• 18 Ιουνίου, 2024

Απολογισμός δράσεων του Εσπερινού ΕΠΑΛ Αλμυρού

Απολογισμός δράσεων του Εσπερινού ΕΠΑΛ Αλμυρού

Από τον Διευθυντή του Εσπερινού ΕΠΑΛ Αλμυρού κο Κόκκινο λάβαμε και δημοσιεύουμε:

Βαδίζοντας προς το τέλος της πρώτης σχολικής χρονιάς για το ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑ.Λ Αλμυρού, θα επιχειρήσουμε έναν απολογισμό του δεύτερου τετραμήνου αυτής της πρώτης χρονιάς λειτουργίας. Αναπτύχθηκαν δράσεις, συνεργασίες ατόμων και φορέων,  γεννηθήκαν εμπειρίες και συναισθήματα, όλα αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης καθηγητών και μαθητών.

–  Την Τετάρτη 17/01/24 το Εσπερινό ΕΠΑ.Λ Αλμυρού έκανε ένα μικρό αφιέρωμα στον Αυτισμό. Ήταν θέμα που είχε αγγίξει τους μαθητές λόγω της ιδιαιτερότητάς που παρουσιάζει και της προσεγμένης αντιμετώπισης που χρήζει. Έγινε παρουσίαση στους μαθητές για την φύση και τους τρόπους εκδήλωσης αυτής της….. αόρατη αναπηρίας, όπως συνηθίζεται να λέγεται και ακολούθησε συζήτηση ευαισθητοποίησης και προσέγγισης του θέματος από κάθε τομέα ανθρώπινης δραστηριότητας, ακόμη και με καταθέσεις βιωμάτων των μαθητών και καθηγητών  η οποία είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

– Ο σεβασμός στο συνάνθρωπο ως απαραίτητο στοιχείο ομαλής συμβίωσης, προσεγγίστηκε μέσω διαδραστικού διαλόγου που πραγματοποιήθηκε με συντονίστρια την ψυχολόγο του σχολείου κ. Βασιλική Γκούμα. Εάν γυρίσουμε στα πρώτα μας βήματα,  θα συνειδητοποιήσουμε ότι ο σεβασμός προς τον συνάνθρωπο ατόνησε, από τότε που αρχίσαμε να πιστεύουμε ότι όλοι οι άλλοι έχουν λιγότερη αξία μπροστά στο δικό μας εγώ, από τότε που το αίσθημα το δικαίου ή του σωστού, υπερίσχυσε της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ο σεβασμός είναι κόσμημα κι αυτό το κόσμημα να μάθουμε να το φοράμε καθημερινά. Ίσως να είναι και το μόνο κόσμημα που μας κάνει  πραγματικά  όμορφους….

– Η Διεθνής Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, εορτάζεται  κάθε χρόνο, την 27η Ιανουαρίου. Το Εσπερινό ΕΠΑ.Λ Αλμυρού, την Τετάρτη 31/01/24 θέλοντας να αποτίνει φόρο τιμής στα θύματα του ναζισμού, της μισαλλοδοξίας και του αντισημιτισμού, της συλλογικής ιστορικής μνήμης και την καλλιέργεια αξιών, όπως ο αλληλοσεβασμός, η αποδοχή της διαφορετικότητας και τα ιδανικά του δημοκρατικού πολιτεύματος, έκανε προβολή της αντιπολεμικής Ιταλικής δραματικής κωμωδίας με τίτλο <Η ζωή είναι ωραία>. Η ταινία αποτελεί έναν ύμνο στο θαύμα της ζωής, στον ανθρώπινο αγώνα για επιβίωση κόντρα στις όποιες αντιξοότητες.

– Με αφορμή τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών στις 30/01/24 , το ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΑΛΜΥΡΟΥ οργάνωσε αφιέρωμα για τους τρεις επιφανείς Αγίους και θεολόγους, Βασίλειο τον Μέγα, Ιωάννη τον Χρυσόστομο και Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό,

– Εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε από τον Τομέας Υγείας Πρόνοιας και Ευεξίας την Τετάρτη 21/02/24 στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού με την εποπτεία της συντονίστριας εκπαίδευσης κ. Συνοδής Μιχάλη.
Τους μαθητές υποδέχθηκε η προϊσταμένη της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Κέντρου κ. Αλεξογιαννοπούλου Ευανθία, η οποία αφού παρουσίασε τους χώρους του κέντρου και την χρησιμότητά τους, έκανε ενημέρωση για θέματα που άπτονταν του ενδιαφέροντος των μαθητών.

