- 18 Μαΐου, 2025
Κυριακή της Σαμαρείτιδος – Κήρυγμα του Αρχιμ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΑΝΝΙΟΥ
«Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τά ἔθνη…»
Αυτή είναι η εντολή που έδωσε ο Αναστημένος Κύριος στους μαθητές του. Να κηρύξουν και διαδώσουν το Ευαγγέλιό Του. Η εντολή αυτή κατά τις ημέρες γίνεται πράξη από τους κληρικούς, τους ιεροκήρυκες, καθηγητές και θεολόγους. Η εντολή αυτή γίνεται πράξη κατά το μᾶλλον (περισσότερο ) ή ἦττον ( λιγότερο ). Αυτό εξαρτάται κυρίως, όχι τόσον από το πόσον ευσυνείδητα εργάζεται κανείς, όσον από το πόσον βιώνει κανείς τον λόγο του Θεού, ώστε με το ζωντανό παράδειγμά του να διδάξει τον άλλον, να τον ελκύσει στην Εκκλησία του Χριστού. Η πίστη, η θεολογία και ο Χριστός είναι βίωμα ( εμπειρία ).
Ωστόσο, αν μείνομε σε αυτήν την διάδοση του ευαγγελικού μηνύματος, με την έννοια του κηρύγματος και ανατρέξομε στο παρελθόν, θα θαυμάσουμε τους χριστιανούς της πρώτης χριστιανικής Εκκλησίας, οι οποίοι ως λαϊκοί, πίστεψαν στον Χριστό, και θεωρούσαν ιερόν καθήκον τους να μεταδώσουν και σε άλλους ανθρώπους την ευαγγελική αλήθεια.
Γίνονταν έτσι και αυτοί Απόστολοι, που αφού γνώριζαν την πηγή «τοῦ ζῶντος ὕδατος», τον Χριστό, οδηγούσαν σε Αυτόν και άλλους, προκειμένου να ξεδιψάσουν πνευματικά και να δροσίσουν την ψυχή τους. Εκείνο, όμως, που μας κάνει να θαυμάζομε περισσότερο τους χριστιανούς της πρώτης Εκκλησίας είναι ότι εκήρυτταν τον Χριστό κάτω από σκληρούς διωγμούς, όπως του Νέρωνα, του Διοκλητιανού, και του Λικίνιου και χιλιάδες οδηγήθηκαν σε απάνθρωπα βασανιστήρια και θανατώθηκαν μέχρι το Διάταγμα των Μεδιολάνων του 313μ.Χ.
Παρ’ όλες όμως τις διώξεις των χριστιανών, η Εκκλησία του Χριστού ζει εδώ είκοσι και πλέον αιώνες και θα εξακολουθεί να ζει εις τους αιώνας των αιώνων, διότι έχει ιδρυθεί από το Θεό, έχει ακρογωνιαίο λίθο τον Χριστό και την ζωογονεί το Άγιο Πνεύμα.
Το γεγονός αυτό μας το αναφέρει και ο Ευαγγελιστής Λουκάς στο σημερινό αποστολικό ανάγνωσμα. Ότι δηλαδή, όταν εκήρυξαν οι απόστολοι Παύλος και ο Βαρνάβας στην Αντιόχεια, επίστευσε στον Χριστό «ὄχλος ἱκανός», (Πραξ. ια, 24) πλήθος ανθρώπων, οι οποίοι μάλιστα ονομάσθηκαν χριστιανοί για πρώτη φορά. Το όνομα αυτό επικράτησε έναντι των άλλων τα οποία εχρησιμοποιούντο για να διακρίνονται οι οπαδοί του Χριστού.
Τί σημαίνει όμως Χριστιανός ; Χριστιανός ονομάζεται αυτός που πιστεύει στον Χριστό. Και Χριστός σημαίνει κεχρισμένος. Στην Παλαιά Διαθήκη, χριστοί ονομάζονταν οι βασιλείς, διότι εχρίζονταν με μύρο, και ανελάμβαναν επίσημα τα καθήκοντα τους όταν εχρίζονταν. Οι βασιλείς αυτοί της Παλαιά Διαθήκης ήταν τύπος και προδήλωση του Μεγάλου Βασιλέως, Ιησού Χριστού, ο οποίος εχρίσθει από τον Θεό Πατέρα ως βασιλιάς όλης της κτίσεως, και κατά συνέπεια ο κάθε χριστιανός που έχει χρισθεί με το Άγιο Μύρο κατά την βάπτισή του, και έχει λάβει την χάρη του Αγίου Πνεύματος, είναι ένας μικρός βασιλιάς. Προσπάθειά του είναι να βασιλεύσει, να κυριαρχήσει, να πολεμήσει και να νικήσει τα πάθη και τις αδυναμίες του.
Και τι σημαίνει Χριστιανός Ορθόδοξος; Χριστιανός Ορθόδοξος είναι αυτός που πιστεύει ακριβώς την διδασκαλία του Χριστού, όπως μας παραδόθηκε από την Εκκλησία μας διά μέσου των αιώνων. Είναι αυτός που πιστεύει την διδασκαλία της Αγίας Γραφής και τηρεί την Ιερά Παράδοση της Εκκλησίας, η οποία έχει τα μέσα για να βοηθήσει τα μέλη της να πετύχουν την σωτηρία της ψυχής τους. Καμιά άλλη Εκκλησία δεν διατήρησε απαράλλακτη και αναλλοίωτη την διδασκαλία του Ιησού και των Αποστόλων.
Σαν Ορθόδοξοι Χριστιανοί και εμείς έχομε την διαβεβαίωση ότι οι Επίσκοποι και οι Ιερείς μας με την χειροτονία διά της επιθέσεως των χειρών, και την λεγόμενη « Αποστολική διαδοχή », θα διατηρήσουν την Αποστολική διδασκαλία που μόνο η Ορθόδοξη Εκκλησία κατέχει. Λόγω αυτής της Αποστολικής κληρονομιάς που έχουμε και εμείς οι Ορθόδοξοι όταν κοινωνούμε στη Θεία Λειτουργία το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, νιώθουμε ότι κοινωνούμε ακριβώς όπως οι Απόστολοι κατά τον Μυστικό Δείπνο από τον ίδιο τον Χριστό.
Πρέπει, αγαπητοί μου, να το θεωρούμε μεγάλη τιμή που βαπτιστήκαμε «εἰς τό ὄνομα τοῦ Πατρός καί τοῦ Υἱοῦ καί τοῦ Ἁγίου Πνεύματος», και ονομαζόμαστε Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Και όπως το έχουμε καύχημα που φέρομε το επώνυμο του πατέρα μας, έτσι καύχημά μας πρέπει να είναι η ονομασία χριστιανός.
Ας ευχηθούμε, λοιπόν, τόσον διά του λόγου, όσο και κυρίως δια των έργων μας να αποδεικνύομε ότι είμαστε ορθόδοξοι Χριστιανοί και να ελκύομε και άλλους στον Χριστό και την Εκκλησία Του. Αμήν.