• 19 Οκτωβρίου, 2024

Ένταση και βαρείς χαρακτηρισμοί στο Δημοτικό Συμβούλιο

Ένταση και βαρείς χαρακτηρισμοί στο Δημοτικό Συμβούλιο

Για τις δεσμεύσεις λογαριασμών και την εκμετάλλευση μηχανήματα έργων

Ιδιαίτερα τεταμένο ήταν το κλίμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλμυρού το βράδυ της Παρασκευής 11 Οκτωβρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε παρουσία δεκάδων πολιτών. Αρκετές φορές ακούστηκαν βαρείς χαρακτηρισμοί και οι ομιλούντες αύξησαν την ένταση της φωνής τους…

Πριν τη συζήτηση του πρώτου θέματος που αφορούσε τις δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών του Δήμου Αλμυρού, ο κος Χατζηκυριάκος πήρε τον λόγο και ανέφερε πως από την Δημοτική Αρχή γίνεται προσπάθεια αποπροσανατολισμού για τα κακώς κείμενα του Δήμου, ενώ το δημοτικό συμβούλιο καταντάει κουτσομπολιό.

Ο κος Εσερίδης είπε: «Κατηγορούμαστε από τον κο Χατζηκυριάκο για αποκλεισμό ανθρώπων χωρίς ηθικό χρέος, μη στυλοβάτες των αδυνάμων, για άδεια ταμεία, αλόγιστη κατασπατάληση πόρων, ότι κρυβόμαστε πίσω από τους υπαλλήλους. Δεν έχουμε να κρύψουμε το ήθος μας, έχουμε άλλη στόφα. Τι πιστεύετε, ότι το θέμα των εσόδων αφορά κάποιους συνταξιούχους ή μισθωτούς;».

Ο διευθυντής της Οικονομικής Υπηρεσίας κος Θεοδώρου διάβασε τη νομοθεσία και επισήμανε πως οι Δήμοι πρέπει να προχωρήσουν σε άμεσες ενέργειες εφόσον οι ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν εισπράττονται.

Ο κος Τσόγκας σχολίασε πως η απόφαση για δεσμεύσεις-κατασχέσεις λογαριασμών δημοτών έγινε όταν στις 3/9/24 στη σελίδα της ΚΕΔΕ υπήρχε είδηση για την απόφαση της ρύθμισης των 60 δόσεων και ζήτησε να γίνει ανάκληση της απόφασης του Δήμου.

«Δεν υπήρχε περίπτωση παραγραφής των οφειλών, ενώ ξέρατε ότι επίκειται το νομοσχέδιο με τη ρύθμιση. Πείτε μου έναν Δήμο σε όλη την Ελλάδα που προχώρησε σε κατάσχεση λογαριασμών; Είναι ανήθικο να στέλνουν οι υπηρεσίες του Δήμου να εισπράξουν αυτά τα ποσά. Κανείς Δήμος δεν έκανε αυτή την κίνηση. Πρωτόγνωρο να βγάζει ανακοίνωση η Οικονομική Υπηρεσία σε απάντηση της Αντιπολίτευσης. Εδώ μιλάμε για τρομοκρατία και φόβο. Αν έχει τα κότσια ο Δήμαρχος, να πει ότι εγώ έδωσα εντολή για την ανακοίνωση της οικονομικής υπηρεσίας» είπε ο κος Χατζηκυριάκος και όσον αφορά στις προσλήψεις προσωπικού στον Δήμο, είπε ότι επί θητείας του έγιναν μέσω ΑΣΕΠ και με οκτάμηνα ενώ τώρα με αντισυνταγματικό τρόπο.

Η απάντηση από πλευράς Δημήτρη Εσερίδη ήταν: «Σήμερα ακούμε τα πιο παράξενα πράγματα. Δεν πίστευα ποτέ ότι θα πάρω μια απάντηση για τις δεσμεύσεις σπιτιών πολιτών, καθόλου πλουσίων ανθρώπων για τα σπίτια τους «τα κάναμε σε συνεννόηση». Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Εάν θα κινηθεί μια διαδικασία εκποίησης της υποθήκης, αυτομάτως πέφτουν όλοι επάνω, οι ενυπόθηκοι και αυτός θα χάσει το σπίτι και την περιουσία του. Δεύτερον, είπατε πως καταργήσαμε το ΑΣΕΠ. Αυτά να πάτε να τα πείτε στον κο Κουρέτα, τον Περιφερειάρχη που κάνει Αναπτυξιακή Εταιρεία. Θα φύγουμε από τις Αμφικτυονίες και θα πάμε στην Αναπτυξιακή του κου Κουρέτα και τα άτομα αυτά, θα επανέλθουν με μία σύμβαση τετραετίας. Απόφαση και δέσμευση ότι αυτοί οι 26 θα ξανάρθουν».

