- 6 Νοεμβρίου, 2024
Περιοδικό Υγεία: Πίσω στα θρανία με σωστή διατροφή – γράφει η Κωνσταντίνα Μάγγα
Τα σχολεία ξεκίνησαν και μαζί με αυτά, γονείς και παιδιά προσπαθούν να προσαρμοστούν στην απαιτητική καθημερινότητα. Οι ρυθμοί είναι τόσο γρήγοροι, που συνήθως, παρόλο που οι γονείς φροντίζουν να έχει όλα τα απαραίτητα το παιδί για την νέα σχολική χρονιά, οι περισσότεροι παραμελούν την σωστή διατροφή τους.
Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη. Η παχυσαρκία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες θνησιμότητας παγκοσμίως εξαιτίας των επιπλοκών της. Έρευνες δείχνουν, ότι το υπέρβαρο/παχύσαρκο παιδί θα γίνει ένας υπέρβαρος/παχύσαρκος ενήλικας, καθώς η διατροφική συμπεριφορά διαμορφώνεται κατά την παιδική ηλικία. Η σωστή διατροφή θα τους εξασφαλίσει τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την ομαλή ανάπτυξή τους, θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα και θα βελτιώσουν την συγκέντρωση και την απόδοσή τους στα μαθήματα.
Η μέρα καλό θα ήταν να ξεκινάει με ένα ολοκληρωμένο πρωινό, να περιλαμβάνει, δηλαδή, τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων (πρωτεΐνες, όπως γάλα + υδατάνθρακες, όπως δημητριακά ολικής άλεσης + φρούτο/λαχανικό). Μελέτες έχουν δείξει, ότι τα παιδιά που καταναλώνουν πρωινό, είναι πιο συγκεντρωμένα στο μάθημα και λύνουν πιο γρήγορα τις ασκήσεις τους. Επίσης, η κατανάλωση πρωινού έχει συσχετιστεί με μικρότερα ποσοστά περίσσιου βάρους συγκριτικά με τα παιδιά που δεν καταναλώνουν πρωινό.
Εκτός από το γεγονός ότι πολλά παιδιά παραλείπουν το πρωινό, το πρώτο τους γεύμα στο σχολείο αποτελείται, κυρίως, από κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη. Αυτό συχνά περιλαμβάνει σφολιατοειδή, κρουασάν με μερέντα, τοστ με αλλαντικά και άλλα αρκετά επεξεργασμένα τρόφιμα. Τέτοιες τροφές είναι φτωχές σε θρεπτικά συστατικά (επηρεάζεται η ανάπτυξή τους), είναι πλούσιες σε απλά σάκχαρα (ορμονικές διαταραχές), και ενδέχεται να περιέχουν συστατικά με αποδεδειγμένη καρκινογόνο δράση (π.χ. γαλοπουλα βραστή/καπνιστή, πάριζα, ζαμπον κ.ά.).
Με τι όμως μπορούμε να αντικαταστήσουμε όλες αυτές τις λιγότερο θρεπτικές τροφές;
- τορτίγια ολικής με βούτυρο καρπών και μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη ή φρέσκο φρούτο
- τοστ ολικής με τυρί κρέμα, κασέρι και λαχανικά (π.χ. ντομάτα, μαρούλι)
- σπιτικό κέικ με ξηρούς καρπούς και φρούτο
- κουλούρι Θεσσαλονίκης με τυρί κρέμα/κασέρι και φρούτο
- σπιτική μπάρα με αποξηραμένα φρούτα, δημητριακά και ξηρούς καρπούς
- τοστ/τορτίγια ολικής με αυγό και κασέρι/αβοκάντο και φρούτο ή λαχανικό
*οι μερίδες για κάθε παιδί διαφέρουν
Έτσι, τα παιδιά λαμβάνουν τα απαραίτητα, ώστε να μένουν συγκεντρωμένα και χορτάτα μέχρι την ώρα του επόμενου γεύματος.
Ας κάνουμε την αλλαγή φέτος! Οι μικρές αυτές αλλαγές, μπορούν να είναι καθοριστικές για την υγεία τους τώρα, αλλά και στην μετέπειτα ζωή τους.