- 25 Δεκεμβρίου, 2024
Χρ. Τριαντόπουλος: Ο συνεπής παρονομαστής στα 50 χρόνια δημοκρατίας, ευθύνης και προόδου της Ελλάδας είναι η Νέα Δημοκρατία
Την Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε στο Βόλο, εκδήλωση με θέμα «50 χρόνια Δημοκρατίας, Ευθύνης & Προόδου», με πρωτοβουλία του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στη Μαγνησία και Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην επέτειο της συμπλήρωσης μισού αιώνα από τη συμπλήρωση της έναρξης της μεταπολίτευσης και της ίδρυσης της Νέας Δημοκρατίας. Την κεντρική τοποθέτηση, κατά την έναρξη της εκδήλωσης, πραγματοποίησε ο Υφυπουργός κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε θερμά για τη δυναμική παρουσία στην εκδήλωση, όλους τους παρευρισκόμενους, τα στελέχη της παράταξης, τους φίλους, τους συνεργάτες και συνοδοιπόρους, υπογράμμισε ότι η λέξη που διατρέχει όλη αυτή την περίοδο των 50 ετών, από την έναρξη της Μεταπολίτευσης, αλλά και από την ίδρυση της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας, είναι η λέξη μεταρρύθμιση.
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, σημείωσε πως «η Νέα Δημοκρατία, οι Κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, δεν έφεραν απλώς την έννοια της μεταρρύθμισης, της ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης, στην ελληνική πραγματικότητα. Ήταν αυτές που έκαναν τη μεταρρύθμιση, πολιτική και πράξη παντού. Ήταν αυτές που χάραξαν ρότα και που είπαν αλήθειες. Ήταν αυτές που δεν απέκλιναν από το δρόμο της υπευθυνότητας. Ήταν αυτές που είχαν ως μόνιμο γνώμονα τη μεγάλη εικόνα και το εθνικό συμφέρον, ακολουθώντας το όραμα και το έργο του Εθνάρχη, του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Σε αυτή την έντονη περίοδο των 50 ετών, δημοκρατίας, ευθύνης και προόδου της πατρίδας μας, τρία θεωρώ πως είναι τα κρίσιμα πεδία. Τα κρίσιμα πεδία που αποτυπώνουν αυτή την μεγάλη κοινωνική, πολιτική και οικονομική εξέλιξη για την πατρίδα μας.
Το πρώτο πεδίο είναι οι θεσμοί. Ξεκινώντας με την εδραίωση της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας στην πατρίδα μας και το Σύνταγμα του 1975. Σύνταγμα που – αν και ψηφίσθηκε μόνο από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία – σταδιακά συγκέντρωσε την ευρύτερη δυνατή αποδοχή από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Και συνεχίζοντας με τον εκσυγχρονισμό του δικαστικού συστήματος, τη δημιουργία ανεξάρτητων αρχών και την εδραίωση θεσμικών διαδικασιών σε κάθε διάσταση της δημόσιας δράσης και πολιτικής – εναρμονίζοντας την εθνική θεσμική πραγματικότητα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και παράδειγμα. Με απλά λόγια, μπήκαν και μπαίνουν κανόνες για να λειτουργεί καλύτερα και δικαιότερα η κοινωνία μας. Μπήκαν και μπαίνουν κανόνες και διαδικασίες που εμπεριέχονται στις λέξεις λογοδοσία, διαφάνεια, χρηστή διαχείριση, αξιολόγηση, και αξιοκρατία. Κανόνες που προσαρμόζονται στην ψηφιακή εποχή, έχοντας εισάγει – μεταξύ πολλών άλλων – την επιστολή ψήφο, τον επιτελικό ρόλο της κεντρικής κυβέρνησης και την ενδυνάμωση της περιφερειακής και τοπικής διακυβέρνησης. Κανόνες για μια ισχυρή δημοκρατία. Για μία καλύτερη κοινωνία. Για ένα αποτελεσματικότερο κράτος.
