• 2 Μαρτίου, 2015

Κοινό «μέτωπο» κατά της φτώχειας

Κοινό «μέτωπο» κατά της φτώχειας

Δήμος, Εκκλησία και τοπικοί φορείς

Νέα προγράμματα αλληλεγγύης και προστασίας – Αρχίζει καταγραφή των ευπαθών κοινωνικών ομάδων

Στην καταγραφή ευπαθών κοινωνικών ομάδων πολιτών, προχωρά η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Αλμυρού με στόχο την ένταξή τους σε προγράμματα αλληλεγγύης και προστασίας.

Σε σχετικό δελτίο Τύπου τονίζεται, ότι «σε μια προσπάθεια να θωρακιστούν κοινωνικά αλλά και υγειονομικά οι ευάλωτες κοινωνικά ομάδες πληθυσμού, βάσει συγκεκριμένων και διαφανών κριτηρίων, με τρόπο οργανωμένο και μέσα από ισότιμη μεταχείριση και διαφανείς διαδικασίες,  ο Δήμος Αλμυρού θα προσπαθήσει να εντοπίσει τις ανάγκες τους, να παρέμβει έγκαιρα και αποτελεσματικά, να δώσει πρόσβαση στο δικαίωμα της Ζωής και της Υγείας, σε όλους.

Την εποπτεία του προγράμματος θα έχει η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Αλμυρού και η καταγραφή θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Εκκλησία και με την Επιτροπή που συγκροτήθηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης.

Ήδη ξεκίνησε η συνεργασία των δομών της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου με τους ιερείς των εκκλησιών ώστε να προχωρήσει η εκκλησία σε αναλυτική ενημέρωση των κατοίκων της ενορίας τους.

Πρέπει να τονισθεί ότι η εκκλησία με το ρόλο που έχει διαδραματίσει μέχρι σήμερα και την ανιδιοτελή προσφορά της, αποτελεί το συνδετικό κρίκο σε μια αλυσίδα κοινωνικής ευαισθητοποίησης και πρόνοιας και σηματοδοτεί τον ιδανικό αρωγό για την αντιμετώπιση ουσιαστικών κοινωνικών προβλημάτων.

Τα δικαιολογητικά των αιτούντων θα εξετασθούν και θα ενταχθούν στο ανάλογο πρόγραμμα ενώ η διαδικασία καταγραφής των ατόμων θα επαναληφθεί και το Μητρώο θα ενημερώνεται συνεχώς.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες στις εξής κοινωνικές δομές (το επόμενο διάστημα θα προστεθούν αριθμοί τηλεφώνων επικοινωνίας:

  1. Κοινωνική Μέριμνα Δημοτικής Ενότητας Αλμυρού: τηλ.: 24220 26366
  2. Βοήθεια στο Σπίτι Δημοτικής Ενότητας Αλμυρού: τηλ.: 24220 25855
  3. Βοήθεια στο Σπίτι Δημοτικής Ενότητας Σούρπης: τηλ.: 24223 50322
  4. Βοήθεια στο Σπίτι Δημοτικής Ενότητας Πτελεού: τηλ.: 24220 41910»

 

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

Σύμφωνα με τον Αρχιερατικό Επίτροπο Επαρχίας Αλμυρού και Σούρπης, π. Γεώργιο Μπέκα, ο αριθμός των απόρων ατόμων που σιτίζονται ήδη από τα τρία Σπίτια Γαλήνης της περιοχής μας ξεπερνά τους 100 και πιο συγκεκριμένα, 25 στην Ευξεινούπολη, 15 στη Σούρπη και 65 με 70  στο Σπίτι Γαλήνης Αγίου Δημητρίου.

Ανάλογος περίπου είναι και ο αριθμός των ατόμων που αντιστοιχούν σε οικογένειες, οι οποίες βοηθούνται περιστασιακά από την Εκκλησία, σε ολόκληρη την Επαρχία Αλμυρού.

Από 25 έως 65 σακούλες τροφίμων, εξ άλλου, διανέμονται από την Εθελοντική Ομάδα «Αλληλεγγύη», σε άπορες οικογένειες, κάθε εβδομάδα, ανάλογα με τις κατά καιρούς ανάγκες και τη ζήτηση.

 

ΕΝΩΝΕΤΑΙ Η ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Περίπου 15 φορείς της Μαγνησίας εβώνονται προς συνεργασία, ενάντια στη φτώχεια, που απειλεί ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Με leader το Δήμο Βόλου, ξεκίνησε η υλοποίηση του προγράμματος επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής, στο πλαίσιο του ΣΕΣ (νέο ΕΣΠΑ) συνολικού προϋπολογισμού 330.555.921 ευρώ για την περίοδο έως το 2020.

Οι φορείς που μετέχουν, μέχρι στιγμής, είναι: Δήμος Βόλου, Περιφέρεια Θεσσαλίας, Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού, Δήμοι Αλμυρού, Ρήγα Φεραίου, Ζαγοράς – Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου, Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Βόλου ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ, ο Σύλλογος Γονέων Τριών Τέκνων Μαγνησίας «Η Αργώ», ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Τριτέκνων Αλμυρού, ο Σύλλογος Πολυτέκνων Μαγνησίας και η ΑΜΚΕ «Εν Δράσει».

 

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΦΟΡΕΩΝ

Σύμφωνα με δήλωση του Προέδρου της «Εν Δράσει», Χρήστου Καραζούπη, «αυτό που πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα είναι το ότι από την περιοχή του Αλμυρού συμμετέχουν στο πρόγραμμα καταπολέμησης της φτώχειας τρεις φορείς, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη καταγραφή των απόρων και γενικότερα των ατόμων που έχουν πραγματικά ανάγκη από βοήθεια, τα προσωπικά δεδομένα των οποίων θα είναι καλά φυλαγμένα.»

«Η συμμετοχή τριών φορέων από την περιοχή μας, μεταξύ των οποίων και ο Σύλλογος Τριτέκνων Δήμου Αλμυρού, στο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της φτώχειας, είναι ένα πολύ θετικό γεγονός που θα βοηθήσει και θα στηρίξει τόσο υλικά όσο και ηθικά τις οικογένειες του τόπου μας που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα επιβίωσης», δήλωσε στον «Λαό του Αλμυρού» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Τριτέκνων, Γιάννης Αποστολόπουλος. «Δυστυχώς οι οικογένειες που βρίσκονται σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας είναι πολλές και συνεχίζουν να αυξάνονται. Η έγκριση του αιτήματος για συμμετοχή στο πρόγραμμα έγινε με βάση το φιλανθρωπικό έργο και γενικότερα το έργο κοινωνικής στήριξης που παράγει ο Σύλλογος Τριτέκνων, όπως αναφέρεται και στο Καταστατικό του. Περισσότερες λεπτομέρειες για τον χρόνο έναρξης της εφαρμογής του προγράμματος δεν γνωρίζουμε ακόμη, σύμφωνα όμως με τις πρώτες πληροφορίες αλλά και τις ευχές μας, ελπίζουμε ότι μετά το Πάσχα θα αρχίσουν να υλοποιούνται οι πρώτες δράσεις, οι οποίες θα είναι ποικίλες.»

 

 

 


Σχετικά Άρθρα

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΝΩΕ 2024” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού…
Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, ζητά με επιστολή …