- 23 Οκτωβρίου, 2012
Επίσκεψη στην Εθνική πινακοθήκη και βραδιά μπαλέτου για τη Φιλάρχαιο στην Αθήνα
Το περασμένο Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012, η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού διοργάνωσε ημερήσια εκδρομή στην Αθήνα η οποία, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που ακολουθεί, «όπως και όλες άλλωστε οι εκδρομές της Φιλαρχαίου, ήταν άκρως επιτυχημένη, καλά οργανωμένη και προσεγμένη.
Οι εκδρομείς επισκέφθηκαν στην αρχή την Εθνική Πινακοθήκη, η οποία αποτελεί το θησαυροφυλάκιο της νεώτερης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας. Εδώ περιηγήθηκαν την τρέχουσα έκθεση με θέμα: «Δωρεές Ελλήνων Καλλιτεχνών προς την Εθνική Πινακοθήκη, 1910 – 2012». Μεταξύ των καλλιτεχνών που παρουσιάζονται έργα τους είναι: Δημήτρης Μυταράς, Αλέκος Φασιανός , Γιάννης Τσαρούχης, Κωνσταντίνος Παρθένης, Γιάννης Μόραλης, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Γιώργος Γουναρόπουλος κ. ά.
Στη συνέχεια παρακολούθησαν την παράσταση μπαλλέτου «Η Ωραία Κοιμωμένη», το αριστούργημα του Τσαϊκόφσκι, στο θέατρο Badminton, από το “Grigorovich Ballet Theatre of Russia”, χορευτική ομάδα με 100 συντελεστές. Η χορογραφία είναι του σπουδαιότερου εν ζωή χορογράφου της Ρωσίας Γιούρι Γκριγκορόβιτς, 85 ετών σήμερα, θρύλου των Bolshoi, σε παράσταση που χορογραφεί και καθοδηγεί ο ίδιος.
Η «Ωραία Κοιμωμένη» κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία του μπαλέτου, όχι μόνο ως ένα εξαιρετικό έργο, αλλά και σαν το πρώτο επιτυχημένο έργο για μπαλέτο που συνέθεσε ο Pyotr Ilyich Tchaikovsky. Ο συνθέτης εμπότισε την παραμυθένια πλοκή του μπαλέτου με έντονα συναισθήματα, ενσωματώνοντας μια ανθρώπινη ιστορία, μια ιστορία γεμάτη συγκίνηση και περιπέτεια, μια ιστορία με κινδύνους αλλά και θάρρος που τελικά έχει ένα αίσιο τέλος με τη δύναμη της αγάπης.
Το μπαλέτο της «Ωραίας Κοιμωμένης», που γράφτηκε το 1890, μετέφερε όλους σε μια άλλη ονειρεμένη εποχή και τόπο, σε μια χώρα όπου κατοικούν νεράιδες και πρίγκιπες και οι ιστορίες έχουν πάντα καλό τέλος.
Αναχώρησαν όλοι γοητευμένοι με ζωντανές τις εικόνες της πανέμορφης πριγκίπισσας και των υπολοίπων χορευτών, οι οποίοι παρέσυραν τους θεατές με τον θεσπέσιο, αέρινο και τέλεια συγχρονισμένο χορό τους, συνοδευόμενοι από την ακαταμάχητη μουσική του Tchaikovsky.
Νιώσαμε υπερήφανοι ως Έλληνες όταν διαβάσαμε τα λόγια του Grigorovich σε πρόσφατη συνέντευξή του : «Σας ευχαριστούμε πολύ, αγαπητοί μας Έλληνες που εφεύρατε το Θέατρο. Τι θα ήμασταν σήμερα χωρίς αυτή τη μεγάλη ανακάλυψη που έγινε η ζωή μας…”
Για πολλούς από μας ήταν η πρώτη επαφή με το είδος αυτό της τέχνης και το απολαύσαμε από την πρώτη ως την τελευταία στιγμή. Αργά το βράδυ επιστρέψαμε, ευχαριστημένοι που οι στόχοι της εκδρομής επετεύχθησαν, με την ευχή και προτροπή όλων να ακολουθήσουν σύντομα και άλλες παρόμοιες αποδράσεις.
Το Δ.Σ.
της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού»