- 27 Μαΐου, 2024
Πασχαλινό Πανηγύρι στην Ενορία της Ευξεινούπολης
Με τη συμμετοχή 7 πολιτιστικών, λαογραφικών και χορευτικών συλλόγων της πόλης του Αλμυρού και της Ευξεινούπολης, πραγματοποιήθηκε χθες, 26/5 στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν.Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ευξεινούπολης, το Πασχαλινό Πανηγύρι της Ενορίας, το οποίο συνδιοργάνωσαν το Φιλόπτωχο Ταμείου του Ιερού Ναού και ο Δήμος Αλμυρού, με σκοπό την ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας. Στην εν λόγω εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Δημήτριος Εσερίδης, ο Αντιδήμαρχος Διοικητικού – Οικονομικού κ. Σπυρίδων Βαλαμούτης, η Αντιδήμαρχος Παιδείας – Πολιτισμού κ. Μαρία Σταυραντώνη, ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Κοινωνικών Θεμάτων κ. Ιωάννης Βούλγαρης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ευξεινούπολης κ. Μηνάς Παπαγιάννης και πλήθος κόσμου.
Στην εκδήλωση, συμμετείχαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ευξεινούπολης, ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ευξεινούπολης «Η Στάνη», ο Σύλλογος Ανατολικής Ρωμυλίας Ευξεινούπολης, το Περιφερειακό Τμήμα Χορού Αλμυρού του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου, ο Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Επαρχίας Αλμυρού, ο Χορευτικός Όμιλος Αλμυρού και ο Σύλλογος Μικρασιατών Επαρχίας Αλμυρού, οι οποίοι μέσα από την αφήγηση και τους χορούς, μετέφεραν το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης στους παρευρισκόμενους, αλλά και το μήνυμα της χριστιανικής αλληλεγγύης προς τους αδελφούς μας που έχουν ανάγκη.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Γεώργιος Γιαννιός, πρόεδρος του Φιλοπτώχου Ταμείου του Ιερού Ναού, ο οποίος ευχαρίστησε τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Ιγνάτιο για τη διαρκή στήριξή του στο έργο της Ενορίας, το Δήμο Αλμυρού για τη συναντίληψή του σε έργα φιλανθρωπίας, τους συλλόγους για την ολόθυμη αποδοχή της πρόσκλησης για συμμετοχή στην εκδήλωση, όπως και όλους όσοι βοηθούν στο φιλανθρωπικό έργο. Ο Δήμαρχος Αλμυρού, κ. Δημήτριος Εσερίδης, εξήρε το φιλανθρωπικό έργο που συντελείται στις Ενορίες της Επαρχίας Αλμυρού και δήλωσε για πολλοστή φορά πως όπως στο παρελθόν ενίσχυσε τη φιλανθρωπία της Εκκλησίας, έτσι και τώρα θα σταθεί αρωγός της και εξήγγειλε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής Αλμυρού – σε συνεργασία πάντα με την τοπική Εκκλησία – για την αρωγή των συνανθρώπων μας που χρήζουν βοήθειας. Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ευξεινούπολης κ. Μηνάς Παπαγιάννης, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους στην Ευξεινούπολη και δήλωσε τη συνέχιση της αγαστής συνεργασίας του με την Ενορία. Τη σκυτάλη των χαιρετισμών παρέλαβαν οι Πρόεδροι και εκπρόσωποι των συμμετεχόντων συλλόγων (κ.κ. Δέσποινα Κακασή, Γεώργιος Αμβράζης, Ανδρέας Τσερκετζίδης, Φώτης Σκαμαγκούλης, Ευφροσύνη Γιαννούλη, Κωνσταντίνος Γκουντάρας και Κωνσταντίνος Καραγεωργόπουλος), οι οποίοι υπογράμμισαν ότι με ευχαρίστηση αποδέχτηκαν την τιμητική πρόσκληση, καθώς η συμμετοχή τους έχει – πέρα από ψυχαγωγικό – και φιλανθρωπικό χαρακτήρα.
Την εκδήλωση έκλεισε, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, ο οποίος τόνισε πως «ήταν πολύ όμορφα και χάρηκα που μπόρεσα να παρευρεθώ. Χαίρομαι τον πλούτο που έχετε. Ξέρετε ήταν πολύ όμορφο που αφήσατε ανοικτή την πύλη του Ναού, που ανάψατε τα φώτα κι ατένιζα την Αγιά Τράπεζα μέσα απ’ αυτούς που χόρευαν. Σκεφτόμουν ότι όλα αυτά που ζούμε δεν είναι απλά πράγματα, είναι η συνέχεια της Θείας Λειτουργίας ξέρετε. Αλήθεια γιατί χορεύουμε τους μελλόνυμφους, αυτούς που παντρεύονταν; Γιατί τους χόρευαν γύρω από την Αγία Τράπεζα όταν παντρευόντουσαν.
