- 6 Νοεμβρίου, 2012
Αυξήθηκαν κατά 30% οι σιτιζόμενοι στα «Σπίτια Γαλήνης» της περιοχής
Για το σοβαρό θέμα της πορείας των κοινωνικών συσσιτίων, και της γενικότερης βοήθειας που προσφέρεται από την Εκκλησία στους αναξιοπαθούντες συνανθρώπους της περιοχής μας, καθώς η κατάσταση γύρω μας γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, μας μίλησε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Επαρχίας Αλμυρού, π. Γεώργιος Μπέκας:
«Η προσφορά γευμάτων συνεχίζεται αδιάκοπα από τα Σπίτια Γαλήνης Αλμυρού, Ευξεινούπολης και Σούρπης. Η αύξηση των σιτιζομένων είναι δραματικά εμφανής, αγγίζοντας χωρίς υπερβολή το ποσοστό του 30%, χωρίς να έχουμε μπει ακόμα στο χειμώνα.
Σ’ αυτούς έχουν προστεθεί άνθρωποι κάθε επαγγελματικής κατηγορίας, συνταξιούχοι του ΟΓΑ, ελεύθεροι επαγγελματίες, μισθωτοί με πολύ καλές θέσεις στο παρελθόν, που είδαν το εισόδημά τους να πέφτει κατακόρυφα, ενώ έρχονται αντιμέτωποι με δυσβάσταχτους φόρους, οι λεγόμενοι «νεόπτωχοι» που έχασαν τις δουλειές τους ή οι μοναχικοί άνθρωποι που, προσπαθώντας να καλύψουν άλλες βασικές ανάγκες, απευθύνονται στην Εκκλησία, τουλάχιστον για την εξασφάλιση φαγητού.
Εξίσου αρκετοί είναι εκείνοι που χρειάζονται άλλα είδη πρώτης ανάγκης, όπως ρούχα ή φάρμακα, και βέβαια χρήματα για να πληρωθούν λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, που σε πολλές περιπτώσεις η παροχή τους έχει διακοπεί.
Άνθρωποι αξιοπρεπείς, που μέχρι χτες βοηθούσαν οι ίδιοι τα παιδιά τους, αρκετοί από τους οποίους δεν απευθύνονται για βοήθεια στη δική τους ενορία από ντροπή. Για το λόγο αυτό, το έργο της βοήθειας είναι συχνά επιβεβλημένο να επιτελείται με διακριτικότητα.
Ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται σκληρά. Αρκετοί επαγγελματίες έχουν φτάσει στο χείλος του γκρεμού και απευθύνονται στην εκκλησία για ηθική στήριξη. Το αδιέξοδο έχει δραματικές συνέπειες, όπως οι εκδηλώσεις βίας και η διάλυση αρκετών οικογενειών. Οι σκέψεις γίνονται τραγικές, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που υπάρχουν παιδιά που πρέπει να σπουδάσουν ή σοβαρά προβλήματα υγείας. Είναι πολλοί πλέον εκείνοι που νιώθουν ότι αγγίζουν τα όρια της τρέλας, που πέφτουν σε αδράνεια, ανίκανοι να συνεχίσουν να αγωνίζονται, που αντιμετωπίζουν σοβαρά το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας, απειλώντας μάλιστα να σκοτώσουν τα μέλη της οικογένειάς τους, πριν δώσουν ένα τέλος στη δική τους ζωή. Όλα αυτά συμβαίνουν πολύ πιο κοντά μας απ’ ό,τι μπορούμε να φανταστούμε.
Οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας προσεγγίζονται όλο και πιο συχνά από ανθρώπους που έχουν φτάσει ή ξεπεράσει τα όρια της λογικής και των αντοχών τους και δυστυχώς έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές απόπειρες στην ευρύτερη περιοχή μας. Τις δραματικές και αρρωστημένες αυτές καταστάσεις αναπόφευκτα βιώνουν και τα παιδιά των οικογενειών αυτών.
Η είσοδος του χειμώνα αναμένεται να χειροτερέψει τα πράγματα. Η διάρκεια της κρίσης είναι άγνωστη, ενώ τα αποτελέσματά της μπορεί να είναι καταστροφικά ακόμα κι αν η παρούσα κατάσταση απλώς τελματωθεί για μεγάλο διάστημα.
Η Εκκλησία, αλλά και ένας μεγάλος αριθμός συνανθρώπων μας κάνουν ότι μπορούν για να διευκολύνουν κάπως τα πράγματα, όπως οι επαγγελματίες που φροντίζουν να τροφοδοτούν τα Σπίτια Γαλήνης με κρέας, ψωμί, είδη μαναβικής, αλλά και φάρμακα. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι αυτές οι ανάγκες καλύπτονται πάντα με την ίδια ευκολία.
