• 29 Ιανουαρίου, 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 23/01/2015

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 23/01/2015

Στις κάλπες τώρα οδηγούν,

οι δρόμοι και οι στράτες.

Οι ψήφοι όλων μοιάζουνε

σαν τις …καυτές πατάτες.

 

Λίγες ώρες έμειναν για να τελειώσουν τα ψέματα… Οι κάλπες έχουν ήδη στηθεί και ο Ελληνικός λαός την Κυριακή θα εκφράσει την ετυμηγορία του, στην κορυφαία στιγμή της σύγχρονης, πολύπαθης Δημοκρατίας μας, τις εθνικές εκλογές. Η συνήθης ευχή -«καλή ψήφος»-, με την οποία ανταμώνουμε αυτήν την ξεχωριστή μέρα, φέτος αποκτάει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς συνδυάζεται με μια κρίσιμη εποχή για την πατρίδα μας, μετά από μια μακρά περίοδο οικονομικής κρίσης, που έκανε αρνητικά αγνώριστη την πατρίδα μας, αλλά και τους περισσότερους Έλληνες. Όποια Κυβέρνηση κι αν εκλεγεί το βράδυ της Κυριακής, έχει ένα βαρύνοντα εθνικό ρόλο να διαδραματίσει: να μας βγάλει -έτσι ή αλλιώς- από τον κυκεώνα της λιτότητας, να φέρει στη χώρα μας μια αντίρροπη πορεία προς τα εμπρός, την ανάπτυξη, ξανά τα χαμόγελα και την αισιοδοξία.

 

Μια νηφάλια ευχή είναι, η νέα Κυβέρνηση (αυτοδύναμη ή συνεργασίας) να είναι ισχυρή, ώστε να μπορέσει άνετα να κυβερνήσει και να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, να διαπραγματευτεί διεξοδικά με τους πιστωτές μας, να φέρει επειγόντως την «άνοιξη», που όλοι προσδοκούμε. Όσοι ψύχραιμα μελετούν τις πολιτικές εξελίξεις, όχι άδικα διατείνονται, ότι ο χειρότερος «εφιάλτης» που μπορεί να αναδείξει το άνοιγμα της κάλπης είναι η ακυβερνησία και το χειρότερο σενάριο οι απευκταίες σύντομες επαναληπτικές εκλογές.

 

Λογικό ακούγεται, αλλά μένει να απαντηθεί αν ήταν και δεδομένο…. Ότι, δηλαδή, οι κακουχίες που υπέστημεν και κλισαρισμένα τις λένε «θυσίες του Ελληνικού λαού», υποτίθεται ότι μας έχουν κάνει σοφότερους και πιο προσεκτικούς στις επιλογές μας. Μέσα σ’ ένα γενικότερο κλίμα απαξίωσης του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος, πρέπει να βρούμε, να ψηφίσουμε και να αναδείξουμε τους καλύτερους, τους πιο ικανούς, τους πιο αδιάφθορους. Και δεν μπορεί παρά να υπάρχουν πολλοί τέτοιοι, σ’ όλα τα ψηφοδέλτια. Έγραφα στο προηγούμενο φύλλο, ότι η ψήφος της 25ης Ιανουαρίου «καίει». Και πώς να γίνει αλλιώς, όταν έχουμε μπροστά μας τόσο κρίσιμα «σταυροδρόμια»; Εμπρός λοιπόν, νηφάλια και προσεκτικά να αναδείξουμε μια νέα Πατρίδα μέσα από τις κάλπες. Από διαφορετικούς δρόμους και επιλογές ο καθένας μας, αλλά πάντα για την Πατρίδα. Κατά άλλα, «Κυριακή – κοντή γιορτή».

