• 8 Μαΐου, 2025

Χρ. Τριαντόπουλος: Μέσα στο καλοκαίρι ολοκληρώνονται οι μελέτες για τα έργα ορεινής υδρονομίας στη Μαγνησία

Χρ. Τριαντόπουλος: Μέσα στο καλοκαίρι ολοκληρώνονται οι μελέτες για τα έργα ορεινής υδρονομίας στη Μαγνησία

Τη Δευτέρα, 28 Απριλίου 2025, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Μαγνησία, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον Γενικό Γραμματέα Δασών κ. Ευστάθιο Σταθόπουλο, σχετικά με τον σχεδιασμό υλοποίησης ορεινών υδρονομικών έργων και την πορεία εξέλιξης του προγράμματος Αqua Montis στη Μαγνησία. Ειδικότερα, το εν λόγω πρόγραμμα, το οποίο και έρχεται να απαντήσει στις ανάγκες που δημιουργήθηκαν μετά τα ακραία φαινόμενα “Ιανός”, “Daniel” και “Elias”, περιλαμβάνει την υλοποίηση έργων ορεινής υδρονομίας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα οποία θα κατασκευαστούν κατά προτεραιότητα στις ορεινές κοίτες των ρεμάτων από ανάντη προς κατάντη με τη χρήση μεθόδων και υλικών συμβατών με το φυσικό περιβάλλον.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που εγκρίθηκε τον Αύγουστο του 2024 κατά τη Συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας με δικαιούχους τις οικείες Δασικές Υπηρεσίες των περιοχών που περιλαμβάνονται στο Υδατικό Διαμέρισμα της Θεσσαλίας, σύμφωνα με το Αναθεωρημένο Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Φορέας ωρίμανσης, διενέργειας διαγωνιστικών διαδικασιών και παρακολούθησης της εκτέλεσης συμβάσεων ορίστηκε η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του Υπερταμείου. Η συνολική δαπάνη του προγράμματος εκτιμάται στα 200 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 90 εκατ. ευρώ προέρχονται από το ΕΣΠΑ 2021-2027 (Πρόγραμμα Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή) και τα 110 εκατ. ευρώ από πόρους του Πράσινου Ταμείου (Έσοδα Ρύπων 2025-2026).

Ο σχεδιασμός του προγράμματος για την επιλογή των θέσεων υλοποίησης των ορεινών υδρονομικών έργων, στο οποίο περιλαμβάνεται και η Μαγνησία, βασίστηκε στο Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας, βάσει του οποίου οριοθετούνται οι υδρολογικές λεκάνες και οι θέσεις των έργων, στα χαρτογραφικά δεδομένα της υπηρεσίας Copernicus EMS κατά την εκδήλωση των πλημμυρικών φαινομένων, και στα δεδομένα από το Κέντρο Ερευνών Ευρωπαϊκής Επιτροπής – JRC (υδρογραφικό δίκτυο).

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο βουλευτής, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, υπογράμμισε την αναγκαιότητα των έργων που θα υλοποιηθούν στις επιλεγμένες περιοχές της Θεσσαλίας, εστιάζοντας στη Μαγνησία, όπου τα έργα που θα κατασκευαστούν εντοπίζονται στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Βόλου στην υδρολογική λεκάνη στα κεντρικά του ορεινού όγκου Πηλίου – σε έκταση 239,56 τ. χλμ με συνολικό μήκος ρεμάτων 132 χλμ – ενώ σημείωσε και την ανάγκη αξιολόγησης του ενδεχόμενου επέκτασης του προγράμματος και σε άλλες περιοχές της Μαγνησίας. Στην παρούσα φάση, λοιπόν, προχωρά η μελετητική διαδικασία από τους αναδόχους, με την εκτίμηση για την ολοκλήρωση της εκπόνησης των προκαταρτικών μελετών να εντοπίζεται στο Σεπτέμβριο του 2025.

Με αφορμή τη συνάντηση εργασίας, ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε πως «τα έργα ορεινής υδρονομίας αποτελούν ακόμα ένα έργο της Κυβέρνησης για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας και, φυσικά, της Μαγνησίας. Ένα έργο, μετά από δεκαετίες αδράνειας, που τρέχει από τις δασικές υπηρεσίες, αξιοποιώντας σημαντικούς πόρους προς αυτή την κατεύθυνση. Ήδη είναι σε εξέλιξη η μελετητική διαδικασία, με ορίζοντα σύνταξης των προκαταρκτικών μελετών δασοτεχνικής διευθέτησης χειμάρρων το Σεπτέμβριο. Ωστόσο, η πρόοδος του μελετητικού έργου μας επιτρέπει την εκτίμηση πως σε αρκετές περιπτώσεις θα έχουν ολοκληρωθεί αρκετά πριν το Σεπτέμβριο.

Έτσι, μέσα στο καλοκαίρι εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για τα έργα ορεινής υδρονομίας στη Μαγνησία. Οι εν λόγω μελέτες θα υποδείξουν τις ακριβείς θέσεις των έργων, τις ποσότητες και την εκτίμηση της δαπάνης οριστικών μελετών και έργων ανά υδρολογική λεκάνη, ώστε από το Φθινόπωρο και μετά να προχωρήσουν οι απαραίτητες διαγωνιστικές διαδικασίες για την ανάδειξη αναδόχων υλοποίησης των μελετών και έργων. Παραμένουμε σε στενή συνεργασία, παρακολουθώντας ένα σημαντικό έργο για τη Θεσσαλία και τη Μαγνησία».

 


Σχετικά Άρθρα

Χρήστος Μπουκώρος: Νέα εποχή για την Μαγνησία με την Ψηφιακή Πολεοδομία

Χρήστος Μπουκώρος: Νέα εποχή για την Μαγνησία με την Ψηφιακή Πολεοδομία

Στην υπογραφή της 2ης Εκτελεστικής Σύμβασης της Συμφωνίας Πλαίσιο για την παροχή υπηρεσιών «Ψηφιοποίηση Αρχείων Πολεοδομικής…
Νέα χρηματοδότηση 550.000 ευρώ προς τον Δήμο Αλμυρού για αποκαταστάσεις από τον “Daniel” σε Σούρπη και Αχίλλειο

Νέα χρηματοδότηση 550.000 ευρώ προς τον Δήμο Αλμυρού για αποκαταστάσεις από τον “Daniel” σε Σούρπη και Αχίλλειο

Συνεχίζεται η έκτακτη χρηματοδότηση προς τον Δήμο Αλμυρού, για την αποκατάσταση των ζημιών σε δίκτυα και…
Ζ. Μακρή: «Σχεδόν τριπλάσιες των θέσεων οι αιτήσεις για τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία στην Μαγνησία»

Ζ. Μακρή: «Σχεδόν τριπλάσιες των θέσεων οι αιτήσεις για τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία στην Μαγνησία»

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εισαγωγής στα πρότυπα και πειραματικά σχολεία της Μαγνησίας, η Ζέττα Μ.…