• 24 Ιουνίου, 2014

Άρχισαν οι εγγραφές στους Παιδικούς Σταθμούς

Από την Παρασκευή 20 Ιουνίου άρχισαν οι εγγραφές νηπίων στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Αλμυρού και αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι τις 20 Ιουλίου 2014. Οι ημερομηνίες αυτές αφορούν γονείς παιδιών που ενδιαφέρονται να τα εγγράψουν για το νέο σχολικό έτος και δεν πληρούν τα κριτήρια που θέτει το πρόγραμμα επιχορήγησης ΕΣΠΑ

Για όσους κάνουν αίτηση εκτός προγράμματος ΕΣΠΑ, τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι ένα πιστοποιητικό γέννησης του νηπίου, βεβαίωση εργασίας της μητέρας, βεβαίωση παιδιάτρου,  εκκαθαριστικό εφορίας και μία έντυπη αίτηση που θα συμπληρωθεί στον Παιδικό Σταθμό.

Για όσα νήπια φιλοξενήθηκαν στον Παιδικό Σταθμό μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, οι αιτήσεις εγγραφής δεν έχουν αρχίσει ακόμα, κάτι που αναμένεται να γίνει περί τα μέσα Ιουλίου. Σύμφωνα με τα περυσινά κριτήρια που ίσχυαν, για να μπορέσει κανείς να λάβει την επιχορήγηση του ΕΣΠΑ, θα πρέπει μία οικογένεια με ένα παιδί να μην ξεπερνάει το ετήσιο εισόδημα των 30.000 ευρώ, ενώ για δύο παιδιά τις 35.000 ευρώ.

Τη σχολική χρονιά 2013-2014 φιλοξενήθηκαν στους δύο παιδικούς Σταθμούς (Αλμυρού και Ευξεινούπολης) 60 παιδιά, ήτοι από 30 σε κάθε ένα, εκ των οποίων τα 39 ήταν μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ (είχαν γίνει 50 αιτήσεις).

Οι αιτήσεις που θα γίνουν στους Παιδικούς Σταθμούς για επιχορήγηση μέσω ΕΣΠΑ, αποστέλλονται στην ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης), η οποία κάνει τη μοριοδότηση.

Οι Παιδικοί Σταθμοί λειτουργούν με έναν νηπιαγωγό σε κάθε δομή, ενώ κατά τη διάρκεια της χρονιάς καλύπτονται τα κενά που παρουσιάζονται με την πρόσληψη νηπιαγωγών δίμηνης διάρκειας.

Μπάμπης Παπαρρίζος

 

ΨΑΧΝΟΥΝ ΚΟΝΔΥΛΙΑ

Σε κοινή προσπάθεια έχουν επιδοθεί το υπουργείο Εσωτερικών και η ΚΕΔΕ, με τη στήριξη του υπουργείου Εργασίας, για την εξεύρεση των κονδυλίων που είναι απαραίτητα, προκειμένου να καλυφθεί το απαιτούμενο ποσό για τη λειτουργία των βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών, των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και των ΚΔΑΠ- ΜΕΑ, χωρίς να καταβληθούν τροφεία από τους γονείς.

Γι’ αυτό το θέμα συνεδρίασαν το μεσημέρι, στο υπουργείο Εσωτερικών, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιώργος Ντόλιος, ο υφυπουργός Εργασίας, Γιάννης Πλακιωτάκης και αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ένωσης, Κώστας Ασκούνης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Σίμος Δανιηλίδης.

Τόσο η ΚΕΔΕ, που έχει, ήδη, εκφραστεί με ανακοίνωσή της, όσο και η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, φέρονται αποφασισμένοι να διασφαλισθούν τα απαιτούμενα κονδύλια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΕΔΕ, για την απορρόφηση 100.000 παιδιών είναι απαραίτητα 250 εκατ. ευρώ. Ήδη, είναι διαθέσιμα τα 125 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Αλλά με αυτό το ποσό απορροφούνται μόνο 50.000 παιδιά, οπότε υπολείπονται 125 εκατ. ευρώ προκειμένου να απορροφηθούν άλλα 50.000 παιδιά. Πέρυσι, για την απορρόφηση 75.000 παιδιών στις 1.100 δομές χρειάστηκαν 180 εκατ. ευρώ. Γι’ αυτό και ο κ. Ασκούνης, μετά τη συνάντηση, σημείωσε ότι «θα χρειαστούν το λιγότερο 180 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες».

Όπως υποστήριξαν ο κ. Ασκούνης και ο κ. Δανιηλίδης, φέτος οι ανάγκες είναι αυξημένες λόγω της κρίσης, καθώς μεγαλύτερος αριθμός γονέων βρίσκεται στην ανεργία, το κόστος ζωής έχει αυξηθεί και οι μισθοί έχουν μειωθεί. Η ΚΕΔΕ, εξίσου, υπολογίζει σε μία νέα προσφορά του Ιδρύματος Νιάρχου, που πέρυσι κάλυψε πλήρως τα τροφεία 5.000 παιδιών.


Σχετικά Άρθρα

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΝΩΕ 2024” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού…
Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, ζητά με επιστολή …
Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Μετά από πολύχρονη απουσία από τις εκθεσιακές δραστηριότητες το Επιμελητήριο Μαγνησίας επανέρχεται με τη διοργάνωση της…