• 24 Μαρτίου, 2025

Γυμνάσιο-Λ.Τ. Ευξεινούπολης εκπαιδευτική δράση «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον Υπολογισμό της Ακτίνας της Γης»

Γυμνάσιο-Λ.Τ. Ευξεινούπολης εκπαιδευτική δράση «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον Υπολογισμό της Ακτίνας της Γης»

To Γυμνάσιο-Λ.Τ. Ευξεινούπολης συμμετέχει στην πανελλήνια εκπαιδευτική δράση «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον Υπολογισμό της Ακτίνας της Γης»

Το σχολείο μας συμμετείχε στην πανελλήνια εκπαιδευτική δράση «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον Υπολογισμό της Ακτίνας της Γης» που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ι.Α.Α.Δ.Ε.Τ) και το ελληνικό γραφείo ESERO (Eυρωπαϊκό Γραφείο Πόρων Εκπαίδευσης για το Διάστημα).

Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να υπολογίσουν την ακτίνα της γης και να πραγματοποιήσουν το διάσημο πείραμα του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού, αστρονόμου και φιλοσόφου Ερατοσθένη, ο οποίος τον 3ο αιώνα π.Χ. έκανε τους αντίστοιχους υπολογισμούς με εκπληκτική ακρίβεια χρησιμοποιώντας ως μόνα εργαλεία μια ράβδο, «βηματιστές» της εποχής για τη μέτρηση αποστάσεων, βασικές αρχές της τριγωνομετρίας και καθαρή σκέψη.

Στο στάδιο της προετοιμασίας για την υλοποίηση της δράσης, οι μαθητές γνώρισαν το έργο του Ερατοσθένη και έμαθαν να χρησιμοποιούν πληροφοριακά εργαλεία για τον υπολογισμό χρήσιμων  δεδομένων (συντεταγμένες, απόσταση ενός τόπου από τον Ισημερινό, κίνηση του ήλιου σε διαδραστικό χάρτη)

Στη συνέχεια, την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2025, ημέρα της εαρινής ισημερίας και τη χρονική στιγμή της μεσουράνησης, όταν δηλαδή ο ήλιος βρίσκεται κάθετα από τον Ισημερινό ενώ ταυτόχρονα διέρχεται από το μεσημβρινό του τόπου μας, οι μαθητές, με συνεργασία και συντονισμό, επανέλαβαν με ενθουσιασμό το πείραμα του Ερατοσθένη στην αυλή του σχολείου μας, υπολογίζοντας την ακτίνα της Γης με μόλις 2,5 χλμ απόκλιση!

Το πείραμα αυτό συγκαταλέγεται στα 10 πιο όμορφα επιστημονικά πειράματα και καλλιεργεί τη θετική στάση των μαθητών απέναντι στις θετικές επιστήμες.

Για την υλοποίηση της δράσης συνεργάστηκαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας Γιαταγάννα Μαρία, καθηγήτρια μαθηματικών και Σιαμέτη Αθανασία , καθηγήτρια πληροφορικής, με την υποστήριξη της Γεωργακοπούλου Αργυρώς, καθηγήτριας βιολογίας.

Η διευθύντρια

Μαρία Σταυραντώνη

MSc Φυσικής Αγωγής


Σχετικά Άρθρα

Σύλληψη δημοσιογράφου – Κατηγορίες για απόπειρα εκβιασμού της Ζέττας Μακρή

Σύλληψη δημοσιογράφου – Κατηγορίες για απόπειρα εκβιασμού της Ζέττας Μακρή

Η βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υφυπουργός, Ζέττα Μακρή, κατήγγειλε ότι δέχτηκε εκβιασμό από…
Χρ. Μπουκώρος: Τα 7 βήματα που έγιναν και τα 7 που δεν έγιναν στο Υπουργείο – Ένας σύντομος απολογισμός για τις δράσεις στο Κτηματολόγιο

Χρ. Μπουκώρος: Τα 7 βήματα που έγιναν και τα 7 που δεν έγιναν στο Υπουργείο – Ένας…

Ακολουθεί Δελτίο Τύπου του γραφείου του βουλευτή Μαγνησίας της Ν.Δ. κ. Χρήστου Μπουκώρου: Είναι δύσκολο να…
Προσπάθεια σχηματισμού διοίκησης με επικεφαλής τον Θανάση Χατζηκυριάκο – Τι ειπώθηκε στη Γ.Σ. του ΓΣΑ

Προσπάθεια σχηματισμού διοίκησης με επικεφαλής τον Θανάση Χατζηκυριάκο – Τι ειπώθηκε στη Γ.Σ. του ΓΣΑ

Ο Θανάσης Χατζηκυριάκος προτίθεται να κάνει μια προσπάθεια εξεύρεσης ατόμων για τη στελέχωση του δ.σ.  -κυρίως…