– Με τη συνεργασία του Δρ. Νοσηλευτικής  και εκπαιδευτικό κ. Ιωάννη Καραδόντα, και την εκπαιδευτικό Νοσηλεύτρια κ. Μιχάλη Συνοδή την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024, στην Βιβλιοθήκη του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ Αλμυρού, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση παρουσίασης, επίδειξης και στη συνέχεια βιωματικού εργαστηρίου, με θέμα την Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση. Στη συνέχεια έγινε και επίδειξη της τεχνικής σε ειδικό ανθρώπινο πρόπλασμα Πρώτων Βοηθειών. Με την βοήθεια των εκπαιδευτικών του σχολείου οργανώθηκε  κατευθυνόμενη εκτέλεση της τεχνικής ΚΑΡΠΑ, στην οποία συμμετείχαν μαθητές και καθηγητές. Ήταν μια εκδήλωση που έθετε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, την βοήθεια στον συνάνθρωπο και στην κοινότητα.

– Διδακτική επίσκεψη πραγματοποίησε το Εσπερινό ΕΠΑΛ Αλμυρού στην Δημοτική Πινακοθήκη Αλμυρού , την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024. Η διδακτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε κατά τις ώρες λειτουργίας του σχολείου, στο πλαίσιο των φιλολογικών μαθημάτων και συμμετείχαν οι μαθητές/τριες της Β1 και Α1 τάξης. Η παρουσίαση της Δημοτικής Πινακοθήκης Αλμυρού «Αθανάσιος Ακριβόπουλος» έγινε από την διδάσκουσα καθηγήτρια φιλόλογο κα Θεοδώρου Κυριακή. Οι μαθητές/τριες εντυπωσιάστηκαν και γοητεύθηκαν από την ιστορία του μεταπολεμικού πέτρινου κτιρίου, που είχε χρησιμοποιηθεί αρχικά ως διδακτήριο.

– Την Τετάρτη 13/03/2024 στο πλαίσιο ενδοσχολικής επιμόρφωσης καθηγητών και μαθητών, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση από τον Διευθυντή της σχολικής μονάδας κ. Δημήτριο Κόκκινο Ηλεκτρολόγο Τεχνολόγο Μηχανικό  και της εκπαιδευτικού Συνοδής Μιχάλη Νοσηλεύτριας, με θέμα : Ηλεκτροπληξία-Κίνδυνοι-Τρόποι Πρόληψης-Πρώτες Βοήθειες.
Η ηλεκτροπληξία αποτελεί τις περισσότερες φορές έναν αόρατο κίνδυνο, και ως τέτοιον θα πρέπει όλοι μας να μάθουμε να τον αντιμετωπίζουμε. Είναι πολύ σημαντικό  να γνωρίζουμε βασικές αρχές και ιδιότητες του ηλεκτρισμού, ώστε να ήμαστε σε θέση να  προλάβουμε ένα σοβαρό ατύχημα, όπως επίσης και να γνωρίζουμε απλές Πρώτες Βοήθειες αν βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να τις προσφέρουμε σε κάποιον συνάνθρωπό μας.

– Με αφορμή τις ημέρες της Αποκριάς, έπειτα από πρόταση των μαθητών και με τη σύμφωνη γνώμη του συλλόγου, οργανώθηκε στο σχολείο με τη συμμετοχή μαθητών και καθηγητών, Αποκριάτικο Πάρτι. Ήταν μια ευκαιρία για διασκέδαση, εκτόνωση και ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων.

– Την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024, πραγματοποιήθηκε η σχολική γιορτή για την Εθνική Επέτειο της 25ης  Μαρτίου.

Αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες της κοινωνίας και της σχολικής κοινότητας, την Παρασκευή 5 Απριλίου, διεξήχθη ομιλία με θέμα «Άγχος και αγχώδεις διαταραχές». Εισηγήτριες της ομιλίας ήταν η ψυχολόγος του σχολείου και εκπαιδευτικός. ψυχοθεραπεύτρια, κα. Βασιλεία Γκούμα και η κα. Θωμαΐς Ντέμκα, φιλόλογος και ψυχοθεραπεύτρια. Στο τέλος της παρουσίασης ακολούθησαν και δύο βιωματικές ασκήσεις, στις οποίες, όλοι  συνειδητοποίησαμε ότι, όταν δεν μιλάει το στόμα, μιλάει το σώμα..

