• 24 Οκτωβρίου, 2024

Στη μάχη για την αντιμετώπιση της ευλογιάς οι κτηνίατροι της Περιφέρειας

Στη μάχη για την αντιμετώπιση της ευλογιάς οι κτηνίατροι της Περιφέρειας

Συνάντηση του Δ. Κουρέτα με τους κτηνιάτρους

Ξεκίνησε η ιχνηλάτηση από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την εύρεση κρουσμάτων ευλογιάς σε αιγοπρόβατα στην περιοχή της Μαγνησίας, μετά και το επιβεβαιωμένο κρούσμα που εντοπίστηκε στο Νομό.

Ο Περιφερειάρχης κ. Δημήτρης Κουρέτας, συναντήθηκε νωρίς το πρωί με τα στελέχη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, παρουσία του Διευθυντή Αθαν. Κωνσταντινίδη και τους κάλεσε να αξιοποιήσουν την εμπειρία που έχουν αποκτήσει το προηγούμενο διάστημα με το θέμα της πανώλης, εκτιμώντας ότι «και αυτή η μάχη θα κερδηθεί προς όφελος του ζωικού πληθυσμού της Θεσσαλίας και των κτηνοτρόφων».

Οδηγίες της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής, ενημερώνει μετά από την εμφάνιση εστίας ευλογιάς των προβάτων στην ΠΕ Μαγνησίας και την εξέλιξη της πανώλης των μικρών μυρηκαστικών στη χώρα, όλους τους κτηνοτρόφους και τους πολίτες της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τα κάτωθι:

  1. ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΖΩΝΤΩΝ ΖΩΩΝ

Α) Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 4402/323362/23-10-2024 εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από 23/10/2024 και έως 31/10/2024, απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις για βόσκηση, πάχυνση, αναπαραγωγή και σφαγή, αιγοπροβάτων καθώς και των βοοειδών που προέρχονται από εκτροφές συνδεδεμένες υγειονομικά με εκτροφές αιγοπροβάτων, είτε στεγάζονται εντός του ίδιου οικοπέδου, είτε στεγάζονται σε διαφορετικό οικόπεδο αλλά χρησιμοποιούν το ίδιο προσωπικό, κοινά οχήματα ή εξοπλισμό, σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Β) Στην Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων:

  1. Απαγορεύεται η μετακίνηση βοοειδών και χοίρων από και προς την Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων για οποιοδήποτε λόγο (πάχυνση, αναπαραγωγή και σφαγή).
  2. Απαγορεύονται οι αγοραπωλησίες όλων των ζώων στο Νομό.
  3. Απαγορεύεται η έξοδος ειδών χορτονομής από τον Νομό.
  4. Επιτρέπεται η σφαγή βοοειδών και χοίρων από εκμεταλλεύσεις εκτός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης για την Ευλογιά, αποκλειστικά στα σφαγεία της Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων.

Γ) Στις λοιπές Π.Ε. Θεσσαλίας (Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων):

  1. Επιτρέπεται ελεύθερα η μετακίνηση χοιροειδών τόσο εντός όσο και από και προς τις ανωτέρω Π.Ε. για οποιοδήποτε λόγο (πάχυνση, αναπαραγωγή και σφαγή).
  2. Απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος βοοειδών για οποιοδήποτε λόγο (πάχυνση, αναπαραγωγή και σφαγή). Εξαιρούνται οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι που επιστρέφουν από θερινούς βοσκοτόπους, η μετακίνηση των οποίων θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις υποδείξεις των αρμοδίων κτηνιατρικών υπηρεσιών.
  3. Επιτρέπεται η μετακίνηση προς σφαγή βοοειδών με την προϋπόθεση της υποχρεωτικής εφαρμογής πριν τη μετακίνησή τους, κατάλληλου εντομοαπωθητικού σκευάσματος (επιλέγονται κατάλληλα σκευάσματα σε ό,τι αφορά το χρόνο αναμονής για τα ζωικά προϊόντα).
  4. Οι μετακινήσεις βοοειδών για πάχυνση και αναπαραγωγή εντός των ανωτέρω τριών Π.Ε. θα πραγματοποιούνται κατόπιν έγκρισης από τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές.

2) ΖΩΙΚΑ ΥΠΟΠΡΟΪΟΝΤΑ

Απαγορεύεται η μεταφορά ζωικών υποπροϊόντων κατηγορίας Ι και ΙΙ από τις ζώνες προστασίας και επιτήρησης της Πανώλους και της Ευλογιάς του προβάτου.

Τα ζωικά υποπροϊόντα κατηγορίας ΙΙΙ επιτρέπεται να διακινούνται σε εγκεκριμένες εγκαταστάσεις διαχείρισης τηρώντας αυστηρά τα μέτρα βιοασφάλειας.

Για όλες τις εγκαταστάσεις εκτός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης της Πανώλης και της Ευλογιάς του προβάτου επιτρέπεται η μεταφορά οποιασδήποτε κατηγορίας ζωικών υποπροϊόντων.

Επιτρέπεται η μεταφορά νεκρών αιγοπροβάτων προς μονάδες διαχείρισης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, εκτός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης, μόνο κατόπιν σχετικής τηλεφωνικής ενημέρωσης της αρμόδιας Κτηνιατρικής Αρχής.

3) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΟΠΡΟΥ

Για την αποτροπή της διασποράς της Πανώλης των Μικρών Μηρυκαστικών και της Ευλογιάς του προβάτου, κρίνεται απολύτως αναγκαία η παραμονή της κόπρου των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων καθώς και των βοοειδών που προέρχονται από εκτροφές συνδεδεμένες υγειονομικά με εκτροφές αιγοπροβάτων και βρίσκονται στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης εντός του περιφραγμένου χώρου της κάθε εκμετάλλευσης. Οι κτηνοτρόφοι αυτών των εκμεταλλεύσεων δεν θα πρέπει να μεταφέρουν την κόπρο σε άλλο χώρο, ακόμα και αν πρόκειται για παρακείμενο αγροτεμάχιο ιδιοκτησίας τους. Επιπρόσθετα οι εγκαταστάσεις παραγωγής βιοαερίου δεν θα παραλαμβάνουν κόπρο από κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων και εκμεταλλεύσεις βοοειδών που συνυπάρχουν με αιγοπρόβατα και βρίσκονται εντός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης, μέχρι νεωτέρας.

 

 

 


Σχετικά Άρθρα

Η Περιφερειακή Αρχή του Δημ. Κουρέτα στηρίζει έμπρακτα το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου

Η Περιφερειακή Αρχή του Δημ. Κουρέτα στηρίζει έμπρακτα το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου

 «Η Περιφερειακή Αρχή του Δημήτρη Κουρέτα στηρίζει το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου έμπρακτα. Με χρηματοδότηση από…
Ενημέρωση Κουρέτα για έργα, αναπλάσεις, ενίσχυση επιχειρήσεων και τουριστική προβολή

Ενημέρωση Κουρέτα για έργα, αναπλάσεις, ενίσχυση επιχειρήσεων και τουριστική προβολή

Τα έργα που είναι σε εξέλιξη και που έχουν δροµολογηθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας παρουσίασε ο…
Νέα επιστολή Κουρέτα για την στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων από τον DANIEL

Νέα επιστολή Κουρέτα για την στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων από τον DANIEL

Και νέα επιστολή, με την οποία ζητά την ουσιαστική και άμεση στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της…