• 12 Μαΐου, 2025

163 χρόνια ανθρωπιστικής δράσης από τους εθελοντές κι εθελόντριες του Ερυθρού Σταυρού

163 χρόνια ανθρωπιστικής δράσης από τους εθελοντές κι εθελόντριες του Ερυθρού Σταυρού

Η Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαΐου, ημερομηνία γέννησης του ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού, Ερρίκου Ντυνάν. Κάθε χρόνο στις 8 Μαΐου, ο οργανισμός μάς υπενθυμίζουν τις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλει σε όλο τον κόσμο για την ανακούφιση των ανθρώπων από τις αρρώστιες, τους λοιμούς, τις καταστροφές και τους πολέμους.

Στον Αλμυρό, το Περιφερειακό Τμήμα Αλμυρού διοργάνωσε συνάντηση των εθελοντών και εθελοντριών το απόγευμα της Τετάρτης 7 Μαΐου, στο «Ξύλινο» στο δάσος Κουρί. Η εθελόντρια Ελένη Κότση προλόγισε την εκδήλωση και έδωσε τον λόγο στον πρόεδρο Δημήτρη Κουρκούμπα. Δημοσιεύουμε ένα μέρος από την ομιλία του:

«Ιούνιος 1859, τόπος Σολφερίνο της Λομβαρδίας: πόλεμος, αλληλοεξόντωση και φρίκη σε όλο της το μεγαλείο. Τα πεδία των μαχών ήταν σπαρμένα από πτώματα και τραυματίες, αποτέλεσμα του ανθρώπινου παραλογισμού. Τα πτώματα ανήκουν στους τυχερούς που εν πάσει περιπτώσει, έδωσαν τη ζωή τους στο όποιο λάβαρο των ισχυρών της γης αλλά πάντως η τύχη, τους διέσωσε από τον αργό εξευτελιστικό και απάνθρωπο θάνατο των εγκαταλελειμμένων τραυματιών. Περαστικός από κει ο Ερρίκος Ντυνάν, είδε με τα ίδια του τα μάτια τι είναι πόλεμος και συγκλονίστηκε.

Ελβετός, γόνος ευγενούς οικογένειας, μεγαλωμένος με αρχές, καλός Χριστιανός, είχε ενστερνιστεί τις βασικές αξίες της ζωής και την αγάπη. Ο Ερρίκος Ντυνάν όμως συνειδητοποιημένος ανθρωπιστής, οργανώνει πρόχειρο στρατό εθελοντών και προσπαθεί να περιθάλψει τους τραυματίες του Σολφερίνο και μετά σκοπός της ζωής γίνεται γι’ αυτόν η δημιουργία κάποιου οργάνου, η θεσμοθέτηση κάποιων αρχών, για την βοήθεια των εγκαταλελειμμένων θυμάτων της νομιμοποιημένης βία του πολέμου.

Οκτώβριος 1863, τόπος Γενεύη: οι προσπάθειες του Ντυνάν παίρνουν σάρκα και οστά. 14 κράτη μετέχουν στην πρώτη διάσκεψη και λαμβάνουν τις πρώτες δεσμευτικές αποφάσεις για την βοήθεια των τραυματιών πολέμου, αποφάσεις που τον Αύγουστο του 1864, στην Γενεύη και πάλι, θα αποτελέσουν τη βάση της πρώτης ιστορικής σύμβασης, περί προστασίας των τραυματιών πολέμου, τη βάση δηλαδή του σημερινού διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Έτσι δημιουργήθηκε το μεγάλο παγκόσμιο ανθρωπιστικό κίνημα, που προς τιμήν του ιδρυτή του και της χώρας του ονομάστηκε Ερυθρός Σταυρός και κάτω από το έμβλημα, που αποτελεί την χρωματική αναστροφή της ελβετικής σημαίας, ενσαρκώνει τα ιδανικά της συνύπαρξης και της ειρήνης. Χάρις σ αυτόν οι τραυματίες, οι ασθενείς, οι αιχμάλωτοι, οι όμηροι, οι πρόσφυγες και ο άμαχος πληθυσμός βρίσκουν πάντοτε στοργική βοήθεια και πολύτιμη συμπαράσταση. Στα θύματα των θεομηνιών, των επιδημιών και των ομαδικών ατυχημάτων παρέχεται άμεσος ανθρωπιστική βοήθεια.