– Μετά από πρόσκληση της θεατρικής ομάδας «Σκηνοπαίχτες» και της μαθήτριας του σχολείου μας Ευσταθίας Αγελάρη που συμμετέχει στην ομάδα, μας δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια θεατρική παράσταση με καταπληκτική πλοκή και αξιόλογες ερμηνείες. Άξιοι συγχαρητηρίων, όλοι οι ηθοποιοί και λοιποί συντελεστές της θεατρικής παράστασης. Σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε νέες και δημιουργικές μελλοντικές παραστάσεις.

– Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των μαθητών για τη διατροφή, στις 15 Απριλίου διοργανώθηκε με ευθύνη της κ. Στυλιανής Φιλίππου Οικοινομολόγου εκπαιδευτικού, αλλά και Διαιτολόγου – Διατροφολόγου,  εκδήλωση με θέμα Διατροφή-«Διαλειμματική νηστεία». Αρχικά, έγινε μία παρουσίαση σχετικά με το τι είναι η διαλειμματική νηστεία, ποιές μορφές υπάρχουν και τα οφέλη της. Στο τέλος της εκδήλωσης, ανατέθηκε βιωματική άσκηση και με  τη μέθοδο της ανάκλησης 24ώρου, καταγράφηκε η κατανάλωση τροφής της προηγούμενης ημέρα. Αυτές οι καταγραφές συζητήθηκαν, ώστε να εντοπιστεί ποιά ώρα της ημέρας παρατηρείται η κατανάλωση του μεγαλύτερου όγκου τροφής.

– Προκειμένου οι μαθητές να αποκτήσουν πρόσβαση στις e Υπηρεσίες του Π.Σ.Δ. πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα την ενημέρωση για τα ψηφιακά μέσα και εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Απέκτησαν πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες με τη δημιουργία κωδικών και ακολούθησε παρουσίαση ψηφιακών τάξεων σύγχρονης και ασύγχρονης διδασκαλίας στο πλαίσιο του ευρύτερου ψηφιακού σχολείου.

Την εποχή αυτή της αναμονής  για τις εγγραφές, που θα πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά στο τέλος του Ιουνίου (σχετική ενημέρωση θα ακολουθήσει σύντομα), αποχαιρετούμε τη χρονιά που τελειώνει, με αποτίμηση του έργου μας ,αλλά και  προγραμματισμό νέων δράσεων και νέων στόχων, μέσα από εμπειρίες που θα μοιραστούμε με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Η Διοίκηση και ο Σύλλογος διδασκόντων, ευχαριστούμε τους μαθητές μας και την τοπική κοινωνία, για την άριστη συνεργασία και ευχόμαστε αυτή να συνεχιστεί και για τα επόμενα χρόνια.

 


Σχετικά Άρθρα

Δ. Εσερίδης: Η ιδιωτικοποίηση των σφαγείων θα είναι προς το όφελος κτηνοτρόφων και κρεοπωλών

Δ. Εσερίδης: Η ιδιωτικοποίηση των σφαγείων θα είναι προς το όφελος κτηνοτρόφων και κρεοπωλών

Σχετικά με το θέμα των δημοτικών σφαγείων και την ανακοίνωση της «Δημοτικής Πρωτοβουλίας», ο Δήμαρχος Αλμυρού…
40ήμερο μνημόσυνο

40ήμερο μνημόσυνο

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από τον θάνατο του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού, αδερφού και…
Ευάγγ. Χατζηκυριάκος: Φυγόπονη η Δημοτική Αρχή στο ζήτημα των Δημοτικών Σφαγείων

Ευάγγ. Χατζηκυριάκος: Φυγόπονη η Δημοτική Αρχή στο ζήτημα των Δημοτικών Σφαγείων

Από την “Δημοτική Πρωτοβουλία” με επικεφαλής τον Ευάγγελο Χατζηκυριάκο λάβαμε και δημοσιεύουμε την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά…