- 20 Δεκεμβρίου, 2023
Μεϊκόπουλος: «Ελλείψεις και υποστελέχωση στις Επιτροπές Εκτίμησης ζημιών των πλημμυροπαθών»
Στη Βουλή έφερε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος το πρόβλημα των ελλείψεων και της υποστελέχωσης των Επιτροπών Εκτιμήσεων για τις ζημιές των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας που έχει ως αποτέλεσμα τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών και την ακόλουθη αποζημίωση των πληγέντων.
«Στη Μαγνησία έχουν συνολικά συγκροτηθεί μόλις έντεκα (11) Επιτροπές Εκτίμησης ζημιών τόσο για τον αγροτικό τομέα όσο και για τις εκτιμήσεις ζημιών σε επιχειρήσεις. Έντεκα διμελείς επιτροπές για δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις σε όλο το Νομό», ανέφερε ο Βουλευτής και ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών να προχωρήσει στην άμεση στελέχωση των υπηρεσιών και των Επιτροπών που είναι επιφορτισμένες με την εκτίμηση των ζημιών των πλημμυροπαθών με το απαραίτητο μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό προκειμένου να προχωρήσει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα η καταγραφή και η αποζημίωση των πλημμυροπαθών.
Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, τρεισήμισι και πλέον μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν δύο φορές από άκρη σε άκρη το Νομό Μαγνησίας αλλά και ολόκληρη την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η διαδικασία εκτιμήσεων των ζημιών αλλά και αποζημίωσης των πληγέντων προχωρά εξαιρετικά αργά. Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει η Ομοσπονδία των Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας για τις εκτιμήσεις των ζημιών στον αγροτικό τομέα (πάγια κεφάλαια, αποθηκευμένα προϊόντα, γη/έγγειο κεφάλαιο) έχουν συγκροτηθεί μόλις οχτώ (8) Επιτροπές στην Π.Ε. Μαγνησίας ενώ για τις εκτιμήσεις των ζημιών στις επιχειρήσεις μόλις τρείς (3). Οι Επιτροπές αυτές είναι ως επί το πλείστον διμελείς και είναι επιφορτισμένες με την εξέταση χιλιάδων αιτήσεων. Ενδεικτικά, μόνο οι αιτήσεις των πληγεισών επιχειρήσεων στη Μαγνησία φτάνουν τις 4.000.
Την ίδια ώρα, οι υπάλληλοι καταγγέλλουν ελλείψεις στα απαραίτητα μέσα–όπως αυτοκίνητα για να μεταβαίνουν στον τόπο εκτίμησης-αλλά και διαλειτουργικότητας μεταξύ των υπηρεσιών, καθώς στερούνται της πρόσβασης σε όλα τα αναγκαία πληροφοριακά συστήματα προκειμένου να μπορούν να «μεταφέρουν» και να βρίσκουν εύκολα στοιχεία και δεδομένα που χρειάζονται. Η ορθή διαδικασία εκτίμησης των ζημιών προϋποθέτει και τη συνδρομή εξειδικευμένου προσωπικού όπως Κτηνιάτρων, Γεωπόνων, Μηχανικών, Εποπτών Δημόσιας Υγείας, κοινωνικών λειτουργών και άλλων επαγγελμάτων υγείας, οδηγών και χειριστών μηχανημάτων, διοικητικών, εργατοτεχνικού προσωπικού, που σήμερα λείπει από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.