• 21 Οκτωβρίου, 2024

Συγκίνηση και περηφάνια στον Αγιασμό του νεοσύστατου Συλλόγου Ποντίων

Συγκίνηση και περηφάνια στον Αγιασμό του νεοσύστατου Συλλόγου Ποντίων

Την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε ο Αγιασμός του νεοσύστατου Συλλόγου Ποντίων Ευξεινούπολης και Αλμυρού «Δαυίδ Μέγας Κομνηνός». Η ανταπόκριση στο εγχείρημα της σύστασης του νέου Συλλόγου, βρήκε πολλούς υποστηρικτές. Ήδη, δεκάδες μέλη εγγράφηκαν στον Σύλλογο και έγινε και το πρώτο μάθημα των παραδοσιακών ποντιακών χορών.

Ο Δήμος Αλμυρού και κυρίως ο Δήμαρχος Αλμυρού που πρότεινε τη σύσταση του Συλλόγου, ενίσχυσαν την προσπάθεια και δεσμεύονται για διαρκή στήριξη.

Ο Δήμαρχος, κ. Εσερίδης, κατά τον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην υποχρέωσή μας προς τους προγόνους μας να διατηρήσουμε ενεργό τον Σύλλογο και εμφανώς συγκινημένος συνεχάρη τα μέλη του πρώτου Δ.Σ. και ευχαρίστησε τον κ. Περκουλίδη, πρόεδρο της Ένωσης Ποντίων του Νομού Μαγνησίας για την στήριξή του.

Την εκδήλωση έντυσαν μουσικά με τον καλύτερο τρόπο, με ποντιακά τραγούδια, τα μέλη της χορωδίας του Δήμου Αλμυρού με την μαέστρο κα Μαριάννα Σαμαρτζή.

Κρίνουμε ως ιστορική τη σύσταση του Συλλόγου και μεταφέρουμε αυτούσια την ομιλία της αξιολογότατης προέδρου κας Ευσταθίας Χαρτοματσίδου, ώστε να μείνει καταγεγραμμένη για τον ιστορικό του μέλλοντος, μέσα από την εφημερίδα μας που φυλάσσεται ως διαπιστευμένη στην βιβλιοθήκη του κράτους:

Σας καλωσορίζουμε στο σύλλογο Ποντίων Ευξεινούπολης και Αλμυρού «Δαυίδ Μέγας Κομνηνός» και σας ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μας. Χαιρόμαστε που την πρόσκλησή μας έκανε δεκτή και είναι σήμερα κοντά μας ο δήμαρχος Αλμυρού, κ. Εσερίδης. Επίσης, ευχαριστούμε θερμά τον πρόεδρο της κοινότητας Ευξεινούπολης, τον κ. Μηνά Παπαγιάννη, που από την πρώτη στιγμή ήταν αρωγός σε κάθε ενέργειά μας, αλλά και τον πανοσιολογιότατο αρχιμανδρίτη, Γεώργιο Γιαννιό, για την ευλογία του. Με μεγάλη χαρά χαιρετίζουμε και τον κ. Κων/νο Περκουλίδη, πρόεδρο του αδελφού σωματείου, της Ένωσης Ποντίων νομού Μαγνησίας, ο οποίος από την πρώτη στιγμή μας βοήθησε με τις πολύτιμες συμβουλές του και την εμπειρία του.

