- 13 Ιανουαρίου, 2025
Οι μαθητές του Γυμνασίου Πτελεού στην ιερή πόλη των Μακεδόνων
Το Γυμνάσιο Πτελεού πραγματοποίησε την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου εκπαιδευτική εκδρομή στο Αρχαιολογικό Πάρκο Δίου Πιερίας, στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος για το αρχαίο ελληνικό θέατρο που εκπονείται από μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου με συντονίστρια τη Ριζοθανάση Βασιλική και τη συμμετοχή της Σαλάτα Αικατερίνης και της Σιάτρα Μαρίας. Οι μαθητές του σχολείου περιήγηθηκαν στον εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς χώρο των 1500 στρεμμάτων του αρχαιολογικού πάρκου, όπου κατά την αρχαιότητα ήταν χτισμένο το Δίον.
Οι ανασκαφές στο Δίον, που ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του 1920, αποκάλυψαν μία ακμαία πόλη από τον 5ο αιώνα π.Χ. έως και τον 5ο αιώνα μ.Χ.: ο βασιλιάς της Μακεδονίας Αρχέλαος καθιέρωσε την τέλεση αγώνων προς τιμήν των Μουσών και του Δία, ο Φίλιππος γιόρτασε εδώ τις μεγάλες στρατιωτικές του νίκες και ο Αλέξανδρος θυσίασε στο ιερό του Δία πριν ξεκινήσει για την εκστρατεία στην Ασία.
Η ιστορία του αρχαιολογικού πάρκου ξεκινά το 1973. Τότε αναλαμβάνει τη διεύθυνση των ανασκαφών ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, ο μετέπειτα διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης. Σταδιακά και χάρη στη δουλειά του καθηγητή και της ομάδας του ήρθε στο φως μια ολόκληρη πόλη, η οποία πέρασε από διάφορους κυρίαρχους και πολιτιστικές επιρροές. Έτσι, ανακαλύφθηκαν τα ιερά της Δήμητρας, της Ίσιδας, του Ολυμπίου Διός, του Διονύσου και το Ασκληπιείο, οδοί με καταστήματα, το Νεκροταφείο και το τείχος της πόλης, το Ελληνιστικό και Ρωμαϊκό Θέατρο, οι ρωμαϊκές θέρμες (λουτρά) με πλήθος γλυπτών, το Ωδείο, το εντυπωσιακό ψηφιδωτό της «Έπαυλης του Διονύσου», έκτασης περίπου 100 τ.μ., καθώς και μια Παλαιοχριστιανική Κοιμητηριακή Βασιλική έξω από τα τείχη.
Εκτός από τα σημαντικά οικοδομήματα, πλήθος κινητών ευρημάτων βρίσκονται σήμερα στο μικρό μουσείο στο Δίον, το οποίο οι μαθητές επισκέφθηκαν μετά την ξενάγηση στο αρχαιολογικό πάρκο. Ανάμεσα στα ευρήματα του μουσείου, οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν από κοντά και ένα πολύ σπάνιο αρχαιολογικό εύρημα, που ανακάλυψε η ομάδα του καθηγητή Παντερμαλή σε οικία του Δίου το 1992. Eίναι η ύδραυλις (ή ύδραυλος): ένα πνευστό-κρουστό-υδραυλικό μουσικό όργανο, το οποίο χρονολογήθηκε στον 1ο π.Χ. αιώνα και χρειαζόταν δύο άτομα για να παιχτεί.