- 8 Φεβρουαρίου, 2024
Χρ. Τριαντόπουλος για Παρακάρλιες περιοχές: Θεσμοθετείται η ενίσχυση για την οικονομική απώλεια σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις
Την Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου 2024, Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, τοποθετήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων και υποστήριξε δύο διατάξεις σχημάτων στήριξης, τις οποίες και είχε επιμεληθεί. Ειδικότερα, οι δύο διατάξεις συμπεριλήφθηκαν σε τροπολογία (84/3 6.2.2024) στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο «Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας και λοιπές διατάξεις», που ψηφίζεται και θεσμοθετείται την Πέμπτη. Οι δύο διατάξεις αντιστοιχούν σε δύο σχήματα στήριξης περιοχών, επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, οι οποίες και είχαν παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο στις αρχές του Ιανουαρίου του 2024 και αφορούν (α) την ψηφιακή κάρτα για τη στήριξη περιοχών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές (προσθήκη άρθρου 6Β στον ν. 4797/2021) και (β) τη χορήγηση ενισχύσεων σε επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις με οικονομικές απώλειες σε περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές (προσθήκη άρθρου 6Γ στον ν. 4797/2021).
Κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή των Ελλήνων, ο Υφυπουργός, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ανέφερε πως «το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εισάγει δύο διατάξεις στην τροπολογία, τα άρθρα 2 και 3. Πρόκειται για δύο σχήματα στήριξης. Δύο σχήματα με άμεση υλοποίηση στη Θεσσαλία, αλλά και σε άλλες περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές. Το ένα είναι το σχήμα της ενίσχυσης μέσα από την άυλη ψηφιακή κάρτα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ΕΔΥΤΕ, για την στήριξη περιοχών με τουριστική δραστηριότητα. Περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές. Πρόκειται για κάρτα με συγκεκριμένο ποσό, για συγκεκριμένη περιοχή και προς συγκεκριμένους κλάδους, σε στοχευμένες περιόδους. Μέχρι τώρα έχει υλοποιηθεί στη Σάμο και σε δύο περιόδους στη Βόρεια Εύβοια. Πρόκειται για το Samos Pass και για το North Evia Pass. Και σε συνέχεια της σημερινής διάταξης θα έχουμε το Thessaly Pass, το Evros Pass, αλλά και μία επόμενη περίοδο στην Βόρεια Εύβοια και όπου αλλού κριθεί αναγκαίο.
Το δεύτερο σχήμα αφορά την ενίσχυση σε επιχειρήσεις, αλλά και αγροτικές εκμεταλλεύσεις με οικονομικές απώλειες σε περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές. Απώλειες άμεσες ή έμμεσες. Και ειδικά αφορά οικονομικές απώλειες τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Δηλαδή, στήριξη για τις απώλειές τους σε επιχειρήσεις, σε αγρότες, σε κτηνοτρόφους. Ενίσχυση προς αγροτικές εκμεταλλεύσεις, που αφορά και τη Θεσσαλία. Και περιπτώσεις όπου οι απώλειες δεν είναι μόνο ετήσιες, αλλά και μεσοπρόθεσμες. Ενίσχυση ουσιαστική που θα σχετίζεται και με το εισόδημα των πληγέντων. Ενίσχυση για τους αγρότες. Ενίσχυση και για τις επιχειρήσεις ή περιοχές μετά από εισήγηση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής.
Ένα σχήμα που επί του παρόντος αφορά τη Θεσσαλία, αλλά και άλλες περιοχές, όπως η Δαδιά. Και όταν αναφέρομαι στη Θεσσαλία, αναφέρομαι σε ενίσχυση προς αγροτικές εκμεταλλεύσεις, όπως αυτές στις Παρακάρλιες περιοχές, προς επιχειρήσεις σε περιοχές με τουριστική δραστηριότητα που επλήγη από τη φυσική καταστροφή, αλλά και προς επιχειρήσεις σε περιοχές ή κλάδους με αποδεδειγμένα μεγάλες απώλειες. Πρόκειται για σχήματα που έχουμε ανακοινώσει, τα θεσμοθετούμε και προχωράμε στην υλοποίηση για να στηρίξουμε περιοχές, επιχειρήσεις, αγρότες και κτηνοτρόφους. Και συνεχίζουμε χωρίς να μειώνουμε ρυθμούς. Αντιθέτως, συνεχίζουμε εντατικά σε συνεργασία με όλους».
Τη θεσμοθέτηση της τροπολογίας και την ένταξη των διατάξεων στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής ακολουθούν, μετά από σχετικές εισηγήσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής την επόμενη περίοδο, οι σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για κάθε ειδικό σχήμα.