Οι Έλληνες πρώτα κοινωνούσαν και μετά χορεύαν στο μεγάλο πανηγύρι. Έτσι έκαναν πάντα, εκεί ξεκίναγε το μεγάλο πανηγύρι της Ευχαριστίας κι ολοκληρωνότανε στην πλατεία του Ναού, του χωριού με αυτούς τους όμορφους χορούς όπου κι αν ήταν Έλληνες. Όπου κι αν πήγαν φτιάξανε τα δικά τους ήθη και έθιμα, τους δικούς τους χορούς προσαρμοσμένους μέσα στον τόπο που ζούσανε αλλά όλοι κυκλικοί, όλοι ενωτικοί, όλοι με γλώσσα ελληνική – ακόμα και με τις διάφορες ντοπιολαλιές – αλλά όλοι παρμένοι από την Ανάσταση με τα θαυμάσια ποιήματα που ακούστηκαν για να δείχνουν ένα πράγμα: ότι είμαστε γεννημένοι για την Ανάσταση, πιστεύουμε στην αιωνιότητα όσο κι αν η λογική πολεμάει πολλές φορές αυτή την πίστη.
Κανείς μας δεν πιστεύει ότι θα πεθάνουμε, όλοι θα ζήσουμε κι αν έρθει κάποια στιγμή που θα φύγουμε απ’ αυτή τη γη, ξέρουμε ότι όλος αυτός ο πλούτος δεν μπορεί να πάει χαμένος. Όλη αυτή η ομορφιά, ο πολιτισμός, όλη αυτή η συντροφικότητα, η αγάπη που βιώνουμε μεταξύ μας είναι δυνατόν να χάνονται επειδή σταματάει να ρέει το αίμα στην καρδιά μας; Όχι, αυτό λοιπόν σώζουμε με την πίστη μας στην Ανάσταση του Χριστού που μας βεβαιώνει για μια αληθινή Ανάσταση.
Οι Έλληνες πλέον έχουμε την ορθόδοξη πίστη μας, έχουμε τη γλώσσα μας την ελληνική, τους χορούς και τις παραδόσεις μας. Με αυτό θα μείνουμε ζωντανοί. Αν σκεφτείτε μία Ελλάδα χωρίς Μεγάλη Παρασκευή, χωρίς Πάσχα, χωρίς Χριστούγεννα, χωρίς τις γιορτές των Αγίων, τι θα είναι; Απλά δεν θα είναι Ελλάδα. Οι Έλληνες έζησαν με το Πάσχα και τις γιορτές ακόμα και σκλαβωμένοι.
Είμαστε από τα αναγνωρισμένα κράτη, ως λαός αναγνωρίσιμος, όμως έρχεται μια δύσκολη εποχή που μειώνεται ο πληθυσμός μας, που θα έρθουν κι άλλοι μαζί μας να μείνουνε. Σ’ αυτή την εποχή που ανήκουμε σε μία μεγαλύτερη οικογένεια που λέγεται Ευρώπη, πρέπει να κρατήσουμε αυτό που κάνετε ο κάθε χοροδιδάσκαλος, ο κάθε σύλλογος, ο κάθε πρόεδρος, να κρατήσουμε την παράδοσή μας, την πίστη μας, τη γλώσσα μας, τους χορούς μας, τα τραγούδια μας».
Ολοκληρώνοντας, συνεχάρη όλους τους συντελεστές που συνετέλεσαν στην άρτια διεξαγωγή της εκδήλωσης. Τον υπεύθυνο της εκδήλωσης Αρχιμ. Γεώργιο Γιαννιό αλλά και τον προϊστάμενο του Ναού Πρωτ. Γεώργιο Μπέκα, Αρχιερατικό Επίτροπο Αλμυρού αλλά και στα πρόσωπα όλων αυτών τους ιερείς που διακονούν στην περιφέρεια του Αλμυρού τονίζοντάς τους να παραμείνουν ενωμένοι με το λαό, «ώστε κανείς να μην μείνει μόνος του».
Στο τέλος, οι συμμετέχοντες σύλλογοι παρέλαβαν από ένα αναμνηστικό δίπλωμα, ως ενθύμιο από την εκδήλωση, από τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας, τον Δήμαρχο Αλμυρού κ. Δημήτριο Εσερίδη και των λοιπών επίσημων προσκεκλημένων.