- 25 Ιουλίου, 2012
γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – 8/7/2012
Τώρα πια έχουν αλλάξει τα δεδομένα…. Αποδείχτηκε ότι καλύτερα να σου βγει το όνομα, παρά το …μάτι.
Ιδού πώς σκιαγραφεί το πρόβλημα της χώρας μας ένας αναγνώστης στο διαδίκτυο: Ό,τι δεν έκανε η Ελλάδα επί 30 χρόνια, καλείται να το κάνει σε 5. Σαν τον αδιάβαστο μαθητή, που όλο το χρόνο έπινε καφέ και τώρα πρέπει σε δυο μήνες να κάνει εντατικό καλοκαιρινό φροντιστήριο, για να καλύψει όλη την ύλη, για να δώσει μετεξεταστέος το Σεπτέμβρη εξετάσεις. Οι «καθηγητές» (ΕΕ) θέλουν να τον προβιβάσουν, αλλά αυτός δεν λέει να ανοίξει ακόμη βιβλίο. Και μπήκε ο Ιούλιος…
Αφού δεν έχουν δοθεί στους Δήμους τα κονδύλια για τη φετινή πυροπροστασία και αφού ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών (ακόμα και από τα ξερόχορτα στις οικιστικές ζώνες) είναι άμεσος, γιατί οι υπεύθυνοι δεν αναλαμβάνουν κάποια πρωτοβουλία, ώστε να αναπτυχθεί τουλάχιστον ο εθελοντισμός των πολιτών; Θα μπορούσαμε να πάρουμε αξίνες και φτυάρια και, κάποια Κυριακή πρωί, άμεσα, να αναλάβουμε συντονισμένη δράση καθαρισμού οικοπέδων και πεζοδρομίων. Κάτι θα περισώσουμε και θα προφυλάξουμε…
Απερίγραπτα τα οικονομικά χάλια των Δήμων (μηδέ και του δικού μας εξαιρουμένου). Δεν κυκλοφορεί ούτε ευρώ για τα απαραίτητα, όπως π.χ. για την αγορά ενός ανταλλακτικού ή για κάποια έξοδα στοιχειώδους συντήρησης της περιουσίας του Δήμου, των οδικών δικτύων κτλ. Έτσι τα πάντα γύρω μας μαραζώνουν και διαλύονται… Για την πληρωμή των προμηθευτών, είπατε; Ούτε λόγος… Πείτε καλύτερο το άλλο ανέκδοτο, με τον …Τοτό.
Ψαλιδισμένες έως ανύπαρκτες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του φετινού καλοκαιριού, από Δήμους, Σωματεία και Συλλόγους, αφού τα άδεια βαλάντια των περισσοτέρων πολιτών δεν συνηγορούν για τέτοια έξοδα. Για μια τετραμελή οικογένεια, οι κάρτες εισόδου σε μια μουσική βραδιά, τα ποτά η λαχειοφόρος κτλ. συμποσούνται σ’ ένα κατοστάρικο περίπου και δεν είναι κατάλληλος ο καιρός γι τέτοιες …ανδραγαθίες. Γερό το «ψαλίδι» και στις εκδρομές…
Τα μεταξωτά βρακιά θέλουν και επιδέξιους πωπούς… Το Υπουργείο Υγείας επέβαλε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση (μέσω Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), υποχρέωσε τους γιατρούς να αγοράσουν και να μάθουν όλοι ηλεκτρονικό υπολογιστή, αλλά κάθε λίγο και λιγάκι το on line σύστημα «πέφτει», οι συνταγές δεν γράφονται ηλεκτρονικά, οι γιατροί φρακάρουν και εκνευρίζονται και ο κοσμάκης ταλαιπωρείται αφάνταστα στις ουρές, δεν εξυπηρετείται.
