• 5 Δεκεμβρίου, 2024

Η ατζέντα του “Λαού” – γράφει η Βιβή Τσιντσίνη – έκδοση 30/11/2024

Η ατζέντα του “Λαού” – γράφει η Βιβή Τσιντσίνη – έκδοση 30/11/2024

Η κατσίκα του γείτονα

Μέτριες χαρακτηρίζονται οι αντιδράσεις για την έλλειψη ασθενοφόρου και περιπολικού κατά το περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας που σημειώθηκε την Πέμπτη στον Αλμυρό.

Παρότι οι τοπικές Αρχές, Δήμος, Κέντρο Υγείας, Αστυνομικό Τμήμα Αλμυρού κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, οι κεντρικές διοικήσεις αφήνουν την Επαρχία ακάλυπτη. Προφανώς και δεν καλύπτονται οι ανάγκες του Αλμυρού με ένα ασθενοφόρο σε κάθε βάρδια. Δεν λέω… δυναμάρια έχουμε και καλή κράση… αλλά σε 16.000 κόσμο, ένα ασθενοφόρο είναι λίγο, ακόμη και για τις τρανές φυλές του Αλμυρού…

Όσο είμαστε παθητικοί και νομίζουμε ότι όλα συμβαίνουν μόνο στην κατσίκα του γείτονα και ποτέ στην αυλή μας, είναι σίγουρο και με μαθηματική ακρίβεια, ότι στο μέλλον θα το υποστούμε.

Κοιμηθείτε …ανήσυχοι.

 

Αερο-διάδρομο ς Ε-65!

Συνάντηση …κορυφής πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με τον Υφυπουργό κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, τον Πρόεδρο του ΚΕΠΕ, κ. Παναγιώτη Λιαργκόβα, και τον Ερευνητή του ΚΕΠΕ, κ. Πρόδρομο Προδρομίδη σχετικά με ανάθεση εκπόνησης μελέτης σκοπιμότητας για τη σύνδεση του Βόλου με τον Ε65.

Ο νέος οδικός άξονας θα συνδέει τον Βόλο με τον Αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας Ε65 και όπως σχολιάζει ο Υφυπουργός στο διαδίκτυο θα εστιάζει στα άμεσα και έμμεσα αποτελέσματα που μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να δημιουργήσει για την ευρύτερη περιοχή και, ειδικότερα, την περαιτέρω ανάπτυξή της. Δρόμος λέει ο Υφυπουργός, αεροδιάδρομος λέμε εμείς, αφού έχουμε σχολιάσει πρόσφατα την ιδιαίτερη μέριμνα που υπάρχει για την αξιοποίηση του αεροδρομίου, με νέες υπηρεσίες, parking και επισκευή αεροσκαφών και εμπορευματικό κέντρο, σε έναν οδικό δίαυλο που θα συνδέει το λιμάνι του Βόλου και το ευρύτερο δίκτυο της διαμετακομιστικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται στην περιοχή της Μαγνησίας με τον Ε65 και ειδικά τον Αλμυρό και τη νέα σιδηροδρομική γραμμή μέχρι και την sovel.

 

Τι φουντούκια – τι φουντούνια

Η απειλή του νέου ρωσικού υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς «Ορέσνικ» (που σημαίνει φουντουκιά), σκιάζει με σύννεφα πολέμου την Ευρώπη, ενώ ο Ρώσσος βοηθάει τους Τούρκους πολεμώντας με τους συμμάχους του στην Συρία, ταυτόχρονα με τον πόλεμο που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία… Μάλλον του περισσεύουν οι πύραυλοι, ενώ στρατιώτες αντλεί και από την Βόρεια Κορέα… Οι Βρετανοί τους διαμηνύουν προκλητικά «καμ σα δώθε» είμαστε έτοιμοι να σας αποκρούσουμε και οι Ευρωπαίοι -αντάμα με τους Έλληνες δηλαδή- μιλάνε για το πυραυλικό τους τόξο, πως και πότε θα ενεργοποιηθεί. Παρεμπιπτόντως στην Ιταλία κυκλοφορούν (από άγνωστο εκδότη) αφίσες φιλορωσικές… Κυκλοφόρησε και το βιβλίο της Μέρκελ, το οποίο έγινε ανάρπαστο, ενώ τα ΜΜΕ προβάλλουν απόψεις ότι είναι η κύρια υπεύθυνη για την εξάρτηση της Δύσης (;) σε ό,τι αφορά την ενέργεια από την Ρωσσία…

Ταπεινή μου εκτίμηση ότι δεν μιλάμε για πιθανή γενίκευση του πολέμου, αλλά διανύουμε περίοδο γενίκευσης του πολέμου… με πολλές αποχρώσεις και συνέπειες.

