- 15 Δεκεμβρίου, 2024
Συντάραξε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς η ημερίδα του ΓΕΛ Αλμυρού!
Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου η Ημερίδα που διοργάνωσε το Γενικό Λύκειο Αλμυρού για το έργο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, στα πλαίσια της συμμετοχής του στο πρόγραμμα “Σχολεία- Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”.
Την Ημερίδα παρακολούθησαν διά ζώσης στο κατάμεστο από κόσμο Πολιτιστικό Κέντρο, οι μαθητές του ΓΕΛ Αλμυρού, των Λυκειακών Τάξεων Ευξεινούπολης και της Ε’ και Στ’ τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αλμυρού, ενώ διαδικτυακά μεταδόθηκε ζωντανά σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσω της πλατφόρμας του Ε.Κ. “mazi.eu“.
Για την πραγμάτωση της ως άνω Ημερίδας οι “μικροί” και “μεγάλοι” Πρεσβευτές συνεργάστηκαν με τη μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Α21 Greece, η οποία μάχεται κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, τη Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας του Υπουργείου Μετανάστευσης, το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης και το Κέντρο Δικαιωμάτων του Παιδιού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Στην Ημερίδα έκαναν διαδικτυακή παρέμβαση και μίλησαν η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Ελλάδος, κυρία Βούλτεψη Σοφία, ο Γενικός Γραμματέας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, κύριος Ηρακλής Μοσκώφ, ο Ευρωβουλευτής κύριος Γεώργιος Αυτιάς, ενώ συμμετείχαν ενεργά η Διευθύντρια της Α21 Greece, κυρία Ντονοπούλου Μαρίνα, η εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας, Συντονίστρια Προσφύγων & Διδάσκουσα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δρ. Παπαθανασίου Μαρία καθώς και οι φοιτητές του 3ου έτους του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από το μάθημα “Φιλοσοφία με Παιδιά”, ως εμψυχωτές των μαθητών.
Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή αποτέλεσε το κλείσιμο της Ημερίδας με το τραγούδι που έγραψε -στίχους και μουσική- και τραγούδησε με την κιθάρα του ο μαθητής της γ’ ΓΕΛ Αλμυρού, Κωνσταντίνος Καραγεώργος, με τη συνοδεία στο αρμόνιο από τη συμμαθήτριά του, Βαρβαρέλη Κατερίνα, και υπό την καθοδήγηση και συνοδεία στο πιάνο της Καθηγήτριας Μουσικής και Μαέστρου, κυρίας Μαριάννας Σαμαρτζή.
Ειδικότερα, η Ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμό από τη Διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Αλμυρού, κυρία Μπουκόρου Άννα, και τη σκυτάλη ανέλαβε αμέσως η Διευθύντρια της ΜΚΟ Α21 Greece, κυρία Ντονοπούλου Μαρίνα, η οποία, αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρόσκληση, παρουσίασε στους παρευρισκομένους τις μορφές της Εμπορίας Ανθρώπων και το έργο της Α21 στην καταπολέμησή της. Προς την παραπάνω κατεύθυνση προβλήθηκαν δύο βίντεο -στηριγμένα σε πραγματικά ντοκουμέντα από περιοχές της Ελλάδας- που αφορούσαν το ένα τη σεξουαλική εμπορία γυναικών και το άλλο την εργασιακή εκμετάλλευση.
Στη συνέχεια μίλησε η Εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Ευάλωτων Πολιτών & Θεσμικής Προστασίας του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου και Διδάσκουσα στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δρ. Παπαθανασίου Μαρία, η οποία αναφέρθηκε στο έργο της Γενικής Γραμματείας στην καταπολέμηση του εγκλήματος κατά των ανθρώπων, συνέστησε τους παρευρισκόμενους φοιτητές από το μάθημά της «Φιλοσοφία με Παιδιά» και εξήγησε τον τρόπο που θα πραγματοποιηθούν τα Βιωματικά Εργαστήρια.
Έτσι, οι παρευρισκόμενοι μαθητές με τη συνδρομή των φοιτητών του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Π.Θ. σε ρόλο εμψυχωτή, έφτιαξαν κύκλους και πραγματοποίησαν βιωματικά εργαστήρια για δύο περίπου ώρες. Σε αυτά οι μαθητές εξέφρασαν τις απόψεις τους, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις οποίες κατέγραψαν και παρουσίασαν στην ολομέλεια αμέσως μετά τη λήξη του Εργαστηρίου.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή παρέμβαση από την Υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Ελλάδος, κυρία Βούλτεψη Σοφία, η οποία, αφού συνεχάρη το Γενικό Λύκειο Αλμυρού για τη διοργάνωση της Ημερίδας αυτής, ενημέρωσε τους μαθητές για τις διαστάσεις του προβλήματος και τα μέτρα που λαμβάνονται διεθνώς για τον περιορισμό του φαινομένου και την προστασία των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων. Η Ημερίδα συνεχίστηκε με την επίσης διαδικτυακή παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου Ελλάδος, κυρίου Μοσκώφ Ηρακλή, ο οποίος εξήγησε τον τρόπο συνεργασίας της Γενικής Γραμματείας με τις Διεθνείς Αστυνομικές Αρχές και την Α21 στην καταπολέμηση του εγκλήματος της εμπορίας ανθρώπων.