Προ του ιερού σήματος του Ερυθρού Σταυρού κάθε διάκριση λόγω εθνικότητας, φυλής, θρησκείας, πολιτικών πεποιθήσεων, εξαφανίζεται και προβάλλει ολόφωτο η αγάπη και το στοργικό ενδιαφέρον του ανθρώπου για τον άνθρωπο. ο Ερυθρός Σταυρός επιζητεί να εκτοπίσει το μίσος από τις καρδιές των ανθρώπων, να τις φωτίσει με το αίσθημα της αγάπης και της ειρήνης και να συμβάλλει στην προσπάθεια της ανθρωπιστικής αλληλεγγύης μεταξύ λαών και ανθρώπων. Σε πάνω από 180 κράτη στον κόσμο υπηρετούν τις ιδέες του πάνω από 250 εκατομμύρια άνθρωποι. Ο ερυθροσταυρισμός αποτελεί μια πρακτική συνύπαρξης σεβασμού της λειτουργίας του ατόμου και υπεράσπισης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Σήμερα είναι ημέρα η οποία σηματοδοτεί 163 χρόνια ανθρωπιστικής δράσης στην παγκόσμια κοινότητα, που σέβεται και τιμά τους εθελοντές, εθελόντριες, τους ιατρούς, τις νοσηλεύτριες, νοσηλευτές και διασώστες για την προσφορά τους με αυτοθυσία, σε κάθε φυσική, κοινωνική και πολεμική καταστροφή. Η δυναμική και η βοήθεια όλων αυτών των εθελοντών αυτού του παγκόσμιου εθελοντικού κινήματος είναι η παρηγοριά, η δύναμη σωτηρίας στην καθημερινότητα των πολιτών κυρίως των προσφύγων, μεταναστών, η οποία είναι εντυπωσιακή και κυρίως ουσιαστική. Έτσι η εθελόντρια αδελφή των πεδίων των μαχών είναι σήμερα η εθελόντρια της κοινωνίας των λαών. Είναι αυτοί οι εθελοντές γυναίκες και άνδρες οι οποίοι στέλνουν μήνυμα σε

παγκόσμιο επίπεδο με βάση το σεβασμό στις θεμελιώδεις αξίες και αρχές των ειρηνικών σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των λαών, γιατί πιστεύουν στις πανανθρώπινες αξίες της ειρήνης, της ελευθερίας, της συνύπαρξης, της αλληλεγγύης της φιλανθρωπίας, της αμεροληψίας, της ανεξαρτησίας, του ανθρωπισμού μεταξύ των λαών.

Οι εθελόντριες, οι εθελοντές και οι υποστηρικτές αυτής της ανθρωπιστικής δράσης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού έχουν καταξιωθεί στην τοπική κοινωνία και σε παγκόσμιο επίπεδο γιατί υπηρετούν τις αρχές του εθελοντισμού, για να φτιάξουν ένα κόσμο καλύτερο, πιο αληθινό, πιο ανθρώπινο, κυρίως για τα παιδιά μας».


Σχετικά Άρθρα

Μαθητές διδάχθηκαν τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω ψυχαγωγικών δράσεων στην κεντρική πλατεία Αλμυρού

Μαθητές διδάχθηκαν τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω ψυχαγωγικών δράσεων στην κεντρική πλατεία Αλμυρού

Η 9η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα της Ευρώπης και στον Αλμυρό, μαθητές σχολείων της πρωτοβάθμιας…
Εργασίες στο οδικό δίκτυο από την Περιφέρεια

Εργασίες στο οδικό δίκτυο από την Περιφέρεια

Εργασίες κοπής χόρτων και καθαρισμού ερεισμάτων πραγματοποιούνται σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου αρμοδιότητας της Περιφερειακής…
Αγανάκτηση για την καθυστέρηση ασθενοφόρου στον Αλμυρό μετά από τροχαίο

Αγανάκτηση για την καθυστέρηση ασθενοφόρου στον Αλμυρό μετά από τροχαίο

Ξαπλωμένος στο οδόστρωμα, δίπλα στο πεζοδρόμιο, περίμενε το ασθενοφόρο ένας νεαρός μετά από τροχαίο ατύχημα που…