- 6 Ιουλίου, 2024
Έκθεση δημιουργίας μαθητών Γυμνασίου-Λ.Τ. Ευξεινούπολης στο πλαίσιο του μαθήματος της τεχνολογίας
Στo Γυμνάσιο –Λ.Τ. Ευξεινούπολης φιλοξενείται έκθεση με τα δημιουργήματα των μαθητών Α’, Β’, και Γ’ τάξης Γυμνασίου, που έγιναν στο πλαίσιο του μαθήματος της τεχνολογίας, υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού, κας Ανθούλη Ελένης. Η έκθεση περιλαμβάνει μακέτες, αφίσες τις Α’ και Β’ τάξης και έρευνες της Γ’. Αξιοσημείωτη είναι έρευνα που πραγματοποίησαν με θέμα: “Έρευνα, Μελέτη και Σχεδιασμός τροφίμων, μακαρονιών και σοκολάτας, κατάλληλα για παιδιά”.
Αναλυτικότερα, οι μαθητές της Γ’ τάξης του Γυμνασίου –Λ.Τ. Ευξεινούπολης, με την υποστήριξη και καθοδήγηση της καθηγήτριας Ανθούλη Ελένης, πραγματοποίησαν μια σημαντική εργασία στο πλαίσιο του μαθήματος της τεχνολογίας. Η εργασία εστίασε σε δύο αγαπημένες τροφές των παιδιών: τα μακαρόνια και τη σοκολάτα, με στόχο να δημιουργήσουν διατροφικές επιλογές που να είναι ελκυστικές, υγιεινές και προσβάσιμες σε όλα τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων αυτών με αλλεργίες στη γλουτένη, τη λακτόζη, κοιλιοκάκη και σακχαρώδη διαβήτη.
Μέσα από αυτή την εργασία, οι μαθητές δίνουν ένα ισχυρό μήνυμα για την αξία των διατροφικών επιλογών, το σεβασμό και τη συμπεριληπτική προσέγγιση διαφορετικών διατροφικών αναγκών. Τονίζουν τη σημασία της δημιουργίας κινήτρων για θεμελίωση υγιεινών διατροφικών επιλογών, ιδιαίτερα κατά την ευαίσθητη παιδική ηλικία, καθώς και το σεβασμό στο περιβάλλον. Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους και οι προτάσεις τους, θα αποσταλούν σε γνωστή εταιρεία με την ελπίδα το μήνυμά τους να “ακουστεί”.
Αναλυτικότερα, οι μαθητές, υποδυόμενοι τα στελέχη των τμημάτων έρευνας και σχεδιασμού προϊόντων των εταιριών που είχαν “ιδρύσει” την προηγούμενη σχολική χρονιά, πραγματοποίησαν έρευνα η οποία περιλάμβανε:
– Έρευνα Αγοράς: Καταγραφή των προϊόντων που ήδη υπάρχουν στην αγορά για την ανακάλυψη αναγκών που δεν καλύπτονται από αυτά.
– Ερωτηματολόγια Κλειστού Τύπου: Διανεμήθηκαν σε γονείς και παιδιά ηλικίας 4-9 ετών για την ανακάλυψη των αναγκών.
– Συνεντεύξεις με Επιστήμονες Υγείας: Συνεντεύξεις με ειδικούς επιστήμονες υγείας για τη λήψη πολύτιμων πληροφοριών.
