- 26 Ιουνίου, 2024
ΑΣΙΛ, μία οργανωμένη ακαδημία από την ηρωοτόκο Λύση – Συνάντηση με τον πρόεδρο Γιώργο Καΐλη στην Almyros Football Arena
Το παρακάτω κείμενο δημοσιεύθηκε στον “Λαό” του Σαββάτου 22 Ιουνίου.
Με τον Γιώργο Καΐλη, τον πρόεδρο του ΑΣΙΛ, γνωριζόμασταν τηλεφωνικά, ωστόσο την Παρασκευή 14 Ιουνίου, είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε στις εγκαταστάσεις της ακαδημίας Almyros Football Arena με αφορμή την αδελφοποίηση των δύο συλλόγων και τη διεξαγωγή φιλικών αγώνων μεταξύ των παιδιών των δύο ακαδημιών.
Ο Μιχάλης Ανδρωνάς και ο Θοδωρής Σκούρας καλωσόρισαν την αποστολή των Κυπρίων και τον προπονητή Φώτη Παπαδόπουλο από τη Βέροια ο οποίος ήταν ο συνδετικός κρίκος για να πραγματοποιηθεί αυτή η ξεχωριστή ποδοσφαιρική συνάντηση. Όπως είπε ο Μιχάλης Ανδρωνάς, οι αγώνες της 14ης Ιουνίου αποτελούν την απαρχή μιας ευρύτερης συνεργασίας με τον ΑΣΙΛ στο πλαίσιο ανταλλαγής απόψεων, τεχνογνωσίας, επισκέψεων, ενώ ο Θοδωρής Σκούρας ευχήθηκε το επόμενο καλοκαίρι να πάνε τα παιδιά του Αλμυρού στην Κύπρο.
Οι προπονητές του ΑΣΙΛ από τη δική τους πλευρά ανέφεραν κάποια ιστορικά στοιχεία του σωματείου που φέτος κλείνει 92 χρόνια ζωής (όπως για παράδειγμα ότι ήταν η πρώτη επαρχιακή ομάδα που μπήκε στη δύναμη της Ομοσπονδίας, ήταν η πρώτη στην Κύπρο που απέκτησε γήπεδο με χόρτο, η πρώτη με γήπεδο που ηλεκτροφωτίστηκε, επίκεντρο του ποδοσφαίρου με τα περίφημα καλοκαιρινά τουρνουά τη δεκαετία του 1970) και δήλωσαν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από τη φιλοξενία που δέχθηκαν στην περιοχή μας, αφού πριν τον Αλμυρό, έδωσαν φιλικά στον Βόλο και στα Καλά Νερά.
Όσο τα μικρότερα παιδιά, κάτω από τον καυτό ήλιο, χαίρονταν το αγαπημένο τους άθλημα, εμείς «ανακρίναμε» τον κο Γιώργο Καΐλη (στην πάνω φωτογραφία με την γκρι μπλούζα), έναν παράγοντα, πρόεδρο την τελευταία τετραετία στον ΑΣΙΛ, με πολλή αγάπη για τα παιδιά και μεράκι για αυτό που κάνει.
«Ο Αλμυρός είναι σαν τη Λύση, όπως ερχόμασταν είδα τα σιτάρια και μου θύμισε το χωριό μας» είπε ο κος Καΐλης, ο οποίος ήταν τριών-τεσσάρων ετών όταν έγινε η τουρκική εισβολή και η οικογένειά του, οι συντοπίτες του και χιλιάδες Κύπριοι ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους, αφήνοντας πίσω το βιός τους και ξεκινώντας μια ζωή στην προσφυγιά. Φέτος μην ξεχνάμε ότι συμπληρώνεται μισός αιώνας από την τουρκική εισβολή του 1974.
«Η πιο συγκινητική στιγμή της ζωής μου ήταν όταν άνοιξαν τα σύνορα και για πρώτη φορά πήγαμε στο σπίτι μας στη Λύση. Η μητέρα μου, αν και είχαν περάσει τέσσερις δεκαετίες, έψαχνε να βρει τα πράγματά της, ο δε πατέρας μου δεν μπορούσε να μιλήσει, έμεινε άφωνος. Στο σπίτι μας έμειναν Τούρκοι στρατιωτικοί έποικοι. Είναι μια στιγμή που δεν θα ξεχάσω ποτέ» μάς είπε.
Σημειώνουμε ότι η ηρωοτόκος Λύση, αυτή η αγροτική κοινότητα που έσφυζε από ζωή και ανδρώθηκε με τα ιδανικά του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-59 για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, γέννησε πλειάδα ηρώων που έγιναν θρύλοι στον βωμό της ελευθερίας και της πατρίδας. Από τη Λύση ήταν ο Γρηγόρης Αυξεντίου, ο υπαρχηγός της ΕΟΚΑ, ο Σταυραετός του Μαχαιρά που με τον ηρωικό του θάνατο σφράγισε τη μοναδική αγωνιστική σταδιοδρομία του και με τη θυσία του στη σπηλιά του Μαχαιρά βάδισε στην Αθανασία.