Ο Δήμαρχος αποκάλυψε ότι: «στον Δήμο οι οφειλές φθάνουν τα 6.700.000: 685 άτομα οφείλουν 5.163.000 ευρώ, 6 άτομα οφείλουν 1.110.000 που δεν πρόκειται να δώσουν ούτε ένα ευρώ και 60 άτομα χρωστάνε 2.513.000. Αυτά είναι στοιχεία της οικονομικής υπηρεσίας. Το 1.222.000 αφορά τον πρώην ταμία του Δήμου που έγινε καταλογισμός. Πέστε μου έναν Δήμο της τάξης των 10.000 κατοίκων να έχει έλλειμα 1.200.000 ευρώ; Έπρεπε να γίνει ο έλεγχος και όχι μόνο, βρέθηκε κι ένας άλλος στη συνέχεια που έκανε πλαστογραφία αποφάσεις της Αναπτυξιακής Εταιρείας Όθρυς και αυτός καταδικάστηκε με έξι μήνες φυλακή. Και βρέθηκε κι άλλη μία κυρία που είχε έλλειμμα και κατάχρηση χρημάτων πάνω από 20.000 που μετά από αποφάσεις δικαστηρίων, την απέλυσε ο κος Δήμαρχος».

Και συνέχισε: «ελάχιστοι έκαναν ρυθμίσεις, εστάλησαν σε όλους ειδοποιήσεις ταχυδρομικώς και με δελτίο επίδοσης από τον Δημοτικό Αστυνομικό. Κανείς δεν ήρθε να πληρώσει. Το ταμείο του Δήμου δεν έχει πρόβλημα για να κάνει δεσμεύσεις λογαριασμών, αλλά δεν γίνεται να μην πληρώνει κανείς. Εγώ δεν συνέχισα τη διαδικασία που έκανε ο προηγούμενος Δήμαρχος με την υποθήκη σπιτιών. Μια σειρά κοιτάμε να βάλουμε και δεν υπάρχει άλλο μέτρο. Υπήρχαν μεγαλοφειλέτες που τους λέγανε «μην τα πληρώνεις». Δεσμεύομαι ότι ο Δήμος θα λειτουργήσει δίκαια, σωστά και τίμια».

Μάλιστα ο κος Εσερίδης έκανε λόγο για ένα κατάστημα εστίασης που ο Δήμος του πλήρωνε το ρεύμα. Στο Αργιλοχώρι, απάντησε ο κος Χατζηκυριάκος… το Αργιλοχώρι δεν έχει θάλασσα ανταπάντησε ο κος Εσερίδης.

Για το δεύτερο θέμα, το δημιουργηθέν κατά την περίοδο 2011-2014 έλλειμμα στο ταμείο του Δήμου, ο κος Εσερίδης ζήτησε να υπάρξει ενημέρωση των Βουλευτών και του Υπουργού Δικαιοσύνης για επίσπευση των διαδικασιών.

Τέλος, «φούντωσε» η συζήτηση σχετικά με τη διερεύνηση καταγγελιών για μη νόμιμο χειρισμό μηχανήματος έργου του Δήμου. Ο κος Εσερίδης είπε ότι δεν αφορά την νυν Δημοτική Αρχή αλλά οι καταγγελίες έγιναν επί θητείας του κου Χατζηκυριάκου, ζητώντας του να αποκαταστήσει το όνομα του Δήμου. Ο τέως Δήμαρχος είπε κατηγορηματικά πως δεν έχει καμία σχέση με τις καταγγελίες για την υπόθεση με την κάνναβη, ενώ προσκόμισε δύο φωτογραφίες που όπως είπε, πρόσφατα, επί δημοτικής αρχής Εσερίδης, μηχανήματα του Δήμου λειτουργούσαν σε ιδιωτική επιχείρηση, και μάζευαν μπάζα σε ιδιώτη για δύο ημέρες στις Νηές. Τα αίματα άναψαν όταν ο Αντιδήμαρχος κος Μπουκοβάλας ανέφερε πως δεν συγκρίνεται μια επιχείρηση με μια χασισοφυτεία.


Σχετικά Άρθρα

Το Αθανασάκειο Μουσείο Βόλου επισκέφθηκαν οι μαθητές του Γυμνασίου-Λ.Τ. Ευξεινούπολης

Το Αθανασάκειο Μουσείο Βόλου επισκέφθηκαν οι μαθητές του Γυμνασίου-Λ.Τ. Ευξεινούπολης

Οι Λυκειακές Τάξεις Ευξεινούπολης την Τετάρτη 16/10/2024 επισκέφτηκαν το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου στο πλαίσιο της…
Συνεχίζονται οι πεζοπορίες του ΕΟΣ Αλμυρού – Πρόγραμμα προσεχών εξορμήσεων

Συνεχίζονται οι πεζοπορίες του ΕΟΣ Αλμυρού – Πρόγραμμα προσεχών εξορμήσεων

Οι πεζοπορίες του ΕΟΣ Αλμυρού για το δεύτερο εξάμηνο ξεκίνησαν και συνεχίζονται βάσει προγράμματος. Η αρχή…
Παν. Λιαδέλης: Ανάγκη των καιρών η κατάθεση των υποψηφιοτήτων μας

Παν. Λιαδέλης: Ανάγκη των καιρών η κατάθεση των υποψηφιοτήτων μας

Λάβαμε και δημοσιεύουμε την ακόλουθη ανακοίνωση: Την ανάγκη οι επερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου να σηματοδοτήσουν την…