Η μείωση των προσφορών έθεσε πρόσφατα σε κίνδυνο τη λειτουργία του Σπιτιού Γαλήνης Σούρπης, γεγονός που, προσωρινά, αντιμετωπίστηκε με τη συγκέντρωση τροφίμων από την παρουσίαση της παράστασης αλληλεγγύης «Μ(π)αλωμένος Γάμος», στο Πολιτιστικό Κέντρο του Αλμυρού. Η συνεργασία της Εκκλησίας με Συλλόγους, Οργανισμούς και άλλους φορείς, έχει μεγάλη σημασία, καθώς με τέτοιου είδους πρωτοβουλίες προσφέρονται στον κόσμο ευκαιρίες για διασκέδαση και συμμετοχή σε αξιόλογες εκδηλώσεις.
Με πρωτοβουλία της Μητρόπολης γίνεται μια προσπάθεια προσφοράς βοήθειας και στα σχολεία της περιοχής μας. Η κάθε ενορία, σε συνεννόηση πάντα με τους διευθυντές των σχολείων, έχει αναλάβει την ενίσχυση ενός ή και περισσότερων από αυτά, καθώς υπάρχουν πλέον πολλά παιδιά τα οποία δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε ένα κουλούρι.
Σημαντικό βάρος δίνεται και στο θέμα της δημιουργίας διεξόδων, αλλά και αντιμετώπισης των προβλημάτων από τα οποία, λόγω της κρίσης, δοκιμάζεται και η ελληνική οικογένεια, με το έργο που γίνεται στο Κέντρο Νεότητας της Επαρχίας Αλμυρού, όπου προσφέρεται δωρεάν υποστήριξη και ενημέρωση σε θέματα οικογένειας, σε έναν ουδέτερο χώρο.
Ο αριθμός των εθελοντριών που διακονούν στα Σπίτια Γαλήνης, αλλά και των ανθρώπων που έχουν αναλάβει τη διανομή του φαγητού, είναι μεγάλος.
Πριν από λίγο καιρό πραγματοποιήθηκε μία εκδήλωση στο ξενοδοχείο «Άλος», με μηδαμινό κόστος, προς τιμήν όλων αυτών των ανθρώπων που εργάζονται ακούραστα για την ανακούφιση των αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στους εθελοντές της επαρχίας Αλμυρού, αλλά και της Αγχιάλου, ως ένα μικρό αντίδωρο προσφοράς, ενώ σχεδιάζεται και μία άλλη ανάλογη, όπου θα τιμηθούν οι επαγγελματίες της περιοχής που βοηθούν το έργο της εκκλησίας σιωπηρά και από καρδιάς, χωρίς καμία πίεση.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
Την περίοδο των εορτών θα μοιραστεί κρέας και άλλα τρόφιμα σε όσους έχουν ανάγκη ή θα διανεμηθεί φαγητό για δύο – τρεις ημέρες, καθώς η διακοπή λειτουργίας των Σπιτιών Γαλήνης δεν γίνεται για μεγάλο διάστημα, σε μια προσπάθεια να μην στερήσουμε από τους συνανθρώπους μας τα αναγκαία αγαθά, που γι’ αυτούς έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία, ακόμα κι αν χρειαστεί να λείψουν κάποια πράγματα από το δικό μας τραπέζι.
Όλοι πρέπει να κατανοήσουμε ότι ακόμα και η παραμικρή προσφορά είναι πολύτιμη τώρα. Δυστυχώς η κοινωνία μας δεν είναι σωστά δομημένη, γεγονός που απέδειξε περίτρανα η κρίση που χτύπησε και τη χώρα μας, χωρίς όμως να είναι η μόνη αιτία του κακού. Ένα οργανωμένο σχέδιο φτωχοποίησης των λαών εφαρμόζεται εδώ και αρκετά χρόνια, αποσκοπώντας να οδηγήσει στο ξεπέρασμα ορίων και αντοχών, χωρίς αντιδράσεις και σθεναρή αντίσταση. Αν το πείραμα πετύχει με την Ελλάδα θα εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες.
Το μόνο καλό που μπορεί να βγει απ’ όλα αυτά είναι το ότι ίσως μπορέσουμε επιτέλους να νιώσουμε πιο κοντά ο ένας στον άλλο. Ν’ αφήσουμε στην άκρη τις όποιες διαφορές μπορεί να μας χώριζαν στο παρελθόν, να σταματήσουμε να θεωρούμε «ξένα» τα προβλήματα της διπλανής πόρτας, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να κάνουμε σύνθημά μας την αλληλεγγύη, διεκδικώντας το δικαίωμα στη ζωή και το σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια».
Δέσποινα Κοτζιαπαναγιώτου