Επιστρέφοντας στα ποδοσφαιρικά, ο κος Καΐλης γεννήθηκε με την αγάπη της ομάδας του τόπου του, που δεν πρόλαβε να δει να αγωνίζεται στη φυσική της έδρα. Υποστηρίζει επίσης την Ανόρθωση όπου αγωνίστηκε για δεκατρία χρόνια ο θείος του Στέφανος Λυσσάνδρου, ένας από τους παίκτης της «Μεγάλης Κυρίας» με τις περισσότερες συμμετοχές στην ιστορία της. Πρώτος ξάδερφός του είναι ο Μηνάς Λυσσάνδρου, πιο γνωστός στο ελληνικό κοινό αφού υπήρξε διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ ΑΕΚ, πρόεδρος της Σούπερ Λιγκ και τώρα είναι διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ ΟΦΗ. Από τα 14 έως τα 28, ο κος Καΐλης φόρεσε την κιτρινόμαυρη φανέλα του Αθλητικού Συλλόγου Ισχύς Λύσης (ΑΣΙΛ), μετά έγινε διπλωματούχος προπονητής στην ακαδημία και τη δεύτερη ομάδα και τα τελευταία 4 χρόνια είναι επικεφαλής του ΑΣΙΛ, που αγωνίζεται μετά την εισβολή στη Λάρνακα, στην περιοχή Καμάρες σε κεντρικό σημείο της πόλης.
Σε ένα κυπριακό ποδόσφαιρο που κάνει βήματα προόδου, αλλά οι ομάδες είναι γεμάτες από κάθε λογής ξένους, που δύο σωματεία που πρωταγωνιστούν ανήκουν σε ξένους -ο πρωταθλητής του 2023 Άρης Λεμεσού στον Λευκορώσο Βλάντιμιρ Φεντέροφ και η κυπελλούχος του 2024 Πάφος στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Σεργκέι Λομάκιν-, οι Κύπριοι παίκτες είναι μειοψηφία σε όλους τους συλλόγους της μεγάλης κατηγορίας. Ο ΑΣΙΛ αγωνίζεται στη Β’ Κατηγορία και οι παίκτες του είναι ημιεπαγγελματίες. «Εμείς θέλουμε να έχουμε μία οργανωμένη ακαδημία και στόχος μας είναι κάθε χρόνο να βγαίνουν ένας ή δύο παίκτες για την πρώτη ομάδα. Ο ΑΣΙΛ είναι ιστορικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1932, έχει τον δικό του κόσμο, αποτελεί τη σύνδεση με το κατεχόμενο χωριό καταγωγής μας και θέλουμε να δώσουμε στα μικρά παιδιά που ανήκουν στην ακαδημία μας τη δυνατότητα να ενταχθούν στην οικογένειά μας και να αναδειχθούν ποδοσφαιρικά» ανέφερε ο πρόεδρος. Πρόσθεσε πως επόμενο μεγάλο σχέδιο είναι η κατασκευή αθλητικού κέντρου σε έκταση που υπάρχει ώστε να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο ο ΑΣΙΛ, κοιτάζοντας με μεγαλύτερη αισιοδοξία του μέλλον στην πορεία του προς τα εκατοντόχρονα….
«Αυτό που μας ξεχωρίζει στον ΑΣΙΛ είναι η ουσιαστική αγάπη για το ποδόσφαιρο, με την οποία εμποτίζονται τα νεαρότερα παιδιά που μαθαίνουν και υπηρετούν τις αρχές της ευγενούς άμιλλας και του ευ αγωνίζεσθαι. Την υπερηφάνεια και την αγάπη για τον αθλητισμό την μεταδίδουμε και σε παιδιά που δεν κατάγονται από τη Λύση, ο ΑΣΙΛ είναι ένας ζωντανός οργανισμός που κατάφερε πενήντα χρόνια τώρα να ζει και να αναπνέει στην προσφυγιά κάνοντας όλους κοινωνούς των αξιών του. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε παραπάνω από 250 παιδιά» υποστήριξε ο κος Καΐλης και εμείς συνυπογράφουμε διότι στις εγκαταστάσεις του Almyros Football Arena είδαμε μια πολύ οργανωμένη ακαδημία με παιδιά πειθαρχημένα και αξιόλογους προπονητές-παιδαγωγούς.
Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε στον κο Καΐλη η αναφορά μας για μία ανάρτηση στο e-almyros.gr σχετικά με τις ομάδες που έχουν σήμα τον Δισκοβόλο του Μύρωνα. Βλέπετε, ο ΑΣΙΛ έχει το ίδιο έμβλημα με τον ΓΣΑ, τον Δισκοβόλο που καθιέρωσαν τα φτωχά αγροτόπαιδα που ίδρυσαν τον σύλλογο με κύρια επιδίωξη την προαγωγή του αθλητισμού και με οδηγό το ολυμπιακό ιδεώδες. Και τα γενέθλια του ΑΣΙΛ είναι στις 26 Ιουνίου, δηλαδή σε λίγες ημέρες…
Η επίσκεψη στην Μαγνησία περιλάμβανε ταξίδι στη Σκιάθο την τελευταία ημέρα για βουτιές και στιγμές δροσιάς και λίγο πριν την αναχώρηση από τον Βόλο με προορισμό τη Θεσσαλονίκη και την πτήση για Λάρνακα, ο επικεφαλής της αποστολής, σε νέα μας συνάντηση, δήλωσε χαρούμενος διότι οι προπονητές, οι μικροί ποδοσφαιριστές, οι γονείς-συνοδοί πραγματοποίησαν αυτή την πενταήμερη εκδρομή στην Ελλάδα, απόλαυσαν τη φιλοξενία μας και έζησαν μία αξέχαστη εμπειρία.
ΦΩΤΗΣ ΓΑΛΟΥΣΗΣ