- 9 Απριλίου, 2024
Συνεδριακός τουρισμός στη Δράμα – Εξαιρετική διοργάνωση από το Επιμελητήριο Δράμας και την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων
Εκδήλωση με θέμα «Περιφερειακός Τύπος»: Ο ρόλος & η ανάπτυξή του – Πώς προστατευόμαστε από την παραπληροφόρηση» διοργάνωσαν, το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024, η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και το Επιμελητήριο Δράμας, στο συνεδριακό κέντρο του Επιμελητήριου.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Βουλευτής Νομού Δράμας κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Γιώργος Βογιατζής, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής κ. Αλέξης Παναγιωτίδης, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Δράμας κ. Γιάννης Τσακίρης, μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου, καθώς και δημοσιογράφοι από τη Δράμα, αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας, η εκδότρια της εφημερίδας Βιβή Τσιντσίνη και ο φωτο-ειδησεογράφος Βαλάντης Ματσόρδας.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανο Γεωργιάδη και εν συνεχεία η Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων κ. Σάγια Τσαουσίδου ανέπτυξε το θέμα «Περιφερειακός Τύπος και δημοσιογραφική δεοντολογία. Εργαλεία κατά της παραπληροφόρησης». Ακολούθως, ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης κ. Άλκης Δερβιτσιώτης ανέπτυξε το θέμα «Η άσκηση κριτικής στα δημόσια πρόσωπα ως ειδικότερη έκφραση της ελευθερίας της γνώμης και του λόγου (14 παρ. 1 Συντάγματος). Στη συνέχεια μίλησε ο Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω κ. Γρηγόρης Μιχαηλίδης, με θέμα «Ο δημοσιογράφος ως “δημόσιος φύλακας” στη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Τελευταίος εισηγητής ήταν ο κ. Θωμάς Μπουντουρίδης, Manager και CEO DENN, με θέμα «Project DENN – Ψηφιακή εφαρμογή εξεύρεσης των fake news στο διαδίκτυο». Συντονιστής της εκδήλωσης ο καλός συνάδελφος κ. Σπύρος Λάτσας.
Το ergasia-press.gr επισημαίνει ενδιαφέροντα σημεία όσων ειπώθηκαν στο συνέδριο ως εξής:
- Στέφανος Γεωργιάδης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δράμας: «Είναι πολύ βασικό να αναγνωρίσουμε την προσφορά του περιφερειακού Τύπου σε σχέση με τα κεντρικά Μ.Μ.Ε.»
- Σάγια Τσαουσίδου, Πρόεδρος Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων: «O τοπικός Τύπος διαβάζεται από τον κόσμο που κατοικεί στην περιοχή του περισσότερο από ότι ο εθνικός, γιατί αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να δει τα δικά του προβλήματα τι εξέλιξη έχουν και αν μπορούν να λυθούν»
- Άλκης Δερβιτσιώτης, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Δ.Π.Θ.: «Για τα δημόσια πρόσωπα υπάρχει μειωμένη αξίωση προστασίας της τιμής… Υπόκεινται σε αυστηρότερη κριτική», η οποία είναι δυνατόν καμιά φορά να ξεπερνάει τα όρια»
- Γρηγόρης Μιχαηλίδης, Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω: «Κανείς δεν είναι υπεράνω κριτικής»
- Θωμάς Μπουντουρίδης, Manager και CEO DENN: «Να δώσουμε στους δημοσιογράφους εργαλεία για να κάνουν τη δουλειά τους»
Απολαύσαμε μια αψεγάδιαστη φιλοξενία και οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τους κ. Γεωργιάδη και κ. Λάτσα, οι οποίοι μας ξενάγησαν σε επιχειρήσεις, μουσεία, εκθέσεις και αξιοθέατα της περιοχής.
Τι είναι το Lab40;
Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κος Γεωργιάδης, μας παραχώρησε δηλώσεις σχετικά με τη δομή καινοτομίας που λειτουργεί με ευθύνη και μέριμνα του Επιμελητηρίου: «Είμαστε στη δομή καινοτομίας Lab40 του Επιμελητηρίου Δράμας, είναι η πρώτη περιφερειακή δομή καινοτομίας που έχει συσταθεί σε σχέση με τα κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Είναι δύο τέτοιες δομές καθετοποιημένες στην Ελλάδα, στην Αθήνα και το Lab40 στη Δράμα. Είμαστε μέλη της Εθνικής Πύλης Καινοτομίας κι αυτό αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμάς, η συμμετοχή είναι κάτι πολύ σημαντικό όχι μόνο για τις δράσεις μας αλλά και τις χρηματοδοτήσεις, κυρίως των start up που συμμετέχουν στον χώρο μας.