Είναι πολύ συγκινητικό για όλους εμάς που οραματιστήκαμε αυτό το σύλλογο να βλέπουμε ότι υπάρχουν δίπλα μας άνθρωποι που μοιράζονται μαζί μας την ίδια αγάπη και το ενδιαφέρον για την ιστορία, τον πολιτισμό και τη λαογραφία του ποντιακού ελληνισμού. 100 και πλέον χρόνια μετά την εγκατάσταση των προγόνων σας στην περιοχή, είμαστε εδώ, καταφέραμε να δημιουργήσουμε αυτό το σύλλογο προκειμένου να έχει φωνή και παρουσία και το ποντιακό στοιχείο. Είναι πολύ σημαντικό για τον τόπο μας θεωρώ και ιδιαίτερα στις μέρες μας να δραστηριοποιούνται σύλλογοι που προωθούν την παράδοση φέρνοντας τη νέα γενιά κοντά στις ρίζες της. Η περιοχή μας είναι ένα κράμα πολιτισμών καθώς αγκάλιασε/ενσωμάτωσε Βλάχους, Σαρακατσάνους, πρόσφυγες από την ανατολική Ρωμυλία, από την Καππαδοκία, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει αξιόλογους και δραστήριους συλλόγους, με τους οποίους ελπίζω πως θα έχουμε μια όμορφη συνεργασία.

Θεωρώ πως η δημιουργία αυτού του συλλόγου αποτελεί ηθικό χρέος όλων μας απέναντι στους προγόνους μας που με τον πιο βάναυσο τρόπο εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους, που γενοκτονήθηκαν και πάραυτα κατάφεραν να ορθοποδήσουν, να μεγαλουργήσουν και να διασώσουν τον πολιτισμό τους παρά τις δυσκολίες που συνάντησαν στην αρχή και εδώ. Είμαστε ένας νεοσύστατος σύλλογος ζητάμε τη συμπαράστασή σας σε όλους τους τομείς προκειμένου να καταφέρουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει. Όλοι είμαστε σημαντικοί κανένας δεν περισσεύει στο σύλλογό μας, ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει με τον τρόπο του.

Οι δράσεις που σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε είναι κατά κύριο λόγο η εκμάθηση ποντιακών χορών. Ήδη βρίσκεται εδώ ο χοροδιδάσκαλός μας, κ. Αθανασιάδης Αντώνης, ο οποίος διδάσκει πολλά χρόνια ποντιακούς χορούς σε διάφορα σωματεία και είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες που δέχτηκε να μας αναλάβει. Σήμερα έχει φέρει μαζί του και μουσικούς με λύρα και νταούλι για να ξεκινήσουμε όμορφα αυτή τη χορευτική χρονιά. Ακόμη, σκοπεύουμε να διοργανώσουμε συναντήσεις με θέμα την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα του Πόντου, τη γαστρονομία και την ποντιακή διάλεκτο, αλλά και παρουσιάσεις βιβλίων. Αν και είναι ακόμη αρκετά νωρίς φιλοδοξούμε να διοργανώσουμε εκδρομές σε σημεία ενδιαφέροντος σχετικά με τον Πόντο και με σκοπό τη γνωριμία με άλλους συλλόγους. Τέλος, είμαστε ανοικτοί σε κάθε δική σας πρόταση και ιδέα για να την υλοποιήσουμε μαζί.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να παρουσιάσω το Δ.Σ. του συλλόγου μας. Αρχικά, να επισημάνω ότι πρωτεργάτης αυτού του συλλόγου είναι ο δήμαρχος Αλμυρού, κ. Εσερίδης Δημήτρης και τον ευχαριστούμε όλοι από καρδιάς. Εγώ είμαι η Ευσταθία Χαρτοματσίδου, καταγόμενη από ένα αμιγώς ποντιακό χωριό του νομού Κιλκίς. Μαζί μου στην προσπάθεια αυτή είναι άτομα δραστήρια που έχουμε κοινό στόχο την πρόοδο του συλλόγου μας: ο Γιώργος Περπερίδης, η Γιάννα Σάββα, ο Νίκος Εσερίδης, ο Κυριάκος Εσερίδης, η Χριστίνα Εσερίδη, η Αγγελική Κεσίδου και η Ζωή Καλαϊτζίδου.

Σας ευχαριστούμε και πάλι και ευχόμαστε να είμαστε όλοι καλά, να ανταμώνουμε εδώ κάθε Δευτέρα στις 8!

Όσοι επιθυμούν να εγγραφούν στο σύλλογο μπορούν να απευθύνονται σε οποιοδήποτε μέλος του ΔΣ.