Το δεύτερο πεδίο είναι η διεθνής θέση. Ξεκινώντας από μία δύσκολη θέση στη διεθνή σκακιέρα, η πατρίδα μας χάραξε ξεκάθαρη στρατηγική και πορεία, με αφετηρία την υπογραφή το 1979 της συνθήκης προσχώρησης στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες. Από την ΕΟΚ, στη Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992 και στη δρομολόγηση της ένταξης στην Ευρωζώνη. Και από τότε στον πυρήνα του μεγάλου ευρωπαϊκού εγχειρήματος, με σημαντικές ευρωπαϊκές και διεθνείς συμμαχίες. Μία θέση, όμως, που δεν ήταν δεδομένη – δεν μας την χρωστούσε κανείς. Αντιθέτως, καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια για να φτάσουμε στον πυρήνα της Ευρώπης. Και ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για να μείνουμε στον πυρήνα της Ευρώπης, όταν διάφοροι “αναβιωτές” του «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο» μας οδήγησαν στην πόρτα της εξόδου από το ευρώ. Και, όμως, με ευθύνη απέναντι στην ιστορία και το μέλλον της πατρίδας μας καταφέραμε και παραμείναμε στον πυρήνα της Ευρώπης. Και καταφέραμε, τα τελευταία χρόνια – με την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όχι μόνο να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας στη διεθνή σκακιέρα, αλλά να πάμε και βήματα παραπάνω. Καταφέραμε να ενδυναμώσουμε το ρόλο μας στη γειτονιά μας και να αυξήσουμε αποτρεπτική μας ισχύ, με ένα πολύ μεγάλο και σύγχρονο εξοπλιστικό πρόγραμμα για τις ένοπλες δυνάμεις μας. Καταφέραμε να προστατεύσουμε τα σύνορά μας, από υβριδικές απειλές. Καταφέραμε να επεκτείνουμε το χώρο της εθνικής μας κυριαρχίας, για πρώτη φορά μετά το 1947. Καταφέραμε να πετύχουμε σημαντικές συμμαχίες και να αναλάβουμε ουσιαστικές πρωτοβουλίες που ενδυνάμωσαν το διεθνή και περιφερειακό ρόλο της χώρα μας. Πλέον, φτάσαμε σε σημείο ο Έλληνας Πρωθυπουργός να έχει έναν από τους πιο κομβικούς ρόλους στις εξελίξεις στην Ευρώπη. Φτάσαμε στο σημείο εκείνο που τον Έλληνα Πρωθυπουργό τον ακούν με προσοχή και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού – θυμάστε όλοι την ομιλία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Η Ελλάδα μας, λοιπόν, στέκεται με ευθύνη απέναντι στην Ιστορία, ενισχύοντας συνεχώς τη θέσης της στη διεθνή σκακιέρα.
