• 16 Σεπτεμβρίου, 2025

Σταφύλια με ποσότητα και ποιότητα! Θετικά μηνύματα για τη φετινή σοδειά

Σταφύλια με ποσότητα και ποιότητα! Θετικά μηνύματα για τη φετινή σοδειά

Η παράδοση στην καλλιέργεια του αμπελιού είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την ιστορία της Νέας Αγχιάλου καθώς οι πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία έφεραν μαζί τους τα κλήματα και ζηλευτή τεχνογνωσία. Πέρασε πάνω από ένας αιώνας και η αγχιαλίτικη παράδοση καλλιέργειας του αμπελιού αποτελεί στοιχείο του Εθνικού Ευρετηρίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Αυτές τις ημέρες η ζωή στην πόλη περιστρέφεται γύρω από τον τρύγο. Η φετινή παραγωγή χαρακτηρίζεται αρκετά καλή, αν και κατά περιοχές καιρικά φαινόμενα άφησαν τα σημάδια τους…

Για πολύ καλή παραγωγή έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Δήμητρα» κος Γιάννης Κίτσιος. Όπως μάς είπε: «Η φετινή σοδειά στα σταφύλια πήγε πολύ καλά, έχουμε ξεκινήσει τον τρύγο και μαζεύουμε νέες ποικιλίες σταφυλιών καθώς τα τελευταία χρόνια κάναμε αναδιάρθρωση αμπελιών. Έτσι, θα βγάλουμε κρασί και τσίπουρο με άλλα αρώματα, νέες γεύσεις, που είμαστε σίγουροι πως θα ενθουσιάσουν τους πελάτες μας. Στη Γιορτή Κρασιού είχαμε την ευκαιρία για ακόμη μία χρονιά να διαφημίσουμε τα προϊόντα μας, ο κόσμος τα δοκίμασε και έτσι, με αισιοδοξία μπορούμε να μιλήσουμε για μια πολύ καλή παραγωγή».

Ο κος Νίκος Τοκαλής, ιδιοκτήτης οινοποιείου-αποσταγματοποιείου, έκανε λόγο για πώς η τεχνολογία έχει αντικαταστήσει τα ανθρώπινα χέρια και σε αυτό το κομμάτι, η Νέα Αγχίαλος είναι μπροστά από άλλες περιοχές! Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Στην περιοχή της Ν. Αγχιάλου υπάρχουν τρεις τριγυτικές μηχανές που δίνουν ανάσα και ανακούφιση στους παραγωγούς. Τα αμπέλια μπαίνουν πλέον με καινούργιες προδιαγραφές ώστε να γίνεται μηχανοσυλλογή. Πιστεύω ότι την επόμενη τριετία, η συγκομιδή σταφυλιών θα γίνεται εξ ολοκλήρου μηχανικά  ενώ έρχονται στην Ν. Αγχίαλο μηχανήματα για την αποφύλλωση ώστε να γλιτώσουμε ημερομίσθια για το καθάρισμα των αμπελιών. Η τεχνολογία έχει μπει στην καλλιέργεια και θεωρώ πως σύντομα θα καταστεί πλήρως μηχανοποιημένη εκτός των εργασιών του κλαδέματος. Η περιοχή μας προηγείται άλλων όσον αφορά στην μηχανοκαλλιέργεια».

Επίσης, σχολίασε πως οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν την παραγωγή, με εξαίρεση κάποια αμπέλια που επηρεάστηκαν από τον περονόσπορο και στην πορεία από το ωίδιο καθώς τον Απρίλιο υπήρχαν πολλές κι επαναλαμβανόμενες βροχές την περίοδο της ανθοφορίας, που ως επίπτωση θα έχει κάποιοι παραγωγοί να χάσουν σημαντικό μέρος της σοδειάς τους.

