• 8 Ιουνίου, 2014

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος και το «Κουρμπάνι» στην Ευξεινούπολη – φωτο, video

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος και το «Κουρμπάνι» στην Ευξεινούπολη – φωτο, video

Μέγας Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας τελέστηκε σήμερα το απόγευμα της Κυριακής 8 Ιουνίου -όπως κάθε χρόνο την παραμονή της γιορτής του Αγίου Πνεύματος- στο παρεκκλήσι της Αγίας Τριάδας, που έχει ανεγερθεί και λειτουργεί με ευθύνη του Συλλόγου Ανατολικής Ρωμυλίας Ευξεινούπολης, και βρίσκεται στον περιφερειακό δρόμο του χωριού.

Πλήθος κόσμου έδωσε το παρόν στην ιερή ακολουθία, μετά την ολοκλήρωση της οποίας πραγματοποιήθηκε, για δεύτερη συνεχή χρονιά φέτος, η αναβίωση του εθίμου «Κουρμπάνι», με την πρωτοβουλία του Συλλόγου Ανατολικής Ρωμυλίας.

Οι ιερείς ευλόγησαν μεγάλες ποσότητες πρόβειου κρέατος συνοδευόμενου από πλιγούρι, που στη συνέχεια διανεμήθηκαν δωρεάν στους προσκυνητές και τους επισκέπτες, όπως συνηθίζεται κατά την τέλεση του πατροπαράδοτου αυτού εθίμου, οι ρίζες του οποίου χάνονται στα βάθη της ιστορίας.

Ακολούθησε μεγάλο πανηγύρι με παρουσίαση ανατολικορωμυλιώτικων χορών από τα χορευτικά τμήματα του διοργανωτή Συλλόγου, με γκάιντα και άλλα παραδοσιακά όργανα, και στη συνέχεια με την ορχήστρα του Γιώργου Πάγκαλου, στο χώρο γύρω από το ιερό παρεκκλήσι, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

 

Το Κουρμπάνι

Σε αρκετά μέρη, του βόρειου ελλαδικού χώρου κυρίως, συνηθίζονται σε γιορτές διαφόρων αγίων τα Κουρμπάνια, τα οποία αποτελούν μορφή δημοφιλούς θυσιαστικής εκδήλωσης, και συνεχίζουν την παράδοση πανάρχαιων, αρχέγονων λατρευτικών δοξασιών και συνηθειών.

Η λέξη Κουρμπάνι προέρχεται από την τουρκική λέξη kurban, που σημαίνει θύμα, και λέγεται το ζώο που θυσιάζεται, καθώς και η θυσιαστική λειτουργία στο σύνολο της.

Σύμφωνα με το εθιμικό τελετουργικό, προσφέρεται στην εκκλησία ως τάμα ή αγοράζεται από την οικεία εκκλησιαστική επιτροπή κάποιο ζώο, του οποίου το κρέας, αφού μαγειρευτεί και ευλογηθεί από τον ιερέα, μοιράζεται στο εκκλησίασμα.

 

Το παρεκκλήσι

Το παρεκκλήσι της Αγίας Τριάδας θεμελιώθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου του έτους 2005, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ανατολικής Ρωμυλίας Ευξεινούπολης. Οι εργασίες ανέγερσής του ολοκληρώθηκαν στο τέλος του 2006, με τη βοήθεια των ευγενικών και γενναιόδωρων προσφορών των κατοίκων του χωριού, ένα μεγάλο μέρος των οποίων είναι απόγονοι προσφύγων από την Ανατολική Ρωμυλία. Η αφιέρωσή του στο όνομα της Αγίας Τριάδας συνδέθηκε με την ύπαρξη αρκετών ομώνυμων εκκλησιών και μοναστηριών που οι πρόσφυγες άφησαν πίσω στις χαμένες πατρίδες, παίρνοντας όμως μαζί τους μνήμες και θύμισες που οι κακουχίες του ξεριζωμού δεν κατάφεραν να σβήσουν, όπως αποδεικνύει το γεγονός ότι ξαναέχτισαν εκκλησίες, ξωκλήσια και μοναστήρια αφιερωμένα στην Αγία Τριάδα, σε όποιο τόπο κι αν βρέθηκαν.

Το παρεκλήσι είναι αφιερωμένο επίσης στον Όσιο Εφραίμ, τη μνήμη του οποίου εορτάζει και τιμά κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου.

Δέσποινα Κοτζιαπαναγιώτου

φωτο: Τσιντσίνη Βιβή

Σε λίγες ώρες το video της εκδήλωσης…


Σχετικά Άρθρα

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΝΩΕ 2024” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού…
Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, ζητά με επιστολή …
Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Μετά από πολύχρονη απουσία από τις εκθεσιακές δραστηριότητες το Επιμελητήριο Μαγνησίας επανέρχεται με τη διοργάνωση της…