• 9 Ιανουαρίου, 2013

Το έθιμο της «Μπάμπως» από το Σύλλογο Ανατολικής Ρωμυλίας Ευξεινούπολης (βίντεο, φωτο-ρεπορτάζ)

Το έθιμο της «Μπάμπως» από το Σύλλογο Ανατολικής Ρωμυλίας Ευξεινούπολης (βίντεο, φωτο-ρεπορτάζ)

Με αισιοδοξία, πολύ καλή διάθεση, αγάπη και σεβασμό για την αθάνατη ελληνική παράδοση και φροντίδα για τη διατήρησή της, σε πείσμα των δύσκολων καιρών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικής Ρωμυλίας Ευξεινούπολης καλωσόρισε την καινούργια χρονιά, αναβιώνοντας για άλλη μια φορά την «ημέρα της Μπάμπως» – μαμής, το βράδυ της περασμένης Τρίτης, 8 Ιανουαρίου 2013, στο «Κτήμα Παπαθανασίου – Τιμπλαλέξη», στο Κρόκιο.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Γιώργος Ανδρωνάς, και τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου έδωσαν το σύνθημα για την έναρξη της βραδιάς ευχαριστώντας και καλωσορίζοντας όλες τις παρευρισκόμενες κυρίες, που πιστές στο ραντεβού με τα έθιμα της πατρίδας μας, αλλά και τις ακούραστες προσπάθειες του Συλλόγου, τίμησαν και φέτος με την παρουσία τους την αναβίωση της «Μπάμπως».

 

Ακολούθησε μια σύντομη διαδικασία για την κλήρωση των δύο μεγάλων δώρων της λαχειοφόρου που είχε προηγηθεί, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου προετοιμασίας της εκδήλωσης, και την ανάδειξη των τυχερών.

Στη συνέχεια αποδόθηκαν οι καθιερωμένες τιμές και ευχαριστίες στις μαίες που παραβρέθηκαν, με το πλύσιμο των χεριών και την προσφορά δώρων, μια διαδικασία που οι ρίζες της χάνονται στα βάθη των αιώνων και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την απόδοση τιμών στις δυνάμεις της φύσης, που ευνοούν τη γονιμότητα, αντιπροσωπεύοντας ταυτόχρονα την πολύτιμη προσφορά και τη βοήθεια της μαμής προς τις εγκυμονούσες γυναίκες στις πιο ξεχωριστές στιγμές της ζωής τους, αλλά και τη δική τους παντοτινή ευγνωμοσύνη.

Οι μαίες Ειρήνη Σιμοπούλου – Αραμπατζή, Ζαφειρία Κατραμάδη – Μιχαλακοπούλου, Πόπη Κουρκούμπα, Πασχαλιά Κρέντα – Φυτιλή και Έφη Μπουκουβάλα – Γοδινοπούλου, δέχτηκαν τις τιμές και τα δώρα, εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους και τις ευχές τους για το καλό της καινούργιας χρονιάς, μοιράζοντας κατόπιν μπουκιές από μεγάλες κουλούρες -όπως το έθιμο απαιτεί- σε όλες τις παρευρισκόμενες γυναίκες.

Τα νέα μέλη του χορευτικού τμήματος του Συλλόγου, χόρεψαν μερικούς από τους πιο αντιπροσωπευτικούς χορούς της Ανατολικής Ρωμυλίας, που με τη χαρακτηριστική ζωντάνια τους προετοίμασαν το κοινό για τη μουσικοχορευτική συνέχεια της βραδιάς.

Ένα μικρό θεατρικό δρώμενο έλαβε χώρα αμέσως μετά, αναπαριστάνοντας σκηνές από την παράδοση που θέλει τη «Μπάμπω» να δέχεται τις επισκέψεις και τα δώρα των γυναικών του χωριού, με τη χαρακτηριστική εθιμοτυπική διαδικασία, μια πρωτότυπη ιδέα των μελών του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου.

Η «Στεργιανή», η «Αννίτσα» και οι άλλες γυναίκες που απέκτησαν παιδιά με την πολύτιμη βοήθεια της «Μπάμπως Ζωής», ήταν οι ηρωίδες της μικρής αυτής θεατρικής παράστασης. Τις γυναίκες του χωριού ενσάρκωσαν τα νεαρά μέλη του χορευτικού τμήματος του Συλλόγου ντυμένα με τις παραδοσιακές φορεσιές, τις «τσούκνες», με την κ. Τούλα Μπασδάνη να κρατά τον κεντρικό ρόλο της μαμής, τον οποίο απέδωσε με ιδιαίτερο χιούμορ και χαριτωμένους αυτοσχεδιασμούς.

Η καθιερωμένη λαχειοφόρος που πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια, χάρισε δώρα σε όλες τις παρευρισκόμενες κυρίες που συμμετείχαν σ’ αυτή, καθώς όλοι οι λαχνοί που διανεμήθηκαν περιελάμβαναν κάποιο δώρο.

Ακολούθησε γλέντι. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και οι μαίες άνοιξαν το χορό και όλες οι γυναίκες, με πολύ κέφι, ακολούθησαν το παράδειγμά τους μέχρι το τέλος της βραδιάς.

Δέσποινα Κοτζιαπαναγιώτου


Σχετικά Άρθρα

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΝΩΕ 2024” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού…
Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, ζητά με επιστολή …