Ο Πούτιν δήλωσε πως ο «Ορέσνικ» -η φουντουκιά- είναι ένας υπερηχητικός βαλλιστικός πύραυλος, που πετάει με ταχύτητα δέκα φορές αυτή του ήχου και έτσι δεν μπορεί να αναχαιτισθεί.

Ρωσικές πηγές είπαν πως έχει βεληνεκές 5.000 χιλιόμετρα και επιτρέπει έτσι στη Ρωσία να πλήξει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και τη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών. Φαίνεται πως διαθέτει πολλαπλές ανεξάρτητες κεφαλές –και πυρηνικές αν χρειαστεί- που μπορούν να πλήξουν διαφορετικούς στόχους.

Δεν ξέρω τι να καταλάβω από αυτά που μαθαίνουμε και λογικό είναι να μην μπορούμε να καταλάβουμε, αφού τα θέματα και οι αποφάσεις σε τέτοιο επίπεδο δεν γίνονται δημόσια, παρά μόνο όταν προκύπτουν γεγονότα από αυτές τις αποφάσεις.

Κάπως έτσι, θυμήθηκα τον Χάρυ Κλυν και τη διαφήμιση για τα φουντούνια… Θεωρώ ότι περιγράφει την κατάσταση… αρκεί όπου φουντούνια, να βάλουμε τη λέξη «φουντούκια»: Φουντούκια αλέ, κομσί-κομσά, Φουντούκια σαλάμ, φουντούκια μαλέκουμ, φουντούκια φατάχ, φουντούκια ουλουάτ, ουλουάχατα… Αντέ, ασπρό-πατό. Άι καπίτο;

 

Εμπρός, πίσω

Σε πολλές χώρες δίνονται οδηγίες στους κατοίκους για τις πρώτες μέρες επιβίωσης μετά από μια πυρηνική επίθεση. Μεγάλη έμφαση δίνεται επίσης και στην επισιτιστική ασφάλεια. Όπως δημοσιεύει η Καθημερινή, χώρες όπως η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία διατηρούσαν και συντηρούσαν τα αποθέματά τους σε τρόφιμα μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, άλλες αποφάσισαν να εγκαταλείψουν αυτή την πρακτική. Τώρα επανέρχονται. Η Νορβηγία δήλωσε τον Ιούνιο ότι συγκεντρώνει σιτηρά, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για το «αδιανόητο», ενώ η Σουηδία σχεδιάζει να ξαναχτίσει τα αποθέματά της, μαζί με σπόρους και λιπάσματα. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες φέρονται να έχουν παρθεί και στη Φινλανδία.

Στο πλαίσιο αυτό, όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η Γηραιά ήπειρος έχει εισέλθει σε μια νέα πραγματικότητα. «Πάνω από τρεις δεκαετίες μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την απειλή πυρηνικών, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιστρέφει στις “ρίζες” της ως ένας οργανισμός που “γεννήθηκε” μέσα από συγκρούσεις με στόχο να προωθήσει την ειρήνη και την ασφάλεια στην ήπειρο», σχολιάζει το Bloomberg.

 


Σχετικά Άρθρα

O Σαρακηνός την πρόκριση, η Δήμητρα τις εντυπώσεις

O Σαρακηνός την πρόκριση, η Δήμητρα τις εντυπώσεις

Ο Σαρακηνός κέρδισε την πρόκριση -χάρη σε εύστοχο πέναλτι του Παπαδημητρίου λίγο πριν τη λήξη, 1-0-…
«Κιβωτός 24»: Άσκηση με σενάριο πλημμύρας στο Κέντρο Πολιτικής Προστασίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

«Κιβωτός 24»: Άσκηση με σενάριο πλημμύρας στο Κέντρο Πολιτικής Προστασίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Τριήμερη (10 έως 12 Δεκεμβρίου) πρωτοποριακή άσκηση επί χάρτου με την επωνυμία “ΚΙΒΩΤΟΣ 24”, για την…
Εκδήλωση γεμάτη χαμόγελα και ανθρωπιά από τη «Νέα Γενιά» του Δήμου Αλμυρού

Εκδήλωση γεμάτη χαμόγελα και ανθρωπιά από τη «Νέα Γενιά» του Δήμου Αλμυρού

Το πρωί της Κυριακής 8 Δεκεμβρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευξεινούπολης, η «Νέα Γενιά» του Δήμου Αλμυρούμ,…