- 6 Νοεμβρίου, 2024
Βασικά σημεία της παρουσίασης της μελέτης για την Οικονομική και Παραγωγική Ανασυγκρότηση του Δήμου Αλμυρού
Υπό τον Υφυπουργό κ. Χρήστο Τριαντόπουλο πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του ΚΕΠΕ της μελέτης για την Οικονομική και Παραγωγική Ανασυγκρότηση του Δήμου Αλμυρού.
Στην εκδήλωση παρουσίασης συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Μανησίας και Σποράδων κα Παπαδημητρίου, ο Αντιδήμαρχος Αλμυρού κ. Βαλαμούτης (εκπροσώπησε τον Δήμαρχο ο οποίος παρακολουθεί το συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Ρόδο), ο κ. Γ. Καμπούρης Γενικός Γραμματέας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης, ο Πρόεδρος του ΚΕΠΕ καθηγητής κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας. Την μελέτη υπογράφουν η κα Ιωαννα Ρεζίτη, η κα Γεωργία Σκίντζη και ο κ. Αθανάσιος Χύμης, οι οποίοι μαζί με τον κ. Πρόδρομο Προδρομίδη, ερευνητή Ά, παρουσίασαν τα πορίσματα και τις προτάσεις.
Η μελέτη αφορά τα προβλήματα και τις δυνατότητες της περιοχής του Αλμυρού που προέκυψαν από την έρευνα, αλλά και διαβούλευση με την τοπική κοινωνία. “Είναι ένας καμβάς πάνω στον οποίο μπορούμε να χτίσουμε” τόνισε ο κ. Τριαντόπουλος, ο οποίος παρουσίασε τις παράλληλες δράσεις και έργα που έχουν δρομολογηθεί στον Αλμυρό όχι μόνο για αποκαταστάσεις, αλλά και υποδομές. Μεγάλα έργα πνοής και επενδύσεις.
Παραθέτουμε μερικά από τα σημαντικότερα σημεία που ειπώθηκαν:
– Μείωση 44% των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων
– Μείωση γεωργικών εκμεταλλεύσεων (μεγάλο ποσοστό λόγω της τοποθέτησης φωτοβολταϊκών σε παραγωγική γη)
– Ανάγκη συνεχούς ενημέρωσης των αγροτών για τη νέα ΚΑΠ και για την προστασία του περιβάλλοντος
– Ανάγκη για ανάδειξη προϊόντων της περιοχής και ΠΟΠ προϊόντων
– Στατιστικά κινούνται περισσότερο το χονδρικό και λιανικό εμπόριο (στο 65% το δεύτερο)
– Καταγράφεται 22% μείωση των τοπικών επιχειρήσεων
– 8 τομείς παρουσίασαν πτώση και 4 αύξηση (όπως διοικητικές υπηρεσίες και γύρω από τις υπηρεσίες διαδικτύου)
-Η μεταποίηση παρουσιάζει τον μεγαλύτερο κύκλο εργασιών και έπειτα τα χονδρικό και λιανικό εμπόριο.
-Στα αρνητικά η μείωση και γήρανση του πληθυσμού. Η έλλειψη κοινωνικών και περιβαλλοντικών υποδομών. Η εξάρτηση από τον πρωτογενή τομέα.
-Πρέπει να γίνουν: σύνδεση πρωτογενούς τομέα και τριτογενούς, διαφήμιση φυσικού κάλλους της περιοχής και σε ξένους επενδυτές, οι συνδέσεις με λιμάνι, αεροδρόμιο και να ενταθεί η συνεργασία με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, να εφαρμοστούν κανόνες-σχέδια υδρονομίας – διαχείρισης υδάτων.
– Απαραίτητα: η δημιουργία ταυτότητας της περιοχής – brand name, η συστηματική καταγραφή και στόχευση σχετικά με τις επιδιώξεις και τα προβλήματα
– Απουσιάζουν οι ισχυροί συνεταιρισμοί (ειδικά αγροτικοί)
Καταγράφονται σε κάθε περίπτωση κλάδοι που αυξάνουν τους κύκλους εργασιών τους… Όπως τόνισαν οι μελετητές “Οι αποφασίζοντες πρέπει να επιλέξουν τις δράσεις από αυτές που προτείνουμε. Μετρήσιμους στόχους που θα παρακολουθούμε και θα ανανεώνουμε”.
Θα ακολουθήσει η παρουσίαση μελετών και για άλλες περιοχές που έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια από τις φυσικές καταστροφές.
Ο κ. Τριαντόπουλος έκλεισε με αναφορές στον συνολικό σχεδιασμό που υπάρχει από πλευράς Κυβέρνησης και Υπουργείου για την στήριξη της περιοχής, όπως το φράγμα του Ενιπέα, την πρόσβαση από Φάρσαλα, το Αεροδρόμιο, τον σιδηρόδρομο, έργα που ξεμπλοκάρουν και προχωρούν στην υλοποίησή τους, οι μελέτες διαχείρισης υδάτων…
Ως τοπική εφημερίδα, προτείναμε τη συνεργασία μας με τους φορείς που συντάσσουν τις μελέτες και θα συντάξουν ερωτηματολόγιο σχετικά με την παρακολούθηση των δεδομένων της ανάπτυξης στον Αλμυρό και ζητήσαμε αποφάσεις και σε τοπικό και σε κεντρικό επίπεδο, σχολιάζοντας όμως ότι είναι θετική η καταγραφή της κατάστασης, οι προτάσεις των ειδικών, η συνεργασία των φορέων και αναμένουμε ότι θα φέρουν σημαντικά αποτελέσματα για την ανάπτυξη της περιοχής.