• 18 Μαρτίου, 2015

Κλάδεμα αμπελιού και ελιάς από την Ομάδα του «Πελίτι»

Κλάδεμα αμπελιού και ελιάς  από την Ομάδα του «Πελίτι»

Ο καιρός κάθε άλλο παρά καλός ήταν το πρωί της περασμένης Κυριακής 8 Μαρτίου. Η παροιμία «Μάρτης, γδάρτης και κακός παλουκοκαύτης» έβρισκε την πλήρη δικαίωσή της.

Ωστόσο, το κλάδεμα του αμπελιού συγκέντρωσε το ενδιαφέρον μιας ομάδας 15 ατόμων, στο ραντεβού μας στον Πλάτανο. Λίγοι, λοιπόν, αλλά αποφασισμένοι πήγαμε στο αμπέλι και είδαμε στην πράξη το «σωστό» και το «λάθος» στο κλάδεμα. Πιάσαμε όλοι τα «ψαλίδια» και κόψαμε σύμφωνα με τις οδηγίες του πλέον επαγγελματία της παρέας, του Θανάση Δεσποτόπουλου από τον Πλάτανο.

Συζητήσαμε ευρύτερα για την καλλιέργεια του αμπελιού, μιας και το κλάδεμα δεν είναι παρά μόνο μια παράμετρος στο είδος της καλλιέργειας που επιλέγει κάθε αμπελουργός. Ακούστηκαν διαφορετικές γνώμες για την επιλογή του χρόνου και το τρόπου κλαδέματος, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε τόπου και κάθε διαφορετικής ποικιλίας, αναζητήθηκε η «χρυσή τομή» ανάμεσα στην ποσότητα και την ποιότητα της παραγωγής και βέβαια τελειώσαμε, όπως εξάλλου είχαμε υποσχεθεί, με «οινογνωσία» στον φιλόξενο χώρο της πλατείας του Παλιού Πλατάνου.

Πιστεύουμε ότι, παρά τις δυσκολίες που έβαλε ο καιρός, οι συμμετέχοντες αποζημιώθηκαν και έφυγαν με λίγες παραπάνω γνώσεις γύρω από το αμπέλι, είτε ήταν ερασιτέχνες είτε επαγγελματίες στο είδος τους. Η κουβέντα, η διαφορετική γνώμη, η παραδοχή ή η ανακάλυψη του λάθους, το συνταίριασμα της παραδοσιακής γνώσης με τα σύγχρονα δεδομένα της καλλιέργειας μπορούν να δώσουν καλούς καρπούς (καλά κρασιά στη συγκεκριμένη περίπτωση) και να μας κάνουν όλους καλύτερους στη δουλειά μας.

Τελειώσαμε, λοιπόν, με το αμπέλι…

Καιρός πια να δούμε -να ξαναδούμε για την ακρίβεια, μιας και έχουμε και την περσινή εμπειρία- το κλάδεμα και το μπόλιασμα της ελιάς.

Το πρόγραμμά μας θα είναι λίγο-πολύ το ίδιο, ελπίζουμε μόνο ο καιρός να είναι καλύτερος την Κυριακή 22 του Μάρτη. Ραντεβού λοιπόν και πάλι μπροστά στο Συνεταιρισμό (στα Πεύκα) στον κεντρικό δρόμο του Πλατάνου γύρω στις 10:30, μιας και το περιβόλι με τις ελιές βρίσκεται κι αυτό στην περιοχή. Θα δούμε το κλάδεμα, αλλά και το μπόλιασμα της ελιάς θα συζητήσουμε τις διαφορετικές επιλογές που έχουμε και, όπως πάντοτε, θα κλείσουμε με κανένα μεζέ και κρασάκι για την πιο «θεωρητική» αντιμετώπιση των πλέον συνηθισμένων προβλημάτων της ελαιοκαλλιέργειας …και όχι μόνο.

Για επικοινωνία και παραπέρα πληροφόρηση υπάρχουν τα παρακάτω τηλέφωνα: 6974 374 582, 24220 25953 Αντώνης Παπαλεξανδρής και 24220 21269, 6939 585 750 Παναγιώτης Λυπημένος.

Να ‘στε όλοι καλά!

 


Σχετικά Άρθρα

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΝΩΕ 2024” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού…
Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, ζητά με επιστολή …
Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Μετά από πολύχρονη απουσία από τις εκθεσιακές δραστηριότητες το Επιμελητήριο Μαγνησίας επανέρχεται με τη διοργάνωση της…