Το τρίτο πεδίο είναι η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου. Είναι, επί της ουσίας, το αποτέλεσμα όλων των μεταρρυθμίσεων που πραγματοποιήθηκαν στην αγορά και στο κράτος και όλων των πολιτικών που ακολουθήθηκαν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Το ελληνικό μοντέλο μπήκε σε μία πορεία μετασχηματισμού μέσα από όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Μία πορεία που δεν ήταν γραμμική. Είχε τα πάνω, είχε και τα κάτω της. Είχε και κρίσεις – με την τελευταία να είναι η πιο μεγάλη και σημαντική. Μία δυναμική πορεία μετασχηματισμού με δύο δομικά στοιχεία. Το ένα είναι η απόσυρση και ο εκσυγχρονισμός του κράτους, με την επέκταση των δυνάμεων της αγοράς με κανόνες που στόχο έχουν να την κάνουν πιο αποτελεσματική. Πιο απλά, όχι μεγάλο, αλλά αποτελεσματικό κράτος. Και μια αγορά δυναμική με κανόνες για να λειτουργεί αποτελεσματικά προς όφελος όλων. Το δεύτερο είναι η σταδιακή σύγκλιση. Η σύγκλιση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Σε αυτά τα πενήντα χρόνια, σε όρους πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ, στην Ελλάδα είχαμε αύξηση του βιοτικού επιπέδου. Αύξηση κατά 70%. Σίγουρα, όμως, θα θέλαμε περισσότερο. Ουσιαστικά, τα επίπεδα του 2024 είναι τα επίπεδα του 2010. Δηλαδή, καταφέραμε να ανακάμψουμε από την οικονομική κρίση, μετά την ανοδική πορεία της τελευταίας πενταετίας. Πλέον, όμως, ο στόχος της σύγκλιση είναι κρίσιμος και επιτακτικός. Δεν υπάρχουν περιθώρια για πάνω – κάτω. Δεν υπάρχουν περιθώρια για χαμένες ευκαιρίες ανάπτυξης. Και ο στόχος της σύγκλισης να είναι διττός. Εξωτερική σύγκλιση, δηλαδή με τις άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες – να τις φτάσουμε. Και εσωτερική σύγκλιση, δηλαδή μεταξύ και εντός των περιφερειών και των νομών της χώρας μας – να φτάσουμε όλοι σε καλύτερα επίπεδα. Σύγκλιση προς ένα όλο και καλύτερο βιοτικό επίπεδο, ποσοτικά και ποιοτικά, για όλους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Ο συνεπής παρονομαστής σε αυτή την πορεία δημοκρατίας, ευθύνης και προόδου είναι ένας. Είναι η Νέα Δημοκρατία. Είναι η παράταξη που από την πρώτη στιγμή και πάντα προτάσσει την πατρίδα και την κοινωνία απέναντι στο κομματικό συμφέρον. Η παράταξη που έλαβε τις μεγάλες εθνικές αποφάσεις με παρρησία, αλλά και διατράνωσε τα ακόμα μεγαλύτερα «όχι», επιλέγοντας τη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Η παράταξη που αρμονικά και δημιουργικά συνδύασε τον κοινωνικό και οικονομικό φιλελευθερισμό, με την εθνική ισχύ και την κοινωνική δικαιοσύνη μέσα σε έναν ανοικτό κόσμο. Η παράταξη που οραματίστηκε και πέτυχε την Ελλάδα μας στον πυρήνα της Ευρώπης και στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων. Μια παράταξη ανοικτή, που εξελίσσεται και δεν σταματά να μοχθεί για τον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο μίας ισχυρής Ελλάδας. Μία παράταξη, που, από τον Κωσταντίνο Καραμανλή έως το Κυριάκο Μητσοτάκη, στέκεται με συνέπεια απέναντι στην Ιστορία και αταλάντευτη στις αρχές και τις αξίες που έχουν εμπνεύσει την πλατιά λαϊκή της βάση και την κοινωνία που τη στηρίζει. Είναι η λαϊκή παράταξη των πολλών, για τους πολλούς – για αυτό και έχει την στήριξη του μεγαλύτερου τμήματος της κοινωνίας. Αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία.
Αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία. Η παράταξη που είναι φτιαγμένη για τα δύσκολα και όχι για τα εύκολα. Και η γενιά μου το ξέρει καλά. Η γενιά μας, είναι η γενιά που κλονίστηκε από τις κρίσεις – τις οποίες και κλήθηκε να διαχειριστεί και να επιβιώσει. Από το 2008, όταν ξέσπασε η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση, στην εγχώρια κρίση χρέους. Μία εγχώρια κρίση που γρήγορα έλαβε πολλές διαστάσεις, κοινωνικές και – φυσικά – πολιτικές. Και ακολούθησαν η κρίση της πανδημίας. Η κρίση στην ενέργεια. Η κρίσεις στα γεωπολιτικά δεδομένα – με πολέμους και συρράξεις στη γειτονιά μας. Η κρίση στις τιμές. Η κρίση στο κλίμα – που, δυστυχώς, αποτελεί και μεγαλύτερο στοίχημα της γενιάς μας. Σε αυτό το περιβάλλον πολλαπλών κρίσεων, η γενιά μας ανδρώθηκε μέσα από αυτές. Έμαθε να δίνει λύσεις στα προβλήματα. Να προσαρμόζεται στις δύσκολες καταστάσεις. Να απαντά στις τακτικές και έκτακτες προκλήσεις των καιρών. Έμαθε, όμως, και κάτι άλλο. Να εκτιμά την σταθερότητα. Να επιδιώκει τη σταθερότητα. Να θέλει πρωτίστως να διασφαλίσει τη σταθερότητα – ώστε να παλέψει για ένα καλύτερο μέλλον.