Έχουμε ήδη εκπαιδεύσει πάνω από 60 ομάδες start up μέσα από τους επιταχυντές ιδεών, πολλές ιδέες δεν προχώρησαν αλλά πιο σημαντικό είναι ότι είμαστε πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε επιτυχία start up, ξεπερνάμε το 5% επιτυχιών. Έχουμε δώσει φορολογική έδρα σε δύο start up και προχωράμε στο τρίτο, διανύουμε τον πέμπτο κύκλο επιτάχυνσης ιδεών και επιχειρηματικότητας.
Η δομή έχει επιλεχθεί μέσα από τις συνέργειες από διάφορους οργανισμούς claster καινοτομίας, έχουμε επίσης σύνδεση με διάφορα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστημιακά ιδρύματα. Εδώ παρέχουμε θέσεις, εξοπλισμό τηλέφωνα, υψηλές ταχύτητες διαδικτύου, 3d printer, πλήρη εξοπλισμό. Το πιο σημαντικό είναι ότι δίνουμε φορολογική έδρα στα start up κι αυτός βοηθάει τους επιχειρηματίες στην έναρξή τους. Συνεργαζόμαστε επίσης με funds που χρηματοδοτούν τις επιτυχημένες ιδέες και η συγκεκριμένη δομή επιταχύνει και ψηφιακά ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να έρθουν εδώ, από το εξωτερικό κι άλλες περιοχές της χώρας.
Για εμάς ήταν ένα όραμα, ένα προσωπικό στοίχημα που ξεκίνησα το 2015 με τη βοήθεια του διοικητικού συμβουλίου και τους επιστημονικούς μου συνεργάτες. Καταφέραμε να έχουμε μια δομή καινοτομίας επιλέξιμη στην Εθνική Πύλη και να προωθούμε την καινοτομία στην περιφέρεια, τη Δράμα. Οι επιχειρήσεις μάς στηρίζουν, έχουμε ένα πλήρες οικοσύστημα καινοτομίας το οποίο αναπτύσσεται πλέον έντονα στην περιοχή κι έχουμε θέσει νέους στόχους για τα επόμενα χρόνια.
Στόχος μας είναι να προχωράμε μπροστά, να αντιστρέψουμε το brain drain και να το κάνουμε brain gain».
Χαλβαδοποιία Ελευθερίου
Η Χαλβαδοποιία Ελευθερίου ήταν μια από τις επιχειρήσεις που μας υποδέχθηκαν, μας ξενάγησαν στους χώρους τους και μας φίλεψαν με τα νόστιμα εδέσματά τους. Ας δούμε όμως τι μας είπαν οι ίδιοι:
«Η χαλβαδοποιία μας είναι μια οικογενειακή επιχείρηση τεσσάρων γενιών, αυστηρά προσωπική εργασία, το ίδιο αφεντικό επιμελείται όλη την παραγωγή. Ο δικός μας χαλβάς έχει την ιδιαιτερότητα ότι προσπαθούμε να παντρέψουμε δύο υλικά που είναι «εχθροί» μεταξύ τους, το ταχίνι με το σιρόπι γλυκόζης. Πέρα απ’ αυτό το κομμάτι, η τέταρτη γενιά κατάφερε να βγάλει νέα καινοτόμα προϊόντα με βάση τον χαλβά όπως είναι οι τούρτες με τον χαλβά, τα σοκολατάκια, προϊόντα χαρουπιού. Ο χαλβάς είναι ένα υγιεινό τρόφιμο που μόνο ωφέλεια έχει. Έχουμε επίσης προϊόντα για πρωινό με «αρχηγό» το ταχίνι σε πολλές γεύσεις και πολλούς συνδυασμούς, με πρωτεΐνη κάνναβης για τις αρτηρίες της καρδιάς, με πρωτεΐνη γαϊδουράγκαθου που αποβάλει τις τοξίνες, το χαρούπι έχει πολύ ασβέστιο, πολύ σίδηρο για αυτούς που έχουν χαμηλό αιματοκρίτη. Για τους αθλητές βγάλαμε ένα προϊόν με φυστικοβούτυρο, μέλι χαρουπιού, γκρανόλες χαρουπιού. Ως γλυκαντικό βάζουμε το μέλι από χαρούπι, δεν υπάρχει προσθήκη ζάχαρης. Τα προϊόντα μας είναι χωρίς φοινικέλαια».