 

Τα χρόνια περνάνε, η ζωή εξελίσσεται -όπως και η πολιτική θα ’πρεπε- αλλά η προεκλογική πεπατημένη της «λάσπης στον ανεμιστήρα» καλά κρατεί…. Το τι έγινε αυτές τις μέρες, σε καταγγελίες και αποκαλύψεις εναντίον πολιτικών αντιπάλων, δεν περιγράφεται. Ούτε η λάσπη δείχνει να τελειώνει, αλλά ούτε και οι …ανεμιστήρες δείχνουν να χαλούν. Ακόμη και σε βάρος εσωκομματικών αντιπάλων αφήνονται να διαρρέουν απίθανα πράγματα, στοχεύοντας να επηρεάσουν αρνητικά τους ψηφοφόρους. Αντί ο διάλογος και οι αντιπαραθέσεις να γίνονται πάνω σε ιδέες και προγράμματα, εκτρέπονται σ’ ένα απύθμενο κουτσομπολιό και «κατινιές» του αισχίστου είδους, μόνο και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων. Θα έλεγε μάλιστα κανείς πως, όσο αμφίρροπη φαντάζει η εκλογική μάχη, άλλο τόσο η συκοφαντική εκστρατεία οργιάζει. Ο εκλογικός αγώνας στην Ελλάδα επιμένει να διεξάγεται με απαρχαιωμένο «οπλοστάσιο».

 

Λέγεται, ότι πολλοί Έλληνες καταθέτες έσπευσαν να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες, από τη μέρα που προκηρύχθηκαν εκλογές. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, έχουν χαθεί το τελευταίο διάστημα καταθέσεις ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, με την καθημερινή αιμορραγία να υπερβαίνει πλέον τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Δεν έχουμε να κάνουμε (ακόμη) με το περίφημο bank run, αλλά -όπως έγραψε συντάκτρια του Bloomberg- όμως, έχουμε μια ένδειξη ενός εντεινόμενου πανικού. Είναι γιατί πολλοί φοβούνται μετεκλογικά οικονομικά «επεισόδια» στη χώρα. Κανένας από τους εκλογικούς «μονομάχους» δεν μπήκε στον κόπο να μας καθησυχάσει για όλα τα παραπάνω και να μας εξηγήσει τι πραγματικά συνέβη και τι πρόκειται (ή ΔΕΝ πρόκειται) να συμβεί. Και από Δευτέρα, περιμένω να δω ποιος θα έχει το ….μαγικό ραβδάκι, για να πείσει τους καταθέτες, να επιστρέψουν τα χρήματά τους στα γκισέ των τραπεζών…

 

Τις τελευταίες ημέρες πάντως,  ήταν αρκετά συχνό το φαινόμενο καταθέτες -κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας- να «σηκώνουν» ποσά έως 10.000 ευρώ, με σκοπό να τα κρύψουν σε ασφαλές μέρος. Μάλιστα, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, συχνά οι πελάτες ζητούσαν μεγάλης αξίας χαρτονομίσματα -200 ή και 500 ευρώ- προκειμένου να τα κρύβουν πιο εύκολα. Όπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη, η τάση αυτή μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνη. Και αυτό γιατί δεν αποκλείουν να υπάρξει κύμα ληστειών, με δεδομένο ότι οι εγκληματίες γνωρίζουν πλέον, ότι σε πολλά σπίτια υπάρχουν μεγάλα ποσά σε μετρητά.

 

Εκατοντάδες πολίτες συμμετείχαν με αναμμένα κεριά (βλέπε φωτο), παρά τη συνεχή βροχή, στη συγκέντρωση για την άμεση επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, που διοργάνωσαν πρόσφατα, στην είσοδο του Μουσείου της Ακρόπολης, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης και ο Δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει η ΚΕΔΕ και οι ιστορικοί δήμοι της χώρας, για την επιστροφή των γλυπτών και της οποίας ηγείται ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης. Στην ανάγκη να δημιουργηθεί «ένα κύμα διαμαρτυρίας μέσα στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και σε δήμους άλλων χωρών», αναφέρθηκε ο κ. Πατούλης. Δεν θα ήταν καλή ιδέα, μια τέτοια εκδήλωση και στον Αλμυρό, κύριε Δήμαρχε;

 

