• 30 Σεπτεμβρίου, 2024

Συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη στον “Λαό” λίγο πριν το νήμα των εσωκομματικών εκλογών

Συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη στον “Λαό” λίγο πριν το νήμα των εσωκομματικών εκλογών

έκδοση 28-9-2024

Δεσμεύσεις για ξεχωριστό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για κάθε νομό της πατρίδας μας και Περιφερειακό συνέδριο – Τι θα κάνει διαφορετικό στην περίπτωση επανεκλογής του

 

Γνωριστήκαμε με τον Νίκο Ανδρουλάκη στις Βρυξέλλες και έπειτα είχαμε τον χρόνο για δηλώσεις του στο Δημαρχείο Αλμυρού, σε επίσκεψή του μετά τις φυσικές καταστροφές στην περιοχή μας. Η δεύτερη συνέντευξή μας, γίνεται δυο μέρες μετά το debate για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη προέδρου. Προσπαθήσαμε στο στενό περιθώριο που δίνει μια συνέντευξη να θέσουμε εφ’ όλης της ύλης θέματα, αλλά κυρίως πως θα διαχειριστεί την επόμενη μέρα σε περίπτωση επανεκλογής του.

 

Μετά το debate των αρχηγών θα θέλαμε σε κάποια σημεία πιο σαφείς τοποθετήσεις. Μένει η εντύπωση από όσα ακούστηκαν ότι μάλλον ήθελαν περισσότερο Ανδρουλάκη… Μιλάω για την περίοδο που είχατε διττό ρόλο. Δεν ακούσαμε να λέει κάποιος ότι δεν μπορούσατε… ακούσαμε ότι έλειπε η φυσική σας παρουσία… Βρίσκετε τον εαυτό σας πιο έτοιμο για την άσκηση των υποχρεώσεών σας στην καρέκλα του προέδρου του Κινήματος;

Είναι η έκτη φορά που γυρίζω όλη την Ελλάδα για να μεταφέρω το μήνυμα και το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, που είναι ο κύριος πόλος άσκησης της αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Σας θυμίζω ότι ήταν οι δικές μας πρωτοβουλίες που επέφεραν στρατηγικές ήττες στη Νέα Δημοκρατία, όπως με την πρόταση δυσπιστίας για τις χαλκευμένες συνομιλίες της τραγωδίας των Τεμπών. Για πρώτη φορά στα πενήντα χρόνια Μεταπολίτευσης, το τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα καταθέτει πρόταση δυσπιστίας, ακολούθησαν τα υπόλοιπα κόμματα και το ίδιο βράδυ ο μεγάλος χαμένος ήταν ο Πρωθυπουργός αποπέμποντας το μισό Μέγαρο Μαξίμου.

Ήταν οι δικές μας νομοθετικές και κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες για τα “κόκκινα” δάνεια, τη στεγαστική κρίση, το επίδομα μητρότητας των γυναικών ελεύθερων επαγγελματιών, την ακρίβεια, την ανάταξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας που έθεσαν στο κέντρο της πολιτικής ζωής τα μείζονα προβλήματα της κοινωνίας.

Τα τελευταία δυόμισι χρόνια, που είμαι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πετύχαμε πολλά. Αυξήσαμε τα ποσοστά μας. Στον εκλογικό χάρτη φάνηκε ξανά το χρώμα του ΠΑΣΟΚ. Ενισχύσαμε τις δυνάμεις μας στην Αυτοδιοίκηση, σε επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς. Το ΠΑΣΟΚ βγήκε από τις μυλόπετρες του δικομματισμού και έγινε ξανά πρωταγωνιστής. Διαψεύσαμε όσους προμήνυαν ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνθλιβόταν μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στις διπλές εθνικές εκλογές του 2023, ακυρώνοντας στην πράξη το ερώτημα «με ποιον θα πάτε;». Ήδη στις τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγραφόμαστε δεύτερο κόμμα. Η ευκαιρία που ανοίγεται μπροστά μας, δεν είναι προϊόν της καλής μας τύχης ή της συγκυρίας. Είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής και της δουλειάς της δικής μου και των χιλιάδων μελών της Δημοκρατικής Παράταξης. Δεν έγιναν μόνες τους οι συνθήκες καλύτερες. Εμείς τις κάναμε ευκολότερες. Είναι πλέον ξεκάθαρο στους πολίτες ότι το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει,  ανεβαίνει και η Νέα Δημοκρατία έχει πλέον απέναντί της έναν ισχυρό αντίπαλο με εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας.

Συνεπώς, τα περί «απουσίας της φυσικής μου …παρουσίας» που αναφέρετε, απαντώνται δια των γεγονότων. Στη δική μου πολιτική πορεία πυξίδα ήταν πάντα η ενότητα και η πολιτική αυτονομία της παράταξής μας για το καλό της πατρίδας. Ήμουν πάντα εδώ στην πρώτη γραμμή του αγώνα και πάλεψα ως απλό μέλος, γραμματέας, ευρωβουλευτής και Πρόεδρος.

 

Αποδεχτήκατε ότι θα μπορούσαν κάποια πράγματα να γίνουν διαφορετικά. Σας ζητήθηκε η αξιοποίηση στελεχών στην Περιφέρεια και ιδιαίτερα όσων ασχολούνται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε περίπτωση επανεκλογής σας τι θα κάνατε διαφορετικά και πως μεθοδεύετε την αξιοποίηση του κόσμου στην Περιφέρεια;

Από το βήμα της ανοιχτής Κεντρικής Επιτροπής στις 15 Σεπτεμβρίου ανέπτυξα έναν οδικό χάρτη.

Με αναβάθμιση του ρόλου των ανοιχτών Νομαρχιακών και Τοπικών μας οργανώσεων, που μαζί με τους βουλευτές και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, θα σηκώνουν το βάρος της αντιπολίτευσης  σε τοπικό επίπεδο. Και όταν δεν υπάρχει βουλευτής σε κάποιο νομό, να μπορούν στο σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας -όπως και σήμερα- να κάνουν συνεχιζόμενες κοινωνικές παρεμβάσεις. Όμως, η αντιπολίτευση πάνω από όλα σημαίνει προτάσεις.  Έτσι, μέσα στον επόμενο χρόνο, θα συντάξουμε  ξεχωριστό πρόγραμμα για κάθε νομό της πατρίδας μας, για να δείξουμε τον δρόμο της περιφερειακής ανάπτυξης με κατάληξη ένα περιφερειακό συνέδριο σε καθεμία από τις 13 περιφέρειες της χώρας.

Ως προς τη λειτουργία των τομέων,  θα είναι η αιχμή του δόρατος της αντιπολιτευτικής μας δράσης, τόσο σε επίπεδο κοινωνίας όσο και στη Βουλή και είναι σαφές ότι όποιος δεν δουλεύει, αλλάζει.

Έχω επίσης μιλήσει για ένα ολιγομελές και ευέλικτο Πολιτικό Συμβούλιο, ενίσχυση του Τομέα Οργανωτικού και μια πιο επιθετική επικοινωνιακή πολιτική.

 

Επιβεβαιώνετε την «γερασμένη εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ»; Τις πταίει; Θα θέλαμε κάποια στοιχεία για την αναφορά σας ότι το ΠΑΣΟΚ διπλασίασε το ποσοστό του στους νέους. Θεωρείτε ότι ανήκουν στο ποσοστό των αναποφάσιστων και όσων δεν ψηφίζουν; Πως σκοπεύετε να τους προσεγγίσετε;

Τα στοιχεία είναι δημόσια και κοινοποιήθηκαν την επομένη των ευρωεκλογών από τις δημοσκοπικές εταιρείες που έκαναν την ποιοτική ανάλυση των αποτελεσμάτων. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πια ένα κόμμα νοσταλγίας, αλλά είναι πρώτο κόμμα στις νέες ηλικίες και στους κεντρώους ψηφοφόρους.  Στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ καταθέσαμε ένα προοδευτικό σχέδιο με 8 εθνικές προτεραιότητες. Ένα εθνικό σχέδιο «Made in Greece», το οποίο υπηρετεί το τρίπτυχο: Βιώσιμη ανάπτυξη – Ποιοτικές Θέσεις Εργασίας-Μείωση των ανισοτήτων και απαντά στις αγωνίες των μη προνομιούχων, της μεσαία τάξη που δοκιμάζεται, της νέας γενιάς της πατρίδας μας που διψά για αλλαγές, που θα βελτιώσουν τη ζωή της και θα φέρουν ελπίδα και προοπτική.

 

Τα τελευταία χρόνια υπήρξε διαρροή μελών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής προς άλλα κόμματα και προς το κυβερνών κόμμα. Υπάρχει χώρος και τρόπος να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ; Θα κάνατε κάτι προς αυτή την κατεύθυνση;

Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε και έχει ανοίξει τις πόρτες του στους πολίτες είτε ψήφισαν Νέα Δημοκρατία είτε ΣΥΡΙΖΑ. Η Κρήτη βάφτηκε πράσινη και στην περιφέρεια είμαστε δεύτερο κόμμα γιατί μιλήσαμε ξανά με την κοινωνία και έγινε δουλειά στα επιμελητήρια, την αυτοδιοίκηση, στην Κοινωνία των Πολιτών. Η παράταξή μας μεγαλούργησε όταν ο κόσμος ερχόταν σε αυτή για να αλλάξει την Ελλάδα και όχι για να αποκτήσει εξουσία. Οι πολίτες περιμένουν από εμάς σήμερα να κάνουμε σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση απέναντι σε μία αλαζονική κυβέρνηση που περιφρονεί τα προβλήματά τους και αύριο να γίνουμε η  προοδευτική κυβέρνηση, που θα γυρίσει  σελίδα στην πατρίδα μας.

 

Θα θέλαμε ένα σχόλιο για τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και αν θα αλλάζατε κάτι στις θέσεις και το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί επικοινωνιακά να δώσει περιεχόμενο στη δήθεν θεωρία περί “ήρεμων νερών”, ενώ αυτά δεν υπάρχουν. Η Τουρκία υπηρετεί μια στρατηγική με αναβαθμισμένες προκλήσεις στον ΟΗΕ. Λίγο πριν δει τον Πρωθυπουργό, ο κ. Ερντογάν ζήτησε την αναγνώριση του ψευδοκράτους. Σας θυμίζω την  πρόκληση του με τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί πάλι λίγο πριν συναντήσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Για μένα η συνέχιση της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας, -που επί της ουσίας έχει παγώσει από το 2017-  είναι μια χίμαιρα. Υποστηρίζω μια ειδική σχέση ΕΕ-Τουρκίας με αυτοματοποιημένες κυρώσεις όποτε η γειτονική χώρα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της. Σας θυμίζω ότι ως ευρωβουλευτής, έθεσα το ζήτημα του εμπάργκο όπλων στην Τουρκία και πέτυχα να συμπεριληφθεί στους σχετικούς φακέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


Σχετικά Άρθρα

Δείτε εδώ live το debate των υποψήφιων για την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ

Δείτε εδώ live το debate των υποψήφιων για την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ

Σε λίγη ώρα οι 6 υποψήφιοι για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας, Άννα…
Η ατζέντα του “Λαού” – Γράφει η Βιβή Γ. Τσιντσίνη

Η ατζέντα του “Λαού” – Γράφει η Βιβή Γ. Τσιντσίνη

έκδοση 21-9-2024 Τσιφτετέλι Ένα τσιφτετέλι βάζω κυρία μου όταν περνάω με το αυτοκίνητο από τη Βασιλέως…
Η ιστορική ευκαιρία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Γράφει ο Δημήτρης Τσιμπανάκος

Η ιστορική ευκαιρία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Γράφει ο Δημήτρης Τσιμπανάκος

Ακολουθεί άρθρο του Δημήτρη Τσιμπανάκου, ο οποίος είναι μέλος της Κ.Π.Ε. ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος Βουλευτής στις…