Επισκέψιμο οινοποιείο oenogenesis
Η oenogenesis είναι ένα επισκέψιμο οινοποιείο με καλαίσθητους χώρους για εκδηλώσεις, εντυπωσιακά κελάρια και φιλόξενους ανθρώπους. Η Οινογένεσις ιδρύθηκε το 2007. Ο Μπάκης Τσάλκος με 38 πλέον τρύγους στο ενεργητικό του, δίνει το Όραμα ενώ το μεράκι των ανθρώπων της για «Κρασιά με συνέπεια και συνέχεια» την κάνουν να διαφοροποιείται από τις άλλες Οινοποιητικές Εταιρίες.
Η Εταιρία διαθέτει έναν ιδιόκτητο Αμπελώνω 250 στρεμμάτων στις περιοχές των Νομών Δράμας και Καβάλας. Η παραγωγική δυναμική τους, δίνει αυτάρκεια πρώτης ύλης στο Οινοποιείο. Το Οινοποιείο, αρχιτεκτονικά εμπνευσμένο από τα Παλιά Μακεδονίτικα Αρχοντικά, διαρθρώνεται σε τρία επίπεδα, με συνολικό εμβαδό τεσσάρων χιλιάδων τ.μ.
Ως επισκέψιμο οινοποιείο διαθέτει χώρους υποδοχής για ενημέρωση και γευσιγνωσία. Εντυπωσιάζουν τα χαγιάτια, το κελάρι με τα δρύινα βαρέλια αλλά και τα κελιά φύλαξης συλλεκτικών φιαλών. Η εσωτερική αυλή του κτιρίου με τα κιόσκια της, φιλοξενεί άνοιξη και καλοκαίρι, εκδηλώσεις και οινικές γιορτές.
Δοκιμάσαμε το κρασί «Φεγγίτες» που μας ταίριαξε πολύ στις γεύσεις μας και το «Thrysus” που είναι ξηρό και με γεμάτο σώμα. Κυκλοφορούν στις κάβες του Αλμυρού… Αναζητήστε τα!
Ο Πολυχώρος Πολιτισμού της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Δράμας «Κύκλωψ» παρουσιάζει την έκθεση του Κώστα Μπαλάφα, που ανήκει στους ανθρωπιστές φωτογράφους της μεταπολεμικής περιόδου και καθόρισαν την πορεία της ελληνικής φωτογραφίας. Ο καθημερινός αγώνας των ανθρώπων της υπαίθρου για την επιβίωση, το Άγιον Όρος, τα χωριά της Ηπείρου είναι μερικά από τα στιγμιότυπα που φυλάκισε ο φακός του και εκτίθενται στο μοναδικής ομορφιάς ανακαινισμένο κτίριο. Είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τόσο τις φωτογραφίας του Κώστα Μπαλάφα, όσο το μοναδικής αισθητικής κτίριο του πολυχώρου.
Τέλος κατά την επίσκεψή μας ξεναγηθήκαμε στην GALLERY13 η οποία σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Χαρακτών, παρουσιάζει την Έκθεση «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ 2024». Πρόκειται για έργα 15 δημιουργών τα οποία προκύπτουν από μήτρες Ξυλογραφίας, Χαλκογραφίας, Μεταξοτυπίας, Λινόλεουμ και άλλων τεχνικών, σε 13 τυπώματα και με μέγιστη διάσταση τα 25×25 εκατοστά.
«Όραμα της GALLERY13», επισημαίνει ο ιδρυτής της Δημήτρης Γούδας, «είναι να προβάλει στο ευρύτερο κοινό καλλιτέχνες στους οποίους το χαρτί κυριαρχεί ως βασικό υλικό στα έργα τους. Παράλληλα, η λειτουργία του βιβλιοδετείου στον χώρο της γκαλερί, συνδιαμορφώνει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της με στόχο να αναδείξει την υλική υπόσταση του βιβλίου ως αντικείμενο πολιτισμού υψηλής αισθητικής. Η τέχνη της χαρακτικής, ως μητέρας της τυπογραφίας και των πρώτων τυπωμένων βιβλίων, αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της GALLERY13».
Η Δράμα, με τις πηγές της Αγίας Βαρβάρας, τα εξαιρετικά εστιατόριά της, τα κρασιά της και τα όμορφα χωριά της, έγινε πλέον ένας αγαπημένος προορισμός. Ανυπομονούμε να επιστρέψουμε, στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη Δράμα, όπου η καρδιά της Ελλάδας χτυπάει δυνατά!