• 18 Σεπτεμβρίου, 2024

Χρ. Τριαντόπουλος: Ξεκινά η κατασκευή του αγωγού της λιμνοδεξαμενής Ξεριά ύψους 3,6 εκατ. ευρώ στον Αλμυρό

Χρ. Τριαντόπουλος: Ξεκινά η κατασκευή του αγωγού της λιμνοδεξαμενής Ξεριά ύψους 3,6 εκατ. ευρώ στον Αλμυρό

Την Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2024, υπεγράφη στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, υπό τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Νίκο Ταχιάο, και τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, η σύμβαση για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς νερού από τη λιμνοδεξαμενή Ξεριά του Αλμυρού με προϋπολογισμό δημοπράτησης στα 3.558.800 ευρώ.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για την περιοχή του Αλμυρού, το οποίο έρχεται να συμπληρώσει το έργο της λιμνοδεξαμενή και για το οποίο όλη την προηγούμενη περίοδο έγιναν συντονισμένες ενέργειες από την Κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει. Σε αυτό το πλαίσιο, είχε πραγματοποιηθεί και σχετική σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – μιας και πριν το 2023 ήταν το αρμόδιο Υπουργείο – με πρωτοβουλία του Υφυπουργού, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Αλμυρού αναφορικά με την δρομολόγηση των παρεμβάσεων και έργων για την υλοποίηση του σημαντικού έργου της λιμνοδεξαμενής του Ξεριά στον Αλμυρό.

Πρόκειται, ειδικότερα, για ένα σημαντικό έργο, όπου το συνολικό μήκος του αγωγού εκτιμάται στα 5.133 μέτρα με την έκταση προς άρδευση να ανέρχεται στα 6.400 στρέμματα στην περιοχή του Αλμυρού, ενώ η χρηματοδότηση προέρχεται από Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014 – 2020» με την πράξη να συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) με ποσοστό 85% και από εθνικούς πόρους με ποσοστό 15%. Ο μελετώμενος αγωγός μεταφοράς νερού θα εκκινεί από το φρεάτιο υδροληψίας της λιμνοδεξαμενής και θα τροφοδοτεί το αρδευτικό δίκτυο που εξυπηρετεί τις καλλιεργούμενες εκτάσεις στα νοτιοδυτικά της Ευξεινούπολης. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ο αγωγός θα χαραχθεί πάνω στο οδικό δίκτυο της περιοχής, και ειδικότερα στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που κινείται παράλληλα με τον Ξεριά και λίγο βορειότερα από αυτόν, στο αγροτικό δίκτυο των καλλιεργούμενων εκτάσεων γύρω από τον Ξεριά, στους ασφαλτοστρωμένους δρόμους στο δυτικό περιμετρικό όριο της Ευξεινούπολης. Τέλος, σημειώνεται πως η διάρκεια της σύμβασης είναι δεκαοκτώ μήνες από την υπογραφή του συμφωνητικού μεταξύ των συμβαλλομένων, ενώ η διευθύνουσα υπηρεσία για το έργο είναι η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων (ΕΥΔΕ) Θεσσαλίας της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με έδρα τη Λάρισα.

 

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «ο αγωγός, συνολικού μήκους 5.133 μέτρων, θα εξυπηρετήσει 6.400 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, συνεισφέροντας στην ορθολογική διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων και στη βελτίωση της απόδοσης των καλλιεργειών. Η κατασκευή του αγωγού, προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ, αποτελεί ζωτικής σημασίας παρέμβαση για την υποστήριξη του πρωτογενούς τομέα στη Μαγνησία, αναδεικνύοντας τη δέσμευση του Υπουργείου στην υλοποίηση έργων που ενισχύουν τις τοπικές κοινωνίες και την εθνική οικονομία».

Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σε συνέχεια της υπογραφής της σύμβασης για την κατασκευή του αγωγού από τη λιμνοδεξαμενή του Ξεριά σημείωσε πως «ένα σημαντικό έργο για την περιοχή του Αλμυρού προχωρά με τη σημερινή υπογραφή της σύμβασης ύψους 3,6 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς νερού από τη λιμνοδεξαμενή Ξεριά. Ένα έργο που εδράζεται – και πρέπει θεωρώ να σημειωθεί αυτό – σε μελέτη που εκπονήθηκε με πόρους της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Αλμυρού, και δρομολογήθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – από όπου και χρηματοδοτείται – και προχώρησε από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Είναι, δηλαδή, αποτέλεσμα όλων των εμπλεκομένων προς ένα σκοπό. Την υλοποίηση ενός σημαντικού αρδευτικού έργου για την περιοχή του Αλμυρού, όπου έχουμε υπογραμμίσει όλα αυτά τα χρόνια που το παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς. Είναι, όμως, το ένα από τα τρία μέρη του ολοκληρωμένου αρδευτικού έργου της λιμνοδεξαμενής του Ξεριά. Είναι το ενδιάμεσο έργο. Το πρώτο είναι η ολοκλήρωση της λιμνοδεξαμενής, με τις εκκρεμότητες που θα πρέπει να διευθετηθούν την επόμενη περίοδο. Και το τρίτο είναι τα δίκτυα για την αξιοποίηση του νερού που θα μεταφέρει ο αγωγός προς τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, με το πρώτο βήμα να είναι μια μελέτη για αυτά. Επί αυτών – και αφού θα υλοποιείται παράλληλα ο αγωγός – θα συνεχίσουμε τη συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους, ώστε να ολοκληρωθεί αυτό το σημαντικό αρδευτικό έργο για την περιοχή του Αλμυρού. Θερμές ευχαριστίες στην πολιτική ηγεσία και στους υπηρεσιακούς παράγοντες των Υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

Στην εκδήλωση για την υπογραφή του έργου παρέστη και ο Βουλευτής, κ. Χρήστος Μπουκώρος, ο Δήμαρχος Αλμυρού, κ. Δημήτρης Εσερίδης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.


Σχετικά Άρθρα

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΝΩΕ 2024” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού…
Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, ζητά με επιστολή …
Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Μετά από πολύχρονη απουσία από τις εκθεσιακές δραστηριότητες το Επιμελητήριο Μαγνησίας επανέρχεται με τη διοργάνωση της…