- 22 Μαΐου, 2024
Εκδήλωση-φόρος τιμής στους Έλληνες του Πόντου / Βίντεο – φωτογραφίες
H 19η Μαΐου έχει καθιερωθεί εδώ και τριάντα χρόνια να τιμάται ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Το περασμένο Σάββατο 18/5, ο Δήμος Αλμυρού σε συνεργασία με την Ένωση Ποντίων Μαγνησίας διοργάνωσαν μία άρτια εκδήλωση για να τιμήσουν τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα αυτής της γενοκτονίας και όλους αυτούς που ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες και ήρθαν πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Ήταν ένα αφιέρωμα όπως είπε ο Δήμαρχος κος Εσερίδης που θα γίνεται κάθε χρόνο αυτή την ημέρα, ενώ παρέδωσε το καταστατικό του νέου Ποντιακού Συλλόγου Ευξεινούπολης. Ομιλίες, ποντιακά τραγούδια με τη συνοδεία λύρας και βιολιού, ποντιακοί χοροί συνέθεσαν το σενάριο της υπέροχης βραδιάς που καθήλωσε τον κόσμο που γέμισε το Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού.
Η μακραίωνη ιστορία του Πόντου, η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, η θρησκευτική και λατρευτική παράδοση, τα γράμματα και οι τέχνες, οι διωγμοί, τα βάσανα, η γενοκτονία, η προσφυγιά, κάθε τι που θυμίζει τον Πόντο είναι συμπυκνωμένα σε αυτή την ημερομηνία και σε τέτοιες διοργανώσεις.
Πρώτα τον λόγο πήρε η Αντιδήμαρχος Παιδείας κα Μαρία Σταυραντώνη η οποία μεταξύ των άλλων ανέφερε: «Πέρασαν πάνω από εκατό χρόνια από τη γενοκτονία των Ποντίων, τη δεύτερη μεγαλύτερη γενοκτονία του 20ού αιώνα. Μπορεί οι μνήμες για κάποιους να ξεθώριασαν, όμως ειδικά οι Πόντιοι δεν μπορούν να ξεχάσουν τον ξεριζωμό των παππούδων και των πατεράδων τους. Η 19η Μαΐου είναι μνημόσυνο, ημέρα μνήμης και απόδοσης τιμής προς τους Έλληνες Πόντιους που έπεσαν στον βωμό της τουρκικής βαρβαρότητας. Η εκρίζωση των Ελλήνων του Πόντου είναι από τα πρωτοφανή εγκλήματα στην ανθρώπινη ιστορία».
Ο Πανοσιολογιότατος πατέρας Γεώργιος Γιαννιός έδωσε «συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία της εκδήλωσης διότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό όλοι μας να διατηρούμε ζωντανές τις ιστορικές μας μνήμες και τις ρίζες μας».
Η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κα Άννα-Μαρία Παπαδημητρίου επισήμανε πως «ο εορτασμός αυτός έχει σκοπό, αφενός τη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης υπενθυμίζοντας τα βίαια, μαζικά και φονικά γεγονότα, τις δραματικές περιόδους των διωγμών και των ξεριζωμών των Ελλήνων από τα ιερά χώματα του Πόντου που τους μετάτρεψε σε ένα λαό προσφύγων και διασποράς κι αφετέρου θέλουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής στη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων Ποντίων».
Η τέως Αντιπεριφερεάρχης κα Δωροθέα Κολυνδρίνη, στον δικό της χαιρετισμό, μίλησε για «μαύρη κηλίδα στην παγκόσμια ιστορία η γενοκτονία των Ποντίων, αλλά ο δεσμός αυτών των ανθρώπων, η αναβίωση της ιστορικής μνήμης, η μη επιτροπή της λήθης και η συνδιοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων, νομίζω πως αποτελεί φόρο τιμής στους Ποντίους».
Η μικτή τετράφωνη χορωδία Δήμου Αλμυρού με μαέστρο την κα Μαριάννα Σαμαρτζή και το φωνητικό σύνολο του Δημοτικού Ωδείου Αλμυρού που αποτελούν η Μαρία Αγγελή και ο Ιάκωβος Καλλίκας χρωμάτισαν όμορφα την εκδήλωση με τα τραγούδια τους, συνοδευόμενοι από τον Γιώργο Παυλίδη στη λύρα και το τραγούδι και τον Κώστα Αντεκελίδη στο νταούλι. Συγκινητική κι άκρως δραματική ήταν η βιωματική αφήγηση της κας Ελένης Στυλίδου που έγινε στην ποντιακή γλώσσα.
Ο Δήμαρχος Αλμυρού κος Δημήτρης Εσερίδης, εμφανώς συγκινημένος, είπε: «Υπόσχομαι ότι κάθε χρονιά στις 18 Μαΐου θα γίνεται αυτή η εκδήλωση, που είναι διαφορετική απ’ όλες τις άλλες. Δεν είναι εκδήλωση, αλλά αφιέρωμα σ’ όλους τους Έλληνες του Πόντου, τους προγόνους μας, τους συγγενείς μας. Αφιερώνουμε αυτή την ημέρα με ένα στεναγμό, με ένα δάκρυ. Χάσαμε την πατρίδα μας που την είχαμε 2.500 χρόνια, που την δουλέψαμε, την ποτίσαμε με ιδρώτα και με αίμα. Οι Έλληνες του Πόντου περάσαν πολλά δύσκολα και φθάσανε στον διωγμό, αφήσαμε αίμα, τα κόκκαλα των προγόνων μας και σήμερα έχουμε υποχρέωση να αφήσουμε την σκέψη μας ελεύθερη να πάει στον Πόντο, στα άγια αυτά χώματα, και να μιλήσουμε στους προγόνους μας».
Ο κος Εσερίδης συνεχάρη τους άνδρες και τις γυναίκες της χορωδίας και ιδιαίτερα την κα Σαμαρτζή λέγοντας χαρακτηριστικά πως η χορωδία αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι του Δήμου, είναι οι πρεσβευτές του σε όλη την Ελλάδα, γι’ αυτό γίνονται δεκτά όλα τα αιτήματα που κατατέθηκαν από τη μαέστρο για παρουσία σε πέντε εκδηλώσεις, θα πραγματοποιηθούν με έξοδα του Δήμου.
Για την αναγκαιότητα να διδάσκεται η ιστορία του Πόντου και των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων νομού Μαγνησίας κος Κωνσταντίνος Περκουλίδης. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε: Η ιστορία αυτή δεν περιλαμβάνεται στα σχολικά μας βιβλία παρά μόνο περιορίζεται σε αναφορές μερικών σειρών. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αγνοεί ότι έξω από τα σύνορα της Μητροπολιτικής Ελλάδας υπήρχε ένας ελληνισμός γεμάτος σφρίγος. Αγνοεί ότι την οικονομία της Ανατολής ήλεγχαν πέντε τράπεζες από τις οποίες οι τρεις ήταν των Ελλήνων του Πόντου. Αγνοεί ότι στον Πόντο το 1919 υπήρχαν 1.401 σχολεία με 85.890 μαθητές. Εμείς οι απόγονοι της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου έχουμε ιερό χρέος να αγωνιστούμε για να αναδείξουμε την αλήθεια και να αποτρέψουμε την επικράτηση της λήθης».
Ο καλύτερος επίλογος γράφτηκε από τους χορευτές της Ένωσης Ποντίων Μαγνησίας με χοροδιδάσκαλο τον Αντώνη Αθανασιάδη.
Δείτε παρακάτω το βίντεο της εκδήλωσης και τις φωτογραφίες: