευκρινιστικά: «είχαμε προβλήματα να συγκεντρώσουμε τα στοιχεία. Αν οι πληρωμές πραγματοποιούνταν μέσω τραπέζης θα ήταν πολύ πιο εύκολη η δουλειά μας.»

Στην ερώτηση του Βαγγέλη Χατζηκυριάκου αν υπάρχει ταμειακό έλλειμμα ή μόνο λογιστικό, ο ορκωτός λογιστής επανέλαβε ότι παραθέτει στοιχεία και όχι πόρισμα.

Ο Νίκος Τσανής, προσπαθώντας να ακολουθήσει την διαδρομή του χρήματος, διευκρινιστικά ζήτησε και έλαβε την απάντηση, ότι οι πληρωμές έγιναν, αλλά δεν εκδόθηκαν τα παραστατικά όπως έπρεπε.

Ο Δημήτρης Τσούτσας, ένας εκ των προέδρων του ΝΠΔΔ, αποδεχόμενος το μέρος της ευθύνης που του αναλογεί για το «μπάχαλο» των παραστατικών (όπως και οι περισσότεροι σύμβουλοι χαρακτήρισαν τον τρόπο που εκδίδονταν), μεταξύ άλλων είπε:

«Φαίνεται η έλλειψη οργάνωσης, αλλά δεν αποδεικνύεται διαφθορά ή χρήματα να λείπουν. Αντιλογίζονται και μένει και υπόλοιπο. Αν ερευνούσατε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, θα βλέπατε ότι πολλές από αυτές τις εντολές που δηλώνετε ότι λείπουν, είχαν καταχωρηθεί, αλλά δεν είχαν εκτυπωθεί. Είναι θέμα αρχής να διευκρινιστεί από τη Δημοτική Αρχή αν πιστεύει ότι καταχράστηκε κάποιος χρήματα. Επίσης, πρέπει να τονίσουμε ότι δεν πρέπει να παραβλέψουμε τις παροχές που είχαν οι πολίτες. Γιατί μπορεί να υπήρχαν προβλήματα εσωτερικά λειτουργίας, αλλά οι παροχές του ΝΠΔΔ δεν διακόπηκαν.»

Ο Αργύρης Ρούσσας στη ροή της συζήτησης σχολίασε, ότι ήταν σωστή η απόφαση της Δημοτικής Αρχής να καταργήσει το ΝΠΔΔ, εφόσον επικρατούσε αυτή η κατάσταση.

Ο Βαγγέλης Χατζηκυριάκος είπε: δεν μπορείτε να διανοηθείτε την εποχή που έπρεπε 52 επιχειρήσεις να συγχωνευθούν σε μια. Κρατάω τις επιφυλάξεις μου και θα επανέλθω για τον τρόπο που έγινε η συγκεκριμένη έρευνα. Δεν τηρήθηκε τίποτε δεοντολογικά.

Ο Νίκος Τσανής τοποθετήθηκε: Βεβαίως και υπήρχε μπάχαλο στη διαχείριση και υπάρχουν και ευθύνες. Συστάθηκε όμως μια επιτροπή την οποία δεν ενημερώσατε και δεν συμβουλευτήκατε. Έμεινε σε διακοσμητικό ρόλο. Προκύπτει όμως ότι ήταν «άνθρακες ο θησαυρός» που διαλαλούσατε στους διαδρόμους, αφού μάλλον προκύπτει πλεόνασμα 9.741 ευρώ.

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Εσερίδης κλείνοντας τη συζήτηση, τόνισε ότι κλείνοντας το ΝΠΔΔ η Δημοτική Αρχή δεν υστερεί στις υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες και ζήτησε με τη σύμφωνη γνώμη όλων των συμβούλων να παραπεμφθεί η έκθεση στο πειθαρχικό συμβούλιο. Ψηφίστηκε ομόφωνα.

 

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου

Μετά από διαβουλεύσεις επιτροπών, πολιτών και αιρετών, παρουσιάστηκε το τελικό Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου για το 2014 – 2019, το οποίο και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Οι παρατηρήσεις των συμβούλων στάθηκαν στην ανάγκη περαιτέρω διαβούλευσης και ότι θα έπρεπε να κληθεί συμβούλιο με μοναδικό θέμα το επιχειρησιακό.

Η συζήτηση για τον καθορισμό τελών καθαριότητας και φωτισμού για το 2016 αναβλήθηκε για επόμενη συνεδρίαση.

Σημαντική ανάσα που περιμένουν οι Αθλητικοί Σύλλογοι της περιοχής μας, η επιχορήγηση αθλητικών Συλλόγων που ανακοινώθηκε συνολικού ύψους 17.500 ευρώ, οι οποίες επιμερίζονται ανάλογα με τις ακαδημίες και δραστηριότητες που ήδη έχουν οι Σύλλογοι, όπως διευκρίνισε ο Αργύρης Ρούσσας.

 

 

 

 

 


Σχετικά Άρθρα

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΝΩΕ 2024” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού…
Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, ζητά με επιστολή …
Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Μετά από πολύχρονη απουσία από τις εκθεσιακές δραστηριότητες το Επιμελητήριο Μαγνησίας επανέρχεται με τη διοργάνωση της…