Δυστυχώς, αντί να μας φωτίσουν, μας μπέρδεψαν… Ολοκληρώθηκε  η  μακροσκοπική μελέτης του οστεϊκού υλικού από το ταφικό μνημείο στο λόφο Καστά, στην Αμφίπολη, την οποία έχει αναλάβει διεπιστημονική ομάδα των Πανεπιστημίων Αριστοτελείου και Δημοκριτείου. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου, ο  ελάχιστος αριθμός των ατόμων, που ταυτοποιήθηκαν από τα διαγνωστικά σκελετικά κατάλοιπα,  αντιστοιχεί σε πέντε άτομα, μια γυναίκα, τρεις άντρες κι ένα μωρό, τέσσερα εκ των οποίων αποδίδονται σε ενταφιασμούς και ένα (άντρας) σε καύση.

 

Και νέα, επαινετή ανθρωπιστική πρωτοβουλία από τους Αλμυριώτες κυνηγούς… Εκπρόσωποι από τις θηρευτικές ομάδες των Λεωνίδα Βούλγαρη, Αποστόλη Τσουκάρα, Στέφανου Παπαρρίζου και Γιώργου Παλαβοδήμου επισκέφτηκαν το ίδρυμα «Άσπρες Πεταλούδες», στο Βόλο και παρέδωσαν 90 κιλά κρέας αγριογούρουνου, που θήρευσαν, την τελευταία μέρα του κυνηγιού. Πολλά μπράβο σας, κύριοι…

 

Ότι χαλάει ο καιρός από Δευτέρα είναι σίγουρο… Από του σημείου αυτού όμως, μέχρι τον πανικό που προσπαθούν να σπείρουν στο κοινό τα τρομο-sites του καιρού στο internet, υπάρχει τεράστια απόσταση. Μέχρι και τον …Βόρειο Πόλο, επιχειρούν τάχα να μεταφέρουν στα Βαλκάνια και στην Ελλάδα. Πάρτε μέτρα, ναι, αλλά όχι και να καταπίνετε αμάσητα τέτοιες παρλαπίπες…

 

Άλλα τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στους 11, στη χώρα μας, ενώ την ίδια ώρα 17 άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (τα στοιχεία είναι από το βράδυ της περασμένης Τρίτης), εξαιτίας της εποχικής γρίπης, που φέτος πλήττει κυρίως ηλικιωμένα άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Οι Υγειονομικές Αρχές της χώρας συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή, αλλά και εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων, παρ’ όλο που το φετινό εμβόλιο δεν καλύπτει πλήρως με ανοσία.

 

«Μια στάμνα»…

Αυτοί ήμασταν σαν λαός… Έτσι και γι αυτό μεγαλουργήσαμε.

Ανεβοκατέβαινε -παρά την ηλικία της- με μια στάμνα στον ώμο της, στις απάτητες βουνοκορφές της Πίνδου, με θυμό και ευγενή συναισθήματα, με ταραγμένο πρόσωπο, πρησμένο από το κρύο, προσφέροντας νερό στους μαχόμενους στρατιώτες του ‘40.

Κάποια στιγμή γλίστρησε στους βράχους και κατατσακίστηκε, σπάζοντας τη στάμνα της.

Οι ελάχιστοι τραυματιοφορείς έσπευσαν, τη σήκωσαν και την απόθεσαν στην πρόχειρη σκηνή του Διοικητή.

Έτρεξε τότε εκείνος, την αγκάλιασε και ξέσπασε:

-Γιαγιούλα μου, της είπε, τι έπαθες; Πού πονάς; Τι θέλεις να σου δώσω;

Τον κοίταξε εκείνη, με παγωμένα μάτια και -λίγο πριν φύγει- του ψιθύρισε:

-Στρατηγέ μου, μια στάμνα.

Και σώπασε.

(Από την εφημερίδα «Βλαχόφωνοι Έλληνες»)


Σχετικά Άρθρα

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΝΩΕ 2024” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού…
Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, ζητά με επιστολή …