- 7 Ιουνίου, 2024
Ψηφίζουμε γνώστες, όχι γνωστούς – Γράφει ο Ευθύμιος Ζιγγιρίδης
Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ξεπέρασε τα 70 χρόνια ύπαρξης. Στις 10 Σεπτεμβρίου 1952 πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο η πρώτη σύνοδος της Κοινής Συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα Η σύνοδος αυτή αποτέλεσε το σημείο αφετηρίας για να δημιουργηθεί το σημερινό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η πρώτη σύνοδος της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, προδρόμου του σημερινού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο της Γαλλίας στις 19 Μαρτίου 1958 Μετονομάστηκε σε Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στις 30 Μαρτίου 1962 αφού αντικατάστησε Κοινή Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα.
Ο κύριος ρόλος του είναι να διασφαλίζει τη δημοκρατική νομιμότητα του ευρωπαϊκού δικαίου. Για την Ελλάδα θα είναι η δέκατη εκλογική διαδικασία από την καθιέρωση των άμεσων εκλογών το 1979. Σύμφωνα με μελέτες σήμερα, περισσότεροι από 7 στους 10 πολίτες (74%) πιστεύουν ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη , επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2008 (74%) – χρονιάς που καταγράφηκαν τα υψηλότερα ποσοστά «ελληνικού ευρωπαϊσμού» – μετά το κομβικό 2010. όταν η κοινή γνώμη χωρίστηκε στη μέση (47% υπέρ – 49% κατά). Σήμερα αμφισβητείται η ισότιμη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ (44% των ερωτηθέντων συμφωνεί, 44% διαφωνεί).
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το μόνο όργανο του οποίου οι εξουσίες αυξάνονται συνεχώς τα τελευταία τριάντα χρόνια, είτε σε νομοθετικό είτε σε δημοσιονομικό επίπεδο – ιδίως όσον αφορά το Συμβούλιο Υπουργών και όσον αφορά τον έλεγχο, ιδίως όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ένας στρατηγικός θεσμός που χρησιμοποιείται για να επηρεάσει τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: η ψήφος του ευρωπαϊκού εκλογικού σώματος πρέπει επίσης να θεωρείται ως επιλογή όσον αφορά την εθνική επιρροή .
Η αποχή στις Ευρωπαϊκές Εκστρατείες είναι εξαιρετικά δαπανηρή καθώς προωθεί τους εξτρεμιστές των οποίων οι υποστηρικτές γενικά κινητοποιούνται σε μεγαλύτερο βαθμό. Η μη ψηφοφορία από την πλευρά των αποχών γενικά βοηθά εν μέρει στην αποδυνάμωση της εθνικής επιρροής μιας χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οφείλουμε όχι μόνο να συμμετέχουμε σε αυτή τη διαδικασία αλλά να φροντίσουμε να στείλουμε εκπροσώπους με γνώση και ικανότητα. Όπως διάβασα κάπου «Ψηφίζουμε γνώστες όχι γνωστούς».
Ποιος θα υπερασπιστεί το δικαίωμα μας να ασκούμε βέτο σε σημαντικά θέματα όταν κάποιες μεγάλες και ισχυρές χώρες θα θέλουν να το καταργήσουν και να επιβάλλουν την ισχυρή πλειοψηφία;
Ποιος θα υπερασπιστεί τα ενεργειακά θέματα της χώρας;
Ποιος θα υπερασπιστεί και θα διαπραγματευτεί της σπουδαία γεωστρατηγική θέση της χώρας μας σε ένα μεταβαλλόμενο και επικίνδυνο κόσμο;
Ποιος θα υπερασπιστεί την δυνατότητα της Ελλάδας να γίνει συμπαραγωγός διεθνούς πολιτικής και να μην παραμείνει ακόλουθος εξελίξεων;
Ποιος θα υπερασπιστεί το δικαίωμα της χώρας μας να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο της της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EuroAsia Interconnector, EuroAfrica interconnector) και όχι μόνο;
Η κυβέρνηση έχει κερδίσει το σεβασμό της πλειοψηφίας των χωρών που μπορούν να επηρεάζουν τις εξελίξεις. Έχει δημιουργήσει δεσμούς και έχει υπογράψει συμφωνίες που θα βοηθήσουν τη χώρα σε πολλαπλά επίπεδα στο μέλλον. Χρειάζεται φυσικά να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις γεωτρήσεις σε περιοχές της χώρας πλούσιες σε φυσικό αέριο προκειμένου να διασφαλίσει ενεργειακά τις επόμενες γενιές και να ικανοποιήσει τη δίψα της Ευρώπης για φυσικό αέριο
Προκειμένου λοιπόν να διατηρήσουμε και να ασκήσουμε την επιρροή μας στα διεθνή fora οφείλουμε να στείλουμε στο κοινοβούλιο ανθρώπους με βαθιά γνώση των ευρωπαϊκών και διεθνών εξελίξεων και όχι ανθρώπους που απλά έτυχε να γνωρίζουμε.
Ευθύμιος Ζιγγιρίδης BEng MSc AMIEE MILT
Σύμβουλος Στρατηγικών Επενδύσεων