• 14 Ιανουαρίου, 2013

Αποχαιρετήστε τα κιλά των Εορτών

Αποχαιρετήστε τα κιλά των Εορτών

γράφει η Ιωάννα Σεξαμπάνη,

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Οι γιορτές τελείωσαν, τα κιλά όμως με τον ερχομό του νέου χρόνου φαίνεται πως ήρθαν για να μείνουν, καθώς επίσης και το άγχος που τα δημιουργούν! Οι περισσότεροι, καταφεύγουν σε εξαντλητικές δίαιτες, αμφίβολης αποτελεσματικότητας, με σκοπό την γρήγορη απώλεια των κιλών. Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι πολλές φορές επικίνδυνο για την υγεία  μας. Καλό θα ήταν, να ακολουθήσουμε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, το οποίο θα έχει στόχο τη σταθερή μείωση του βάρους μέσα στα επιτρεπτά όρια του οργανισμού μας.

Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές και μαγικές διατροφές για να χάσει κανείς βάρος. Η ισορροπημένη διατροφή, που συνοδεύεται από άσκηση και υγιή πρόσληψη νερού, αποτελεί το ιδανικότερο και ασφαλέστερο τρόπο απώλειας των περιττών κιλών.

Η διατροφή θα πρέπει να αποτελείται από μικρά και συχνά γεύματα, τουλάχιστον 5 την ημέρα. Οργανώστε τα μέσα στην ημέρα, ώστε η χρονική απόσταση να είναι περίπου 3 ώρες μεταξύ τους. Επίσης παίρνετε πάντα πρωινό. Έχει αποδειχθεί από έρευνες, πώς άτομα που δεν καταναλώνουν πρωινό, έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι. Καθημερινά καταναλώστε φρούτα και λαχανικά. Να προτιμάτε γάλα και γιαούρτι χαμηλά σε λιπαρά. Επίσης ελαχιστοποιήστε το βούτυρο, τη ζάχαρη και έλαια της διατροφής σας. Η μάσηση της τροφής να γίνεται αργά, τουλάχιστον 15-20 λεπτά κατά τη διάρκεια του γεύματος, έτσι ώστε ο εγκέφαλος να πάρει το μήνυμα ότι η γλυκόζη στο αίμα βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα και να αισθανθεί τον κορεσμό. Επιπλέον, περιορίστε το κόκκινο κρέας σε μια φορά την εβδομάδα. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με ψάρια και κοτόπουλο. Πολύ σημαντικό: μην αφήνετε το σώμα σας αφυδατωμένο. Το νερό συμβάλει στην ομαλή κυτταρική λειτουργία και ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος. Κάθε επιτυχημένο διαιτολόγιο συνοδεύεται πάντα με την άσκηση και τη λήψη νερού, όπως προαναφέρθηκε. Έτσι ξεκινήστε 30 λεπτά ημερησίως περπάτημα ή ποδήλατο ή ότι άλλο σας αρέσει και αυξήστε σιγά-σιγά ανάλογα με την αντοχή σας, την κατάσταση της υγείας σας και …τη διάθεσή σας.

 Προσοχή, κάθε διατροφή που θα ακολουθήσουμε θα πρέπει να είναι εξειδικευμένη και εξατομικευμένη στις προσωπικές μας ανάγκες, εκμηδενίζοντας τον κίνδυνο να επηρεαστεί δυσμενώς η υγεία του οργανισμού μας. Επίσης, θα πρέπει να αναρωτηθούμε λαμβάνοντας μια διατροφή, ότι για να είναι επιτυχημένη, στόχος είναι να γίνει τρόπος ζωής και όχι εφήμερη. Με τη συμβολή και εκπαίδευση του διατροφολόγου μας, μπορούμε να  το επιτύχουμε!

 

Καλή Χρονιά με υγεία και ευτυχία!


Σχετικά Άρθρα

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΝΩΕ 2024” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού…
Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, ζητά με επιστολή …
Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Μετά από πολύχρονη απουσία από τις εκθεσιακές δραστηριότητες το Επιμελητήριο Μαγνησίας επανέρχεται με τη διοργάνωση της…