Σε αυτό το περιβάλλον διεθνών κρίσεων και αστάθειας σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες, η Ελλάδα στάθηκε στα πόδια της και έχει καταφέρει να πετύχει αυτό που πολλοί δεν έχουν. Αυτό που πολλοί θα ήθελαν να έχουν. Τη σταθερότητα. Την ευρύτερη σταθερότητα. Τη σταθερότητα για να συνεχιστεί η μεγάλη προσπάθεια διττής σύγκλισης. Μια διττή σύγκλιση, εξωτερική και εσωτερική, για να δημιουργηθούν συνθήκες ευημερίας για τη γενιά μας και τις επόμενες γενιές. Και αυτό το επίτευγμα, έχει ονοματεπώνυμο και ταυτότητα. Κυριάκος Μητσοτάκης και Νέα Δημοκρατία. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρά τις κρίσεις και τις προγενέστερες δυσκολίες, κατάφερε να τις διαχειριστεί και να τις ξεπεράσει.
Η Κυβέρνηση της Νέα Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατάφερε να διαμορφώσει συνθήκες σταθερότητας. Και εργάζεται εντατικά – ακούγοντας πάντα τους πολίτες – για να αμβλύνει τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους. Και συνεχίζει με προσήλωση τις μεταρρυθμίσεις κατά τη δεύτερη τετραετίας της. Και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια ισχυρή και ευημερούσα Ελλάδα το 2030. Και, φυσικά, θέτει τις βάσεις για τα επόμενα 50 χρόνια δημοκρατίας, ευθύνης και προόδου για την Ελλάδα μας. Για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Για ένα καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές.»
Στη συνέχεια, της ομιλίας του Υφυπουργού, την εκδήλωση, τίμησαν με τις τοποθετήσεις τους, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό κ. Θανάσης Κοντογεώργης, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, η Βουλευτής Αχαΐας κ. Αλεξοπούλου Χριστίνα, ο Βουλευτής Καρδίτσας κ. Τέλης Σπάνιας, ο Ιστορικός Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, κ. Δημήτρης Τσιγκούνης καθώς και οι παρευρισκόμενοι Πρόεδροι των ΝΟΔΕ και ΔΕΕΠ Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας. Επίσης, με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση, ο Γενικός Γραμματέας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, Δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας & Σποράδων, Πρόεδροι Επιμελητηρίων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Πρόεδροι Αγροτικών Συνεταιρισμών της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων, η Γραμματέας Δικαιωμάτων Παιδιού της Νέας Δημοκρατίας, στελέχη της παράταξης και πολλοί φίλοι της Νέας Δημοκρατίας. Στο πλαίσιο της ιδιαίτερης αυτής βραδιάς, για την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, ο Υφυπουργός, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, τίμησε για την προσφορά τους στην Πατρίδα και την Παράταξη, τον κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, π. Υπουργό και Βουλευτή Αρκαδίας, π. Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρο του ΕΛΓΑ αλλά και τον κ. Δημήτριο Τσιγκούνη, π. Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ και επί τρεις δεκαετίες Δήμαρχο Λεωνιδίου.