Στη συνέχεια, οι μαθήτριες της Β’ τάξης του ΓΕΛ Αλμυρού, Κακαζιάνη Βασιλεία, Κοντούρη Κωνσταντίνα, Μποτού Κωνσταντίνα και Σιούρα Έλενα ανέλαβαν να παρουσιάσουν στους παρευρισκομένους το έργο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, θέμα στο οποίο κλήθηκε να απαντήσει αμέσως μετά και ο Ευρωβουλευτής κύριος Γεώργιος Αυτιάς, ο οποίος επίσης συνδέθηκε διαδικτυακά.
Μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή αποτέλεσε η παρουσίαση του τραγουδιού, του οποίο έγραψε τους στίχους -στην αγγλική-, τη μουσική και τραγούδησε με την κιθάρα του, ο μαθητής της Γ’ τάξης του ΓΕΛ Αλμυρού, Κωνσταντίνος Καραγεώργος. Σε αυτό ο Κωνσταντίνος, εκθέτοντας τη δική του σκοπιά, μιλά για την ευτυχία που μπορεί να απολαμβάνει ο κάθε άνθρωπος στην προσωπική του ζωή αλλά, όταν γύρω μας υπάρχουν φτώχεια, πόλεμοι, πείνα και κακοποίηση, αναρωτιέται «Ποιό είναι το νόημα σε όλα αυτά;» (what’s the point of that?). Τον Κωνσταντίνο συνόδευσε στο αρμόνιο η συμμαθήτριά του, Βαρβαρέλη Κατερίνα, μαθήτρια επίσης της Γ’ ΓΕΛ Αλμυρού και στο πιάνο η καθηγήτρια μουσικής και μαέστρος, κυρία Σαμαρτζή Μαριάννα, η οποία ανέλαβε την εκπαίδευση των μαθητών και την ενορχήστρωση του τραγουδιού.
Η Ημερίδα έκλεισε με χαιρετισμούς κι ευχαριστίες από τους Διοργανωτές και τους συμμετέχοντες και καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκομένους, που γέμισαν ασφυκτικά το Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού. Μέσα από τη διοργάνωση αυτής της Ημερίδας και την ευόδωση του άμεσου σκοπού της, εκείνου δηλαδή της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης όλων στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, αναδείχθηκε επιπλέον ο ουσιαστικός ρόλος των σχολείων ως φορέα διαπαιδαγώγησης, διεύρυνσης των πνευματικών οριζόντων των μαθητών και καλλιέργειας των αξιών της ενσυναίσθησης, της κοινωνικής ευθύνης και της αλληλεγγύης.
Ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία τους: την Αντιδήμαρχο Παιδείας και Πολιτισμού και Διευθύντρια των Λ.Τ. Ευξεινούπολης, κυρία Σταυραντώνη Μαρία και τους συναδέλφους της, τη Διευθύντρια και τους δασκάλους της Ε’ και Στ’ τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αλμυρού, κυρία Βιβή Χαμηλού.
Ευχαριστούμε θερμά για την εκπαίδευση των μαθητών μας, την ενορχήστρωση του τραγουδιού μας και την παρουσία της, την καθηγήτρια μουσικής και μαέστρο, κυρία Μαριάννα Σαμαρτζή.
Ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς μας για την παροχή των εδεσμάτων προς τους παρευρισκομένους: Τον Δήμο Αλμυρού και τον κύριο Χρήστο Μπούρχα.
Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Κολώνη Κωνσταντίνο για την επιμέλεια των συστημάτων ήχου και τη βοήθειά του στη διαδικτυακή κάλυψη της Ημερίδας.
Ευχαριστούμε θερμά για την παρέμβασή τους την Υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Ελλάδος, κυρία Βούλτεψη Σοφία, τον Γενικό Γραμματέα Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας, Δρ. Μοσκώφ Ηρακλή, τον Ευρωβουλευτή κύριο Αυτιά Γεώργιο.
Ευχαριστούμε θερμά τη Διευθύντρια της Α21, κυρία Ντονοπούλου Μαρίνα και την Εκπρόσωπο της Γενικής Γραμματείας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας & Διδάσκουσα στο ΠΤΠΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δρ. Παπαθανασίου Μαρία, για την καταλυτική τους συνεισφορά στην πραγματοποίηση αυτής της Ημερίδας και την παροχή αναμνηστικών τετραδίων, στυλό και ενημερωτικού υλικού προς τους παρευρισκομένους μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Τέλος, ευχαριστούμε και συγχαίρουμε θερμά όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που συνέβαλαν και εργάστηκαν αγόγγυστα για την πραγματοποίηση αυτής της Ημερίδας, όλους τους Junior και Senior Αmbassadors του ΓΕΛ Αλμυρού.
Η Διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Αλμυρού
Μπουκόρου Άννα
Med Φιλόλογος/ Νηπιαγωγός