Εν ζωή Γέροντας του Αγίου Όρους, με τον οποίο έχουν πνευματικούς δεσμούς κάποιοι Αλμυριώτες, ο οποίος προέβλεψε το διαμελισμό της Σοβιετικής Ένωσης (πολύ προτού γίνει, φυσικά) και κατόπιν το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, προβλέπει τώρα ότι 27 Ιουλίου φέτος, στη «γειτονιά» μας, θα έχουμε πόλεμο. Λέτε;
Το ανέκδοτο του μήνα: Έλληνας παραθεριστής.
Άντε τώρα να βρεις το δρόμο για την Ιθάκη, μετά από τόσα χρόνια στη …Μύκονο.
«Ποτέ μη φοβάσαι να προσπαθείς γι’ αυτό που πιστεύεις. Να θυμάσαι: Την Κιβωτό την έφτιαξαν ερασιτέχνες. Τον Τιτανικό, επαγγελματίες.»
«Θυμήσου να πατάς και φρένο, όταν κυκλοφορείς μεθυσμένος από το εγώ σου.» (Από τις ζωδιακές προβλέψεις του Γιώργου Πανόπουλου).
«Δυνατός άνθρωπος είναι αυτός που, όταν σηκώνεται όρθιος, η σκιά του καλύπτει τα προβλήματά του.»
Χαρείτε το καλοκαίρι, παρά τα προβλήματα που επιδιώκουν να γονατίσουν τον καθένα από μας. Χαρείτε τη θάλασσα και τον ήλιο… Αυτά τα δυο δεν πρόκειται ποτέ να ιδιωτικοποιηθούν, να μας τα πάρουν. Είναι δικά μας, μυρίζουν Ελλάδα, είναι …τζάμπα, πάντοτε έτοιμα και ενδοτικά, να μας δώσουν ανάσες, κουράγιο και αισιοδοξία.
Με τους αρίστους
Κάθε χρόνο, όταν ανακοινώνονται οι βαθμολογίες των πανελλαδικών Εξετάσεων, εγώ κι οι συνεργάτες μου περνάμε της ψυχής μας τον …τάραχο, μη και ξεχάσουμε κάποιον επιτυχόντα, από όσους και όσες αρίστευσαν, δηλαδή συγκεντρώνουν μόρια πάνω από 18.000.
Αγωνία μας είναι να μη στερήσουμε άδικα τη χαρά της δημοσίευσης, από κάποιο άξιο παιδί και τους γονείς του.
Η προσπάθειά μας γίνεται πάντοτε μετ’ εμποδίων, αφού δεν έχουμε τις βαθμολογίες των σχολείων (άρα δεν έχουμε βαθμό πρόσβασης) και κάποιοι διευθυντές σχολείων δεν μας δίνουν τις βαθμολογίες των Εξετάσεων, με το επιχείρημα των προσωπικών δεδομένων (αλλά κάποιοι των κάποιων -περιέργως πώς- τις δίνουν εύκολα σε άλλες εφημερίδες).
Φέτος, ας πούμε, από κάποια σχολεία …φωτογραφίσαμε μόνο τους κωδικούς που ανάρτησαν και προσπαθήσαμε να ταυτοποιήσουμε αυτούς τους κωδικούς και να βγάλουμε άκρη. Κατόπιν διασταυρώσαμε τα στοιχεία και με τις δημοσιεύσεις των φροντιστηρίων, που συνεργάζονται διαφημιστικά με την εφημερίδα μας.
Παρά ταύτα η Ευαγγελία Κωτούλα, κόρη του φίλου και συνεργάτη Λεωνίδα, ήταν το φετινό «θύμα» αυτών των δυσκολιών μας. Αν και συγκεντρώνει βαθμό πρόσβασης 18,42 στη θεωρητική κατεύθυνση, δεν ήταν το όνομα και η φωτογραφία της στο ρεπορτάζ με τους αριστούχους.
Σήμερα αποκαθιστώ το δίκαιο, συγχαίροντας θερμά την Ευαγγελία, τους γονείς και τους καθηγητές της.
Όχι, που θα γλιτώναμε
την τρόικα και πάλι…
Οι εκλογές τελείωσαν
και μέσα το …κεφάλι.