«Είναι καλή χρονιά ποιοτικά και ποσοτικά» πρόσθεσε ο κος Τοκαλής, ενώ μας πληροφόρησε πως στα μέσα Αυγούστου ξεκίνησε ο τρύγος στις πρώιμες ποικιλίες, αυτές τι ημέρες γίνεται στα μοσχάτα, τα μερλό και τα Αμβούργου και μετά τις 20 του μηνός στους ροδίτες και τα σαββατιανά.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι μια σούπερ χρονιά, αλλά ούτε και χάλια» μάς είπε άλλος παραγωγός του οποίου τα αμπέλια επλήγησαν από καιρικό φαινόμενο στα τέλη Μαρτίου επισημαίνοντας πως κατά περιοχές, ο παγετός μιας νύχτας εκείνη την χρονική περίοδο, έκαψε τα βλαστάρια στα αμπέλια μόλις τίναξαν τα μάτια για να κάνουν βλαστούς…

Για την ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού, μάς μίλησε ο κος Στέλιος Τιμπλαλέξης, λέγοντας πως υπάρχει καλύτερη παραγωγή: «Πέρυσι λόγω ξηρασίας δεν είχαμε καλή παραγωγή, σε αντίθεση με φέτος που θα μαζέψουμε παραπάνω σταφύλια και θα έχουν καλή ποιότητα. Σε αυτό συνετέλεσαν οι βροχές της άνοιξης και του καλοκαιριού. Βεβαίως, κάποιοι παραγωγοί είχαν προβλήματα από παγετούς και καιρικές συνθήκες κατά περιοχές, αλλά τα δεδομένα για το κάθε κτήμα είναι διαφορετικά κι ευμετάβλητα αναλόγως με τη διαχείριση που γίνεται από τον παραγωγό, τον προσανατολισμό του κτήματος κι άλλους παράγοντες. Σε γενικές γραμμές, η παραγωγή θεωρείται αρκετά καλή, καλύτερη από πέρυσι σε ένα ποσοστό έως και 30%, ίσως και παραπάνω».

 

Ενημέρωση αγροτών για την νέα φύτευση οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου έτους 2026

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας των Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους να προβούν στη φύτευση οινοποιήσιμων σταφυλιών για το έτους 2026 ότι οφείλουν καταρχάς να υποβάλλουν ψηφιακή αίτηση για τη χορήγηση “Άδειας για νέα φύτευση οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου” μέσω της εφαρμογής που υπάρχει στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (www.minagric.gr). Η ανωτέρω εφαρμογή παραμένει διαθέσιμη για την υποβολή των αιτήσεων έτους 2026 κατά το χρονικό διάστημα από 1/9/2025 έως  20/9/2025.

Η διαδικασία χορήγησης αδειών για νέες φυτεύσεις οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου 2025 περιγράφεται στην με αριθ. πρωτ.916/102034/8-4-2024 Υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β΄2181/9-4-2024). Στην εν λόγω ΥΑ καθορίζονται επίσης τα δικαιολογητικά, που συνοδεύουν την αίτηση, τα κριτήρια επιλεξιμότητας και προτεραιότητας, η διαδικασία ενστάσεων και οι κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 64 παρ.1 και 2, του Καν. (ΕΕ) αριθ. 1308/2013.

Επιπλέον η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας των Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων υπενθυμίζει στους ενδιαφερόμενους αμπελοκαλλιεργητές την υποχρέωσή τους για υποβολή δήλωσης συγκομιδής αμπελουργικών προϊόντων για την περίοδο 2025-2026, από τη λήξη της συγκομιδής τους μέχρι και την 15η Δεκεμβρίου 2025.

 

 


Σχετικά Άρθρα

Στον Πανθουριακό και τη Γ’ Εθνική ο Στέλιος Τιμπλαλέξης

Στον Πανθουριακό και τη Γ’ Εθνική ο Στέλιος Τιμπλαλέξης

Με τον Πανθουριακό, ομάδα Γ’ Εθνικής, έχει συμφωνήσει ο Στέλιος Τιμπλαλέξης, ο Αλμυριώτης μέσος που βγάζει…
Μια …μεθυστική συνέντευξη με τον Νίκο Τοκαλή

Μια …μεθυστική συνέντευξη με τον Νίκο Τοκαλή

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το επόμενο διάστημα; Ποια είναι τα άμεσα επενδυτικά σχέδια της…
Ο εορτασμός του Αγίου Αθανασίου στον Συνεταιρισμό Ν. Αγχιάλου “Δήμητρα” – Ρεπορτάζ και φωτογραφίες

Ο εορτασμός του Αγίου Αθανασίου στον Συνεταιρισμό Ν. Αγχιάλου “Δήμητρα” – Ρεπορτάζ και φωτογραφίες

Παρουσία πλήθους κόσμου, ο Συνεταιρισμός Νέας Αγχιάλου «η Δήμητρα» γιόρτασε το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου που…