Από την έρευνα, διεξάγεται το συμπέρασμα ότι τα παιδιά καταναλώνουν μακαρόνια με υψηλή συχνότητα και στην πλειονότητά τους οι γονείς είναι διατεθειμένοι να διαθέσουν χρήματα για την αγορά υγιεινών τροφών. Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, οι μαθητές προτείνουν την κατασκευή ελκυστικών συσκευασιών, με έντονα χρώματα και γεωμετρικά σχήματα, όπως φαίνεται στις παρακάτω χρωματικές προτάσεις, και με χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα. Προτείνουν η συσκευασία να περιλαμβάνει δώρο έκπληξη. Τα μακαρόνια να έχουν διάφορα
γεωμετρικά σχήματα, χρώματα ή και τους αγαπημένους ήρωες των παιδιών, με τους υπερήρωες να βγαίνουν πρώτοι σε προτίμηση. Σχετικά με τα συστατικά, οι προτάσεις περιλαμβάνουν προϊόντα χωρίς τεχνητά πρόσθετα, με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και εμπλουτισμένα με βιταμίνες φυσικής προέλευσης, κατασκευασμένα σε χώρο χωρίς ίχνη αλλεργιογόνων, και με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Μια πρόταση για τα μακαρόνια οσπρίων είναι οι κατάλληλοι διατροφικοί συνδυασμοί για την υψηλότερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, όπως αλεύρι φακής ή ρεβιθιού σε συνδυασμό με αλεύρι ρυζιού ή αλεύρι φασολιών σε συνδυασμό με πατατάλευρο. Μακαρόνια χωρίς γλουτένη με σχήμα κατάλληλο για την παρασκευή διαφορετικών συνταγών, όπως παστίτσιο. Τα μακαρόνια με γλουτένη να είναι από αρίστης ποιότητας σπόρους, με κατάλληλη άλεση ώστε να μη χάνονται θρεπτικά συστατικά. Οι χρωματισμοί στα μακαρόνια, όταν γίνονται, να είναι από χυμούς λαχανικών ή άλλων φυσικών πηγών υψηλής διατροφικής αξίας, όπως κουρκουμίνης.
Όσο αφορά τη σοκολάτα, που αποτελεί την αδυναμία των περισσότερων παιδιών και τον “εφιάλτη” των περισσότερων γονιών, προτείνεται η αντικατάσταση της ζάχαρης ή των γλυκαντικών με καλή ποιότητα μελιού ή χυμό φρούτων και η χρήση της κανέλας. Να χρησιμοποιείται πολύ καλή ποιότητα κακάο, ελαίων και να μη περιέχει χρωστικές και συντηρητικά ή άλλα τεχνητά πρόσθετα. Για τη μείωση του κόστους αλλά και της ποσότητας κατανάλωσης, η σοκολάτα να είναι λεπτή και κούφια στο εσωτερικό, σχηματίζοντας αγαπημένους ήρωες, όπως στα μακαρόνια ή γεωμετρικά σχήματα. Στο εσωτερικό, η σοκολάτα να έχει δώρο έκπληξη. Να γίνεται χρήση έντονων χρωμάτων στη συσκευασία και να έχει χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα. Το αγελαδινό γάλα μπορεί, ανά περίπτωση, να αντικατασταθεί από άλλα είδη γάλακτος, όπως ρυζιού που. Η παρασκευή της σοκολάτας να γίνεται σε ασφαλές περιβάλλον για να αποφεύγονται τα ίχνη από αλλεργιογόνα. Κάποιες χρωματικές προτάσεις μαθητών για τη συσκευασία φαίνονται παρακάτω.
Με τις παραπάνω προτάσεις, τα δύο αυτά προϊόντα γίνονται τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, καλύπτουν διαφορετικές διατροφικές ανάγκες, είναι ασφαλή και ελκυστικά για τα παιδιά, ενώ έχουν χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι οι παραπάνω έρευνες αποτελούν σχολικές εργασίες και για την ολοκλήρωσή τους χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση των αναγκών των χρηστών, καθώς και ο απαραίτητος ποιοτικός έλεγχος.
Ευχαριστούμε θερμά τη διευθύντρια του Γυμνασίου – Λ.Τ. Ευξεινούπολης, κα Σταυραντώνη Μαρία, για την υποστήριξή της, καθώς και τους διευθυντές των σχολείων 1ου και 3ου Νηπιαγωγείου και 1ου και 3ου Δημοτικού. Ευχαριστίες απευθύνονται επίσης στους γονείς και τους μαθητές από το 1ο και 3ο Νηπιαγωγείο Αλμυρού και το 1ο και 3ο Δημοτικό Αλμυρού, που συμμετείχαν στην έρευνα, καθώς και στις επιστήμονες υγείας, νοσηλεύτριες, την κα Κάρμεν Κρέτσου και την κα Βασιλική Βασιλοπούλου.
Θερμά συγχαρητήρια και ευχαριστίες στους μαθητές της Γ’ τάξης του Γυμνασίου-Λ.Τ. Ευξεινούπολης και την εκπαιδευτικό κα Ανθούλη Ελένη για την εργασία και τη συμβολή τους στην προώθηση υγιεινών και συμπεριληπτικών διατροφικών